ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

AΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (του Ξενοφώντα Μπρουτζάκη)

apla pragmata soloup - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

apla pragmata soloup - Σόλων ΜΚΟΣύμφωνα με τα στοιχεία που βγαίνουν ένα – ένα στην επιφάνεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τους ελέγ­χους που κάνουν υποκινούμενες από την κακιά τρό­ικα, το 2009 μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιέφυγαν περί τα 28 δισ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε και αυτά του 2010 και του 2011 κι έπειτα απλά τα προσθέσουμε, ένα είναι σίγουρο: παρά την κρίση δεν θα χρειαζόταν να περικόπτονται συστηματικά αυτά τα 600 ευρώ των χαμηλόμισθων και χαμηλο-συνταξιούχων και δεν θα υποβαλλόταν η ελληνική κοινωνία σε αυτή την επώδυνη δοκιμασία.

Ποιοι δεν πληρώνουν; Οι ελεύθεροι επαγγελ­ματίες – ένα εκατομμύριο Έλληνες δηλαδή. Είναι κι αυτό ένα κεκτημένο της τάξης των ελεύθερων επαγγελματιών: να δηλώνουν δηλαδή περίπου το μεροκάματό τους για ετήσιο εισόδημα. Σήμερα γονατίζει η ελληνική κοινωνία για 11,5 δισ. και η σω­τηρία της κρίνεται από τη δόση του Οκτωβρίου, που ανέρχεται στα 31 δισ.

Ας έρθουμε σε ένα άλλο κεκτημένο, το οποίο κα­λούνται να χρηματοδοτήσουν επίσης οι συνήθεις ύποπτοι των 600 ευρώ και κανείς δεν τολμά να αγ­γίξει. Πρόκειται για έντεκα ζημιογόνες και με σκαν­δαλώδη προνόμια ΔΕΚΟ. Τα στοιχεία που αφορούν τις έντεκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ για το 2009 συγκέ­ντρωσε και δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομι­κών.

Ενδεικτικά από τα στοιχεία παραθέτουμε τον μέ­σο μισθό των υπαλλήλων αυτών των ΔΕΚΟ, ο οποί­ος ανέρχεται στις 40.772 ευρώ ετησίως και είναι δι­πλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου. Η ΔΕΚΟ με τον μεγα­λύτερο μέσο όρο είναι ο ΗΣΑΠ με 56.554 ευρώ ανά εργαζόμενο. Σε πέντε από τις έντεκα ΔΕΚΟ το συνο­λικό μισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα έσοδα.

Για αλλαγή αέρα ας ταξιδέψουμε στη γραφική Ελβετία. Εκεί, σύμφωνα με τον χρηματοοικονομι­κό όμιλο Helvea, οι «φτωχοί και αναξιοπαθούντες» Έλληνες έχουν καταθέσεις που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, από τα οποία – δώστε βάση σε αυτό – το 99% δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία και η συμφω­νία μεταξύ των ελληνικών και ελβετικών αρχών κα­θυστερεί γιατί δεν υπάρχει… βιάση!

Για την υπόθεση αυτή επισκέφτηκε την Ελβετία την περασμένη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομι­κών κ. Μαυροκέφαλος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγο­νός ότι αυτή τη συμφωνία απέφευγαν να την υπο­γράψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έως ότου δεήσουν να την υπογράψουν, το ελληνικό έλλειμμα θα το εγγυάται το τεράστιο εισόδημα των 600 ευρώ μέσω μιας… δίκαιης φορολόγησής του.

Αν κανείς αναρωτιέται γιατί κόβουν τις… συντά­ξεις, η απάντηση δεν είναι καθόλου μεταφυσική, αλλά πολύ συγκεκριμένη και ακριβής.

Το πρωτοφανές ποσό των 7 με 8 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία φθάνουν οι απώλειες του ΙΚΑ από τις «μαϊμού συντάξεις», σύμφωνα με εκτιμή­σεις του διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος προειδοποίησε πως τα χρήματα αυτά θα αναζητηθούν…

Μαζί με όλα αυτά και μια ατελείωτη πλειάδα υπο­θέσεων ντροπής, έχουμε και τα ευτράπελα, μιας και η ανακαίνιση – η διατύπωση είναι πανεπιστημιακού επιπέδου – της πρυτανικής τουαλέτας κόστι­σε 30.000 ευρώ. Πρόκειται για θρόνο στον οποίο, καθώς φαίνεται, τοποθετούν τα σκεπτόμενα οπί­σθιά τους οι «πρυτανικές αρχές» του Αριστοτελεί­ου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης δόθηκαν, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, 505.516 ευρώ για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου Ερευνών!

Όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η εφημε­ρίδα «Ελεύθερος Τύπος», η διοίκηση του Αριστοτε­λείου έδωσε 8,3 εκατ. ευρώ σε διάφορες δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης, ενώ, όπως αναφέ­ρει η εφημερίδα, άφησε απλήρωτο τον λογαριασμό της ΔΕΗ ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως απλή­ρωτες έμειναν και οι καθαρίστριες του ιδρύματος! Ωστόσο δόθηκαν 24.185 ευρώ για την… πληρωμή διοικητικών προστίμων. Με απλά λόγια, τα πρόστι­μα των υπαλλήλων τα πλήρωνε το ίδιο το ίδρυμα!

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα – ας μην γελιόμαστε μεταξύ μας – κανείς δεν συγκινείται. Για παράδειγμα, την ώρα που οι τρεις αρχηγοί στην πρόσφατη σύσκεψη κατάρτιζαν το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση έψαχνε εναγω­νίως την ηγεσία μίας υπό αποκρατικοποίηση επιχεί­ρησης επειδή η ηγεσία της επιχείρησης αυτής θέλη­σε καλοκαιριάτικα να κάνει… προαγωγές προσωπι­κού και να δώσει αυξήσεις. Όπως δήλωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, η ηγεσία της ΛΑΡΚΟ ήθελε να προλάβει τη μετοχοποίηση και προχώρησε σε προαγωγές και σε αυξήσεις.

Κατά τα άλλα, φταίει η τρόικα που έχει πάθει πο­λιτισμικό σοκ με αυτά που ανακαλύπτει.


Ξενοφώντας Μπρουτζάκης

xenofonb@gmail.com

Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι

Σχετικά άρθρα