ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΥΠΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ… (του Μανόλη Κοκολάκη)

buitre - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

buitre - Σόλων ΜΚΟΜεταφέρθηκαν στη μεγαλόνησο από την Κρήτη
Να ενισχύσει το είδος που απειλείται με εξαφάνιση στην Κύπρο αποσκοπεί πρόγραμμα μεταφοράς πουλιών από την Κρήτη. Απαραίτητη χαρακτηρίζουν την παρουσία τους οι επιστήμονες για την ισορροπία του περιβάλλοντος.
Ο κρητικός γύπας θα «σώσει» τον γύπα της Κύπρου που απειλείται με εξαφάνιση.


Ήδη από την Κρήτη πέταξαν αεροπορικώς έξι γύπες για το νησί της Αφροδίτης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Γύπας», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δύο γειτονικά κράτη. 
Πρόκειται για την πρώτη αποστολή των ιδιαίτερων αυτών πτηνών, τα οποία έφτασαν στην Κύπρο με τα φτερά των Κυπριακών Αερογραμμών, στο πλαίσιο της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προσφοράς της εταιρείας.

Το γεγονός θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για την Κύπρο και είναι χαρακτηριστικό ότι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή παρόντος κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο παρέλαβε τους Κρητικούς γύπες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, το έργο «Γύπας» αποσκοπεί στην ενίσχυση του πληθυσμού του γύπα στην Κύπρο με πουλιά από την Κρήτη, ούτως ώστε ο πληθυσμός τους να ανακάμψει, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει μειωθεί δραματικά.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, η προστασία του πτηνού αυτού είναι απαραίτητη για το περιβάλλον της Κύπρου, καθώς ο γύπας επιτελεί τον ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα διάφορα νεκρά ζώα, απαλλάσσοντας τους κτηνοτρόφους από το κόστος της αποτέφρωσης των ζώων, ενώ, πέραν του άμεσου οικονομικού οφέλους, η διατήρηση του γύπα επιφέρει και διάφορα έμμεσα οφέλη, όπως η προώθηση του αγροτουρισμού, η πτηνοπαρατήρηση και η εκπαίδευση.

Οι γύπες θα μεταφερθούν στον κλωβό του Τμήματος Δασών στον Άγιο Ιωάννη στην Πάφο, όπου και θα παραμείνουν μέχρι να εγκλιματιστούν στο νησί, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να «πετάξουν» πίσω στην Κρήτη πριν απελευθερωθούν στην κυπριακή ύπαιθρο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα σταλούν συνολικά 30 γύπες, σε 4-5 αποστολές από την Κρήτη στην Κύπρο.

Τα οφέλη…
«Στην Κρήτη έχουμε πάνω από 600 γύπες που αναπαράχθηκαν με στοχευμένες κινήσεις τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τους φορείς, τους πολίτες, τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς της ενδοχώρας», δήλωσε στο «Έθνος» ο συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και μέλος της οργάνωσης της βιώσιμης ανάπτυξης «Φοίνιξ» Δ. Ψαράς.

Ο ίδιος είπε ότι η αποστολή των πτηνών είναι σημαντική για τους Κύπριους, καθώς, εκτός από την οικολογική πλευρά που υπηρετεί το πρόγραμμα, προκύπτουν προφανή αναπτυξιακά και τουριστικά οφέλη.


Μανόλης Κοκολάκης
Πηγή/φωτό: Έθνος