ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

antarctica - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

antarctica - Σόλων ΜΚΟΗ θερμοκρασία των πάγων της δυτικής Ανταρκτικής, η τήξη των οποίων θα συνέβαλλε κατά 10% στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών, αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από όσο εθεωρείτο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Αυτό το τμήμα της Ανταρκτικής είναι μία από τις περιοχές όπου η άνοδος της θερμοκρασίας γίνεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στη Γη. Εκεί, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου από το 1958, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων μετά την εξέταση όλων των στοιχείων της περιόδου 1958-2011.

Η αύξηση αυτή είναι δύο φορές υψηλότερη από όσο είχε εκτιμηθεί και τριπλάσια της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπρόμγουιτς, του Byrd Polar Research Center, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας την περίοδο του θέρους στη δυτική Ανταρκτική είναι πιθανόν να διαταράξει την ισορροπία της επιφάνειας των πάγων, γεγονός που σημαίνει ότι η συμβολή της περιοχής στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών παγκοσμίως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη», αναφέρεται στη μελέτη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η τήξη των πάγων που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη κατά περίπου 10% για την αύξηση της στάθμης των ωκεανών του πλανήτη, που συνιστά σημαντική απειλή για μεγάλο αριθμό παράκτιων πόλεων κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Το ύψος του στρώματος των πάγων, το οποίο μπορεί να φθάσει τα 4 χιλιόμετρα στην ξηρά και το οποίο επεκτείνεται στη θάλασσα, μειώνεται στην περιοχή αυτή με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ανταρκτικής.

Τα στοιχεία του σταθμού Byrd, ο οποίος εγκαταστάθηκε το 1957, στο κέντρο της δυτικής Ανταρκτικής, ήσαν ατελή. Ο Ντέιβιντ Μπρόμγουιτς και επιστήμονες που προέρχονται από πολλά αμερικανικά ερευνητικά κέντρα χρησιμοποίησαν ποικίλες πηγές για να συμπληρώσουν τα κενά των στοιχείων και να διορθώσουν τα σφάλματα των υπολογισμών.

«Η δυτική Ανταρκτική είναι μία από τις περιοχές που μεταβάλλονται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα επί της Γης, αλλά επίσης είναι μία από τις λιγότερο γνωστές», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Μπρόμγουιτς.

Πηγή/φωτό: Tvxs