ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

syria crisis - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

syria crisis - Σόλων ΜΚΟΈνας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός παιδιών στη Συρία στρατολογείται από ένοπλες ομάδες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ “Save the Children”. Τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως αχθοφόροι, πληροφοριοδότες, φρουροί, μαχητές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και ως ανθρώπινες ασπίδες.
Για πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους είναι ζήτημα τιμής η συμμετοχή στον πόλεμο, όμως πολλά είναι εκείνα που εξαναγκάζονται να στρατολογηθούν, σημειώνεται στην έκθεση. 


Τρία στα τέσσερα παιδιά με τα οποία μίλησαν οι ερευνητές είχαν χάσει κάποιον αγαπημένο τους στις μάχες, ενώ ένα στα τρία είχε χτυπηθεί ή πυροβοληθεί. Μία ομάδα, προσκείμενη στην αντιπολίτευση, έχει καταγράψει τους θανάτους τουλάχιστον 17 στρατολογημένων παιδιών, καθώς και πολλά άλλα που έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή έχουν μόνιμη αναπηρία. 

Όπως αναφέρει η “Save the Children”, περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται βοήθεια στη Συρία, καθώς ο διετής εμφύλιος έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής τους. Πολλά δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ζουν υπό ανθυγιεινές συνθήκες, οι οικογένειές τους αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα καθώς οι ελλείψεις έχουν προκαλέσει μεγάλες υπερτιμήσεις,  ενώ η εκπαίδευση τους έχει διακοπεί καθώς περίπου 2.000 σχολεία, είτε έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο ή έχουν γίνει προσωρινά καταφύγια για τους εκτοπισμένους.

Τα παιδιά της Συρίας είναι τα «ξεχασμένα θύματα» της διαμάχης, «αντιμέτωπα με τον θάνατο, τα τραύματα και την ταλαιπωρία, στερούμενα βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρει η οργάνωση. 

Τα στοιχεία της έκθεσης της “Save the Children” επιβεβαιώνουν στοιχεία που δημοσίευσε η Unicef την Τρίτη, η οποία έκανε λόγο για μια χαμένη γενιά στη Συρία. Τα παιδιά που είναι κάτω των 18 ετών, μεγαλώνουν γνωρίζοντας μόνο τη βία, στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση και φέρουν τραύματα που θα τα σημαδέψουν για μια ζωή, τονίζει η Unicef. 

Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία από BBC