ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΤΑΓΟΝΙΑ: ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

patag - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

patag - Σόλων ΜΚΟΣτην Παταγονία, παρά τις διαμαρτυρίες περιβαλλοντολόγων και τοπικών ομάδων ότι η κατασκευή 5 γιγάντιων φραγμάτων θα καταστρέψει τη ζωή άγριων ζώων και θα θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής απέρριψε επτά προσφυγές κατά της Project HidroAysen,  η οποία πρόκειται να κατασκευάσει τα φράγματα.


Αυτό συνέβη γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής θεώρησε ότι δίνοντας το πράσινο φως στο αμφιλεγόμενο αυτό έργο θα μπορούσε να καλύψει έως και 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2020. Ωστόσο, οι οικολόγοι και οι τοπικές ομάδες θεωρούν ότι το έργο αυτό θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην περιοχή.

Οι δικαστές απέρριψαν όλες τις αξιώσεις από τους διαμαρτυρόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρισμών ότι η μελέτη δεν είχε αξιολογήσει σωστά τις επιπτώσεις στα απειλούμενα ελάφια, στο εθνικό πάρκο Laguna San Rafael καθώς και για τους κινδύνους για τους ανθρώπους που ζουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτό δεν ήταν έκπληξη. Δεν είχαμε καμιά ελπίδα ότι το δικαστήριο επρόκειτο να βγάλει μια ευνοϊκή απόφαση» δήλωσε ο Luis Mariano Rendon, συντοντιστής της Acción Ecológica, μιας οργάνωσης που πριν ένα χρόνο οργάνωσε στο Σαντιάγκο διαμαρτυρίες που έφταναν τα 40.000 άτομα. «Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι και πάλι οι διαμαρτυρίες των πολιτών είναι ο μόνος τρόπος υπεράσπισης της Παταγονίας, που μας έχει απομείνει» συνεχίζει ο συντονιστής.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χιλής η υδρολεκτρική ενέργεια θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση όμως πυροδοτεί περαιτέρω αναταραχή, ιδιαίτερα στην περιοχή Aysen της Παταγονίας, αφού πολλοί ντόπιοι αισθάνονται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Οι άνθρωποι στην Παταγονία, σύμφωνα με δηλώσεις των ντόπιων, είναι απλοί, ευγενικοί και ζεστοί. Δεν επιθυμούν η τεχνολογία και η ανάπτυξη να επηρεάσουν τη ζωή τους, επιθυμούν να έχουν την ανεξαρτησία τους. «Τα πράγματα γίνονται με διαφορετικό ρυθμό, εδώ στην Παταγονία. Εμείς κάνουμε τα πάντα στο ρυθμό του Φεγγαριού, της Βροχής, πολλοί από μας σπέρνουν τις καλλιέργειές τους. Αυτή είναι η ζωή μας και θέλουμε να την κρατήσουμε» δηλώνει ο Hugo Diaz, κάτοικος της περιοχής.

Από την πλευρά της, η HidroAysen υπόσχεται  φτηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής για την αναγκαιότητα των φραγμάτων.

«Έχω την αίσθηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των απόψεων που είναι υπέρ και κατά της κατασκευής» δήλωσε ο δόκτωρ Giovanni Daneri, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του οικοσυστήματος στην Παταγονία.

Η προώθηση της κατασκευής γινόταν μέσα από τα τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και με την ανάρτηση διαφημιστικών γιγαντοαφισών. Ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι έγραφαν πάνω σ’αυτές τις αφίσες με κίτρινο σπρέι «Όχι στα φράγματα».

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χιλής προκάλεσε νέες αντιδράσεις και προκηρύχτηκε γενική απεργία και μια σειρά εθνικών διαδηλώσεων.

Πηγή: Τvxs από Guardian