ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

panida kl allages - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

panida kl allages - Σόλων ΜΚΟΜια νέα επιστηµονική µελέτη για τις επιπτώ­σεις της κλιµατικής αλλαγής στο φυτικό βασί­λειο, και ειδικότερα στις καλλιέργειες, εξέπληξε ακόµα και τους ίδιους τους ερευνητές αφού διαπίστωσαν ότι είχαν υποεκτιµήσει τον µηχα­νισµό επηρεασµού των φυτών από την άνοδο της θερµοκρασίας.
Η µελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις προειδοποιήσεις αγροτών και κηπουρών, ιδίως στο βόρειο ηµισφαίριο, που επισήµαναν ότι την άνοιξη τα φυτά «ξαναζωντανεύουν» όλο και πιο πρόωρα σε σύγκριση µε το παρελθόν.

Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της µελέτης, τα φυτά ανθίζουν ακόµα πιο γρήγορα την άνοιξη από ό,τι προέβλεπαν µέχρι σήµερα τα κλιµατικά µοντέλα και τα γεωπονικά πειράµατα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισµένα φυτά ανθίζουν τουλάχιστον οκτώ φορές πιο γρήγορα, ενώ βγάζουν νέα φύλλα τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήµονες.

Η νέα µελέτη εκτιµά ακόµα ότι για κάθε έναν βαθµό Κελσίου που θα ανεβαίνει η θερµοκρασία της Γης, τα φύλλα και τα άνθη θα βγαίνουν κατά µέσον όρο πέντε έως έξι µέρες πιο νωρίς κάθε χρόνο. Το γεγονός αυτό σηµαίνει ότι στο µέλλον πολλά φυτά θα ανθίζουν µέσα στον χειµώνα, ενώ αναµένεται να υπάρξουν σταδιακά και σοβαρές συνέπειες για τα οικοσυστήµατα, αλλά και για τη διατροφική ασφάλεια, καθώς τα φυτά αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας. Οι ερευνητές, µε επικεφαλής τον Μπένζαµιν Κουκ του Παρατηρητηρίου της Γης «Λαµόντ – Ντόχερτι» του Πανεπιστηµίου Κολούµπια και την Ελίζαµπεθ Βόλκοβιτς του καναδικού Πανεπιστηµίου της Βρετανικής Κολοµβίας, που δηµοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό «Nature», αναφέρουν ότι οι έως σήµερα επιστηµονικές εκτιµήσεις έχουν αποτύχει να προβλέψουν µε ακρίβεια το µέγεθος των συνεπειών της υπερθέρµανσης του πλανήτη για τα φυτά.

Και αυτό γιατί η νέα έρευνα που έγινε στις πραγµατικές συνθήκες της φύσης και όχι σε ελεγχόµενους χώρους (π.χ. θερµοκήπια ανοιχτά στην οροφή) απέδειξε ότι η επίπτωση είναι πολύ µεγαλύτερη.

Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, η µέση παγκόσµια θερµοκρασία έχει αυξηθεί περίπου κατά 0,8 βαθµούς Κελσίου από το 1900, ενώ η άνοδος είναι γύρω στους 0,2 βαθµούς ανά δεκαετία µετά το 1979, έχει δηλαδή επιταχυνθεί. Οι έως τώρα προσπάθειες περιορισµού των «αερίων του θερµοκηπίου» και ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα κρίνονται ανεπαρκείς για να αποτρέψουν την άνοδο της θερµοκρασίας του πλανήτη πάνω από δύο βαθµούς έως το 2100, ένα «κατώφλι» που θεωρείται ότι είναι επικίνδυνο να οδηγήσει σε γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίµατος.

Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι

Διαβάστε σχετικά:
Βρετανία: η άνοιξη έφτασε τρεις μήνες νωρίτερα