ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

Η.Π.Α: ΤΟ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ 50% ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 1% ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

poorest 50 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

poorest 50 - Σόλων ΜΚΟΤο μερίδιο του πλούτου των ΗΠΑ που έχει στην κατοχή του το φτωχότερο μισό του πληθυσμού μειώθηκε απότομα μετά την οικονομική κρίση σε 1,1 τοις εκατό, σύμφωνα με νέα έκθεση της υπηρεσίας ερευνών του Κογκρέσου.
Σε αντίθεση, σύμφωνα με την έρευνα, το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το πλουσιότερο 1% συνέχισαν να αυξάνεται και έφτασε στο 34,5%. Το μερίδιο που κατέχει το πλουσιότερο 10% έφτασε το 74,5%.

Το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το φωτχότερο μισό των Αμερικανών συνεχίζει την καθοδική πορεία από το 1995. Τη χρονιά εκείνει είχε φτάσει στο ψηλότερο σημείο με ποσοστό 3,6%.

Όμως η πιο δραματική πτώση σημειώθηκε το 2007, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων από την τελευταία έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μερίδιο του πλούτου που κατέχει πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών αυξήθηκε την περίοδο 1989 – 2010. Σε κάθε άλλο τμήμα του υπόλοιπου 90 % των νοικοκυριών – δηλαδή τη μεσαία και κατώτερη τάξη – το μερίδιο μειώθηκε.

Η έκθεση συμπεραίνει ότι η “εντυπωσιακή κατάρρευση των τιμών των κατοικιών” ήταν ο κύριος λόγος για τις αλλαγές μεταξύ 2007 και 2010. Η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς “έπαιξε ένα σημαντικό, αλλά μικρότερο ρόλο” εν μέρει επειδή οι τιμές των μετοχών, σε αντίθεση με την αξία των σπιτιών, σε γενικές γραμμές έχουν ανακτηθεί.

Η έκθεση καθιστά σαφές ότι η συγκέντρωση του πλούτου σε ολιγάριθμα νοικοκυριά αποτελεί λόγο ανησυχίας. Παρ΄όλα αυτά δεν προτείνει αλλαγές για να αντιμετωπισθεί η διογκούμενη ανισότητα.


Επιμέλεια: Πέτρος Κοροβήλας

Πηγή/φωτό: Tvxs

Διαβάστε σχετικά:
Οι εφιαλτικοί αριθμοί του αμερικανικού ονείρου
Η χαρτογράφηση του οικονομικού ολοκληρωτισμού

Σχετικά άρθρα