ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΣΟΥΣΑΜΙ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ (της Ζ. Πορφύρη)

sesame - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

sesame - Σόλων ΜΚΟ«Άνοιξε σουσάμι» φώναξε ο Αλή Μπαμπά μπροστά από μια ερμητικά κλειστή σπηλιά κι έτσι όπως άνοιξε η είσοδος για να φανερώσει τα πλούτη του κόσμου, έτσι και το σουσάμι αποκαλύπτει την πολύτιμη διατροφή του αξία.
Αυτός ο μικροσκοπικός σπόρος του φυτού «Sesamum indicum» έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρων των επιστημόνων, χάρη στην ευεργετική επίδραση που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το σουσάμι ή σησάμι αποτελεί εξαίρετη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας, καθιστώντας το καλή επιλογή σε περιόδους νηστείας. Το λάδι του σησαμιού είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και ιδιαίτερα σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά.


Ταυτόχρονα, το σουσάμι, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως η βιταμίνη Ε, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), που αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, με τις κυριότερες να αφορούν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Οι περισσότεροι υδατάνθρακες στο σουσάμι, βρίσκονται με τη μορφή φυτικών ινών, οι οποίες δεν διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά βοηθούν σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, στο σουσάμι έχει ανακαλυφθεί και μια σειρά ουσιών, οι λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη), στις οποίες αποδίδονται ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χαρίζοντας στο σουσάμι αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το σουσάμι και τα προϊόντα του έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα και κατά συνέπεια να προστατεύουν από την στεφανιαία νόσο. Επίσης, η κατανάλωση σησαμιού έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά.

Τέλος, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σουσάμι προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω της ανασταλτικής του δράσης στην αύξηση της πίεσης και στην δημιουργία θρόμβων.

Πλούσιο σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, δεν είναι τυχαίο που στην Ινδία το σουσάμι ονομαζόταν «Βασιλιάς των σπόρων».

Ζωή Πορφύρη 
Διαιτολόγος, διατροφολόγος
Πηγή/φωτό: Mednutrition