ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΕ ΔΥΟ ΠΗΓΕΣ (του Β. Ιγνατιάδη)

dei ag dimitrios kozanis - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

dei ag dimitrios kozanis - Σόλων ΜΚΟΣτην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ και σε κάθε άλλη κατεύθυνση αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τις αιτίες της μόλυνσης των πηγών ύδρευσης δύο κοινοτήτων της Κοζάνης με εξασθενές χρώμιο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ολική απαγόρευση της χρήσης νερού από τις δύο ρυπασμένες πηγές.
Από την πλευρά της, πάντως, η Επιχείρηση αρνείται πως έχει χρησιμοποιήσει ενώσεις χρωμίου στους πύργους ψύξης, ενώ οι Αρχές, που συγκρότησαν διεπιστημονική ομάδα για τη διερεύνηση του φαινομένου, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η μόλυνση να είναι εκτεταμένη και μη αναστρέψιμη.


Οι περίπου 1.300 κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου γιόρτασαν το Πάσχα με εμφιαλωμένο νερό που τους προμηθεύει τις τελευταίες μέρες ο Δήμος Κοζάνης και είναι άγνωστο αν και πότε θα χρησιμοποιήσουν ξανά το νερό της βρύσης για τις καθημερινές τους ανάγκες (πόση, μαγείρεμα, ατομική υγιεινή και καθαριότητα).

Με νεότερη ανακοίνωσή της, έπειτα και από σχετικές απαντήσεις που έλαβε από τα αρμόδια υπουργεία (Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης) και από τον ΕΦΕΤ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιτρέπει τη μερική χρήση του νερού της ύδρευσης για χρήσεις όπως το πότισμα των κήπων, το πλύσιμο δρόμων, αυτοκινήτων και η τουαλέτα. Συνεχίζει ωστόσο να απαγορεύει ρητά την πόση του νερού και τη χρήση του για ατομική καθαριότητα και υγιεινή.

Οι πρόεδροι των δύο δημοτικών κοινοτήτων έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη μόλυνση του νερού με το βαρύ, τοξικό μέταλλο. Διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτήθηκε στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καλείται να αναζητήσει τώρα τα αίτια της μόλυνσης.

Αποτελείται από εκπροσώπους του ΙΓΜΕ, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του Κέντρου Τεχνολογικών Ερευνών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επιστημονική ευθύνη του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Μανασσή Μήτρακα.

Ανακοίνωση
Σε επίσημη απάντησή της σε σχετικό ερώτημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η ΔΕΗ διαβεβαίωσε πως ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν ενώσεις χρωμίου στο ψυκτικό νερό των πύργων ψύξης.

Αρμόδιοι παράγοντες της περιοχής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μόλυνση να προήλθε από τις αποθέσεις τέφρας, ενώ εκφράζουν ανησυχίες πως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ίσως είναι γενικευμένη και λάβει μόνιμα και μη αναστρέψιμα χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δακή, την περασμένη εβδομάδα, απαγορεύτηκε κάθε χρήση του νερού από τις δύο μολυσμένες γεωτρήσεις των δύο οικισμών, που βρίσκονται «περικυκλωμένες» από ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη, και σε απόσταση «αναπνοής» από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ. Η απόφαση ελήφθη μετά την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου και την υπέρβαση του ορίου ολικού χρωμίου στο νερό των δύο πηγών.


Βασίλης Ιγνατιάδης

Πηγή/φωτό: Έθνος

Σχετικά άρθρα