ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

chernobyl - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

chernobyl - Σόλων ΜΚΟΛόγω μεγάλης χιονόπτωσης
Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι το πλέον ραδιενεργό κτίριο στον πλανήτη, μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986, φθείρεται σταθερά από τα στοιχεία της Φύσης. 

Η βαριά χιονόπτωση που σημειώθηκε στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, κατάφερε να προκαλέσει «κρύο ιδρώτα» σε όλο τον πλανήτη.


Το κτίριο που φιλοξενούσε τον μοιραίο αντιδραστήρα που εξερράγη το 1986, σήμερα καλυμμένο εν μέρει με τσιμέντο και την νέα, υπό κατασκευή σαρκοφάγο, υπέστη νέα μεγάλη ζημιά από την διάβρωση που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες.

Μέρος της στέγης, έκτασης περίπου 600 τ.μ., που κάλυπτε τις τουρμπίνες στο τέταρτο τμήμα του εργοστασίου, κατέρρευσε υπό το βάρος του χιονιού που είχε συσσωρευθεί από πάνω.

Οι ουκρανικές αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος από την εξέλιξη αυτή. Η κατάρρευση σημειώθηκε μόλις 50 μ. από την σαρκοφάγο που «κρατά» μέσα της τα λιωμένα ραδιενεργά καύσιμα που εξερράγησαν τον Απρίλιο του 1986.

«Πράγματι, είναι δυσάρεστο, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», είπε η Μάγια Ρουντένκο.

Στις 26 Απριλίου, 27 χρόνια πριν, ένας έλεγχος ρουτίνας και κάποια τεστ στους αντιδραστήρες του εργοστασίου προκάλεσαν την έκρηξη που κάλυψε με ραδιενεργά σωματίδια σχεδόν όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Η περιοχή εκκενώθηκε από 15.000 μόνιμους κατοίκους και τέθηκε σε πλήρη καραντίνα σε απόσταση 30 χλμ. από το σημείο, μέχρι σήμερα.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να αναζητούν λύσεις για την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου που θα κρατήσει μέσα της τα φονικά ραδιενεργά στοιχεία, καθώς η πρώτη που φτιάχτηκε πρόχειρα συνεχίζει να φθείρεται ταχύτατα από τα στοιχεία της Φύσης.

Πηγή/φωτό: Έθνος