ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΙΣΠΑΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΕΝΕ “ΟΧΙ” ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

medicos espanoles - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

medicos espanoles - Σόλων ΜΚΟΠερίπου 1650 γιατροί από όλη την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης της Γαλικίας και της Καταλονίας, ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του ισπανικού Υπουργείου Υγείας να μην παρέχουν ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Πρόκειται για μια νέα νομοθετική ρύθμιση που αποκλείει τους παράνομους μετανάστες από τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Το εν λόγω μέτρο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Ισπανία.


Την 1η Σεπτέμβρη εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στη Μαδρίτη ενάντια στις προωθούμενες περικοπές δαπανών που θα έχουν ως αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός υγειονομικής περίθαλψης μεγάλος αριθμός μεταναστών, που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ισπανία. Το μέτρο επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την περίθαλψη, όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης και σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος.

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με έναν από τους βασικούς πυλώνες του κράτους πρόνοιας την Ισπανία, τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης με σύνθημα «Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας εκτιμά ότι από το εν λόγω μέτρο θα μπορέσει να εξοικονομήσει περίπου 1,5 δις ευρώ ετησίως. «Σε κάθε περίπτωση οι αλλοδαποί κάτω των 18 ετών θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους με τους Ισπανούς», σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας.

Σχεδόν 2.000 γιατροί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα αυτά και ανακοίνωσαν ότι αυτοί θα συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους μετανάστες. Στην προσπάθεια αυτή εντάχθηκαν και νοσοκόμοι και άλλοι από το προσωπικό στον τομέα της υγείας κατόπιν έκκλησης μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου. Οι γιατροί τονίζουν ότι οι ιατρικοί όρκοι και οι ηθικές υποχρεώσεις του ξεπερνούν κάθε κυβερνητική εντολή.

Στο βίντεο που αποτελεί παγκόσμια καμπάνια η οποία καλεί τους γιατρούς να παρέχουν τις φροντίδες τους σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους οι γιατροί ορκίζονται μεταξύ, άλλων να μην παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες χωρίς χαρτιά ή να μην χρησιμοποιούν τις δημόσιες δομές υγείας για να βοηθήσουν όσους δεν έχουν επίσημα έγγραφα. Ωστόσο, στο τέλος του βίντεο αποκαλύπτεται ότι έχουν σταυρωμένα τα δάκτυλά τους και όλοι μαζί ορκίζονται να μην κάνουν τίποτα από όσα υποσχέθηκαν ως εκείνη τη στιγμή.


Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα