ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

the war scenarios 2013 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

the war scenarios 2013 - Σόλων ΜΚΟMε την κοινωνική αναταραχή και την οικονομική κρίση να βρίσκεται σε πρωτοφανή για τις δυτικές χώρες επίπεδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι εκτιμήσεις για πιθανούς πολέμους και κοσμογονικές αυξάνονται και πληθύνονται.
Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται στο επίκεντρο των σεναρίων, λόγω των πρωτοφανών αλλαγών που έχει υποστεί τα τελευταία έτη.


Τελευταίο σενάριο πολέμου το οποίο μέσω του Reuters έκανε το γύρο του κόσμου, ήταν αυτό του Κάιλ Μπας, του Ινστιτούτου Hayman Capital Management που θεωρεί σχεδόν δεδομένο το ξέσπασμα πολέμων στο άμεσο μέλλον: «Δεν ξέρω ποιος θα εμπλακεί, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια θα δείτε πολέμους να ξεσπούν, πολέμους οι οποίοι δεν θα είναι μικροί».

Ο κ. Μπας βασίζει την εκτίμησή του στο γεγονός ότι η βαθύτατη οικονομική κρίση και η σοβαρότατη κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στον δυτικό κόσμο δεν έχει προηγούμενο σε καιρό ειρήνης. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρει ότι το παγκόσμιο χρέος έχει ξεπεράσει το 340%, νούμερο με το οποίο ο κόσμος δεν είχε ζήσει ποτέ σε καιρό ειρήνης.

Ανακατατάξεις που θα ανατρέψουν δεδομένα δεκαετιών ή αιώνων, θα εκπλήξουν τους πολιτικούς και τους ειδικούς προβλέπει και ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιάνι του think tank Robert Schuman. Οι τεράστιες αλλαγές θα είναι αποτέλεσμα μίας πολύχρονης κρίσης για την οποία –παρά τα πρωτοφανούς λιτότητας μέτρα- δεν φαίνονται ακόμα σημάδια βελτίωσης.

Οι πλέον επίφοβες χώρες στα σενάρια και τις εκτιμήσεις είναι για την Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όχι μόνο για τον κ. Τζουλιάνι, αλλά και για τον οικονομολόγο Τσαρλς Ρόμπερτσον του Renaissance Capital του Λονδίνου.

Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ξεπεράσει το 25% ανεργίας, ποσοστό «καμία οικονομία δεν έχει αντέξει στο παρελθόν». Οι κάτοικοι των χωρών αυτών δεν έχουν πλέον κανένα όραμα, δεν μπορούν «να κοιτάξουν μπροστά», με χαρακτηριστικό το παράδειγμα και της Πορτογαλίας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί παρά να επιφέρει πρωτοφανείς αλλαγές στον πολιτικό και κοινωνικό χάρτη των κρατών αυτών.

Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις πληθαίνουν όσο η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει βυθισμένη σε πρωτοφανή κρίση, εξυπηρετώντας ή όχι συγκεκριμένα συμφέροντα αναλόγως του καιρού που εμφανίζονται. Κατά τον κ. Ρόμπερτσον η Ελλάδα πιθανότατα θα αφήσει το ευρώ το 2013 για να ακολουθηθεί ίσως από την Ισπανία το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί για μία πιθανή έξοδο της Βρετανίας, όχι από το ευρωπαϊκό νόμισμα στο οποίο δεν μετέχει, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο βωμό της νεοφιλελεύθερης «ανταγωνιστικότητας» άνθρωποι και κοινωνίες συνθλίβονται σε κράτη όπως η Ελλάδα, η οποία ήδη την τελευταία τετραετία έχει υποστεί πτώση του Α.Ε.Π. της ανάλογη με αυτής της εμπλοκής της σε έναν πόλεμο.

Έτσι η Ευρώπη, μπαίνει έστω και μέσω ασαφών εκτιμήσεων στα «πολεμικά σενάρια» της νέας χρονιάς. Προερχόμενα στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κορυφαία και πλέον προβεβλημένα σενάρια πολέμου του 2013 αφορούν την περίπτωση ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, αλλά και το μεγάλο πραγματικά σενάριο στην Άπω Ανατολή, με μία διένεξη μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

Πηγή: Reuters
Φωτό:wikipedia

Συντακτική ομάδα Σόλωνα