ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΥΝΗΓΟΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ (του Θανάση Χρήστου)

Arne Stridt - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Arne Stridt - Σόλων ΜΚΟΟ 69χρονος βοτανολόγος Α. Στριντ έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από άκρη σε άκρη της χώρας και έχει καταγράψει τα χιλιάδες είδη αυτοφυών φυτών της πατρίδας μας
Ο Σουηδός βοτανολόγος έχει καταγράψει τα τελευταία 50 χρόνια όλα τα φυτά της ελληνικής χλωρίδας.
Ανακαλύπτει κοντά μισό αιώνα τους μικρούς θησαυρούς της ελληνικής χλωρίδας, από τον Ολυμπο των δώδεκα θεών ως τον συνώνυμό του στην Κάρπαθο, από τα βραχώδη βουνά των Κυκλάδων ως τα λιβάδια των Πρεσπών, από τις πλαγιές του Ψηλορείτη ως τον Αθω κι από εκεί στο Υψάριο της Θάσου και στο Σάος της Σαμοθράκης.


Ο Σουηδός καθηγητής βοτανικής, Αρνε Στριντ, έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πεζός στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ερευνώντας, ψηλαφώντας και καταγράφοντας τα χιλιάδες είδη αυτοφυών φυτών της ελληνικής χλωρίδας, που είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο.

Θεωρεί την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του, την απομόνωση στην ελληνική φύση ως οξυγόνο και τα νησιά του Αιγαίου ως την κοιτίδα της επιστημονικής βοτανικής.

Ο 69χρονος σήμερα ομότιμος καθηγητής θεωρείται αυθεντία στην αναγνώριση και καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας και το έργο του αποτελεί πολύτιμο βοήθημα στην έρευνα και εφαρμογή της επιστήμης της λιβαδοπονίας. Πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1964, ως φοιτητής, έπειτα από παρότρυνση ενός καθηγητή του, ο οποίος του συνέστησε να μελετήσει τη χλωρίδα των Κυκλάδων, ως ιδανικό τρόπο για να δει την εξέλιξή τους σε ένα σχετικά απομονωμένο γεωγραφικά περιβάλλον.

Από τότε έχει επισκεφθεί δεκάδες φορές τις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου, την Κρήτη, και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, καταγράφοντας τα χρώματα, τα αρώματα και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε φυτού που συναντούσε.

Εχει εκδώσει 12 βιβλία και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 140 επιστημονικές μελέτες για την επιστημονική ταξινόμηση, βιοσυστηματική, φυτογεωγραφία και εξελεγκτική των φυτών, με εξειδίκευση σε αυτά της ελληνικής υπαίθρου. Μεταξύ αυτών η δίτομη «Ορεινή Χλωρίδα της Ελλάδας» και τα «Αγρια λουλούδια του Ολύμπου».

Παράλληλα, συμμετέχει στη συγγραφή του δεκάτομου έργου «Βιβλιογραφία της Ελληνικής Χλωρίδας» (έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οι πρώτοι δύο τόμοι) καθώς και στον «Ατλαντα της Αιγαιακής Χλωρίδας», που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο, εμπλουτισμένος με χάρτες κατανομής για τα περίπου 4.000 είδη φυτών που απαντώνται στα νησιά του Αιγαίου.

Βραβείο
Πρόσφατα ο Αρνε Στριντ βραβεύτηκε για το έργο του από την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου στην Πρέσπα, ενώ θα βρεθεί πάλι στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με επιστημονική επίσκεψη στο Αγιο Ορος.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «για να καταλάβει κανείς την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, αρκεί να γνωρίζει πως στη χώρα συναντώνται 6.000 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 750 είναι ενδημικά (σ.σ.: δηλαδή δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο), ενώ στη Γερμανία συναντώνται μόλις 3.000 είδη».

Τα φυτά του Αιγαίου – Θησαυρός του Ψηλορείτη – Ποικιλία βιοτόπων διαθέτει η Πελοπόννησος
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ενδημικότητα είναι πιο έντονη στην Κρήτη επειδή είναι γεωγραφικά απομονωμένη και τα βουνά της είναι τα υψηλότερα στην περιοχή (2.500 μέτρα). Περίπου το 10% των 1.800 ειδών που απαντώνται στην Κρήτη και στην Κάρπαθο είναι ενδημικά.

Οι Κυκλάδες δεν έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία χλωρίδας συγκριτικά με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που εμπλουτίστηκαν με είδη από την Ανατολία. Ποικιλία βιοτόπων διαθέτει η Πελοπόννησος, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (η Θάσος και η Σαμοθράκη), που έχουν πιο έντονο χαρακτήρα ηπειρωτικής περιοχής, με διάφορα είδη της Κεντρικής Ευρώπης που δεν συναντώνται νοτιότερα.

Ο Αρνε Στριντ γεννήθηκε το 1943 στο Κρίστιανσταντ της Σουηδίας. Σπούδασε βοτανολογία, χημεία και γενετική στο Πανεπιστήμιο Lund, από όπου αποφοίτησε το 1970. Το διδακτορικό του έγινε σε πειραματική μελέτη για τη διαφοροποίηση και εξέλιξη ομάδας φυτών στην περιοχή του Αιγαίου και έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ τιμήθηκε με το αμερικανικό βραβείο Jesse M. Greenman ως η καλύτερη διατριβή επιστημονικής ταξινόμησης των φυτών της χρονιάς.

Διετέλεσε καθηγητής Βοτανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Επίσης, καθηγητής φυτογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και διευθυντής του Βοτανικού Κήπου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της ίδιας πόλης. Από το 2011 είναι επίτιμος καθηγητής στον Βοτανικό Κήπο και Μουσείο του Βερολίνου.


Θανάσης Χρήστου

Πηγή/φωτό: Έθνος

Σχετικά άρθρα