ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΙ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΑΣΙΜΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

cancer - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

cancer - Σόλων ΜΚΟΜία  στις έξι μορφές καρκίνου, σχεδόν δύο εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε θεραπεύσιμη  λοίμωξη, η οποία ενίοτε μπορεί και να προληφθεί, υποστηρίζουν νέες επιστημονικές μελέτες. Σύμφωνα με την έρευνα του Lancet Infectious Diseases, ειδικοί από τη Διεθνή Υπηρεσία για την έρευνα στον Καρκίνο (IARC) στη Γαλλία, μελέτησαν τα δεδομένα σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης 27 διαφορετικών μορφών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του εντέρου και του ήπατος, σε 184 χώρες και κατέληξαν ότι τέσσερις είναι οι κύριες υπεύθυνες λοιμώξεις.

Αυτές οι τέσσερις είναι οι εξής: ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και η ηπατίτιδα Β και C. Οι ιοί αυτοί έχουν προκαλέσει 1,9 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του εντέρου και του ήπατος. Μάλιστα, σημειώνεται ότι τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η IARC υποστηρίζει ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων που μπορούν να αποφευχθούν.

«Μπορούν να προληφθούν»
Το ποσοστό των καρκίνων που σχετίζονται με τη λοίμωξη είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερo σε ορισμένα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η ανατολική Ασία(22,9%) από ό, τι στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο(7,4%).

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Στις γυναίκες περίπου το 50% των καρκίνων που οφείλονταν σε λοίμωξη αφορούσε στον τράχηλο της μήτρας, ενώ στους άντρες το 80% σε καρκίνο του ήπατος και του γαστρικού.

Οι δόκτορες Catherine de Martel και Martyn Plummer, που ηγήθηκαν της έρευνας, δήλωσαν: «Λοιμώξεις με ορισμένους ιούς, βακτήρια και παράσιτα είναι μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες καρκίνου παγκοσμίως, οι οποίες μάλιστα μπορούν να προληφθούν».

Επισημαίνουν επιπλέον ότι «η εφαρμογή των ήδη υπάρχοντων για τη δημόσια υγεία μεθόδων με στόχο την πρόληψη των λοιμώξεων, όπως ο εμβολιασμός, η ασφαλέστερη πρακτική ένεση, ή οι αντιμικροβιακές θεραπείες, θα μπορούσαν να έχουν  σημαντική επίδραση στο μέλλον σε όλο τον κόσμο».

Διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν για την πρόληψη τόσο του ιού HPV ο οποίος προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όσο και του ιού της ηπατίτιδας Β’ που  αποτελεί αιτία του καρκίνου του ήπατος.

Σχολιάζοντας το έργο, ο Δρ. Goodarz Danaei από τη Σχολή Δημόσιας Ιατρικής του Harvard στη Βοστώνη των ΗΠΑ, δήλωσε: «Δεδομένου ότι αποτελεσματικά και σχετικά χαμηλού κόστους εμβόλια για τον ιό HPV και HBV είναι διαθέσιμα, η αύξηση της κάλυψης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τα συστήματα υγείας των χωρών με υψηλή επιβάρυνση».

Πηγή/φωτό:Tvxs από BBC

Σχετικά άρθρα