ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΧΑΟΥ;

arbeit - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

arbeit - Σόλων ΜΚΟΣτην ερώτηση αν οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τα εγκλήματα που συντελούνται δίπλα τους, η απάντηση είναι συχνά πιο φρικτή από το έγκλημα.
Πριν από μερικά χρόνια η ακαδημαϊκός Ξένη Μπαλώτη ρώτησε τον Ιάκωβο Καμπανέλη, δημιουργό μεταξύ τόσων άλλων του αριστουργήματος Μαουτχάουζεν, εάν οι Γερμανοί γνώριζαν τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και αυτός έδωσε την εξής απάντηση:

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Γνώριζαν οι πάντες. Να τι μου είπε ένας γερμανός πολιτικός κρατούμενος, ο Βίλχελμ Γιόχαν Σνάϊντερ, που είχε περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια στο στρατόπεδο και που πριν είχε ζήσει τρία χρόνια στην Αθήνα με την ιδιότητα του γενικού αντιπροσώπου μίας γερμανικής βιομηχανίας ηλεκτροεργαλείων: «Όλοι τα ξέρανε… Ολόκληρη η Γερμανία απ’ άκρου εις άκρον και θα σου το αποδείξω αμέσως… Κοίταξε καλά αυτό το χάρτη της Γερμανίας πριν την πάρει ο διάβολος! Βλέπεις όλους αυτούς τους κύκλους; Έχω μαρκάρει τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως! Ο κάθε κύκλος καλύπτει έκταση ακτίνας πενήντα χιλιομέτρων. Τι αποδεικνύεται; Πως η μισή Γερμανία είναι μέσα στους κύκλους. Άρα, οι μισοί Γερμανοί ξέρανε οπωσδήποτε για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και τα στρατόπεδα εξοντώσεως! Ύστερα απ’ αυτό, αγαπητέ μου, μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ο μισός γερμανικός λαός ήξερε κι ο άλλος μισός δεν είχε ιδέα».

Η επίσημη γερμανική ιστορία πάντως συγκράτησε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες που έζησαν στα χρόνια της ναζιστικής θηριωδίας δεν είχαν εικόνα για το τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Έως ότου το 2001 ο ερευνητής Robert Gellately παρουσίασε στο βιλίο του Backing Hitler αδιάψευστα στοιχεία για τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή στην γερμανική κοινή γνώμη.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν σε πολλές περιπτώσεις άριστη γνώση για εγκλήματα που συντελούνται στην περιοχή τους. Μπορούν ίσως να ισχυριστούν ότι φοβόντουσαν να μιλήσουν για τη δράση αυταρχικών καθεστώτων και μαφιόζικων συμμοριών. Αλλά το επιχείρημα ότι δεν γνώριζαν, καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν.

Πηγή/φωτό: Info-war.gr