ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

gm gallia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

gm gallia - Σόλων ΜΚΟΤην απαγόρευση των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων σε όλη την Ευρώπη ετοιμάζεται να ζητήσει η γαλλική κυβέρνηση, εάν επαληθευτεί μια νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων που συμπεραίνει ότι τα τρόφιμα αυτά, ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο.
«Η δημοσιοποίηση της μελέτης των Γάλλων ερευνητών που αμφισβητεί σοβαρά ότι το γενικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ 603 είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές, οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας και την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA)» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, σε ομιλία του στην Ντιζόν.


«Ζήτησα μια γρήγορη διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων και θα επιτρέψει να επαληθευτεί η επιστημονική εγκυρότητα αυτής της μελέτης» πρόσθεσε. «Αν τα αποτελέσματα είναι καθοριστικά, ο Στεφάν Λε Φολ (ο υπουργός Γεωργίας) θα υποστηρίξει την απαγόρευση αυτών των γενετικά τροποποιημένων ειδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο» διαβεβαίωσε.

Παρίσι και Βρυξέλλες κάλεσαν την Τετάρτη τις υγειονομικές αρχές τους να εξετάσουν αυτήν την μελέτη που υποστηρίζει ότι παρατηρήθηκαν μεγάλοι όγκοι – το μέγεθός τους συγκρίνεται με μπαλάκι του πινγκ-πονγκ – σε ποντικούς που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι παγώνει την εξέταση του αιτήματος της Monsanto να της ανανεωθεί η έγκριση για το ΜΟΝ 810, μια άλλη ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, εν αναμονή της απόφασης που θα λάβει η EFSA αναφορικά με την επίμαχη έρευνα. Το MON 810 είναι ένα από τα δύο γενετικά τροποποιημένα είδη που επιτρέπεται να καλλιεργούνται στην Ευρώπη. Το άλλο είναι μια ποικιλία πατάτας.

Η Γαλλία εδώ και μήνες δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να απαγορευτούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

«Τα θέματα υγείας επανέρχονται σε πρώτο πλάνο και επιβάλλεται να διακοπεί η εισαγωγή καλαμποκιού ΝΚ 603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία ανθρώπων και ζώων. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολό της η ευρωπαϊκή πολιτική, η έγκριση καλλιέργειας και κυκλοφορίας εισαγόμενων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και κυρίως δημητριακών» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα