ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 117 ΕΤΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

usa warmest march at 117 years - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

usa warmest march at 117 years - Σόλων ΜΚΟΚαταρρίφθηκαν 15.000 ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών
Για τον θερμότερο Μάρτιο από το 1895 στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει λόγο η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 υπήρξε το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με την εξαίρεση της Αλάσκας και της Χαβάης.

Η μέση θερμοκρασία το Μάρτιο ήταν 10,6 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή υψηλότερη κατά 4,8 βαθμούς από το μέσο όρο του 20ού αιώνα και 0,3 βαθμούς υψηλότερη από τον θερμότερο έως σήμερα Μάρτιο, αυτόν του 1910. 
Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η μέση θερμοκρασία ήταν 5,5 βαθμοί Κελσίου, κατά 3,3 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου από το 1895.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, και στις 48 πολιτείες κατεγράφη τον περασμένο μήνα τουλάχιστον μία θερμοκρασία – ρεκόρ, ενώ συνολικά κατερρίφθησαν 15.292 ρεκόρ θερμοκρασιών σε εκατοντάδες τοποθεσίες.

«Ολα αυτά είναι πραγματικά υπερβολικά», λέει ο εκπρόσωπος της ΝΟΑΑ Κρις Βακάρο. «Τα επίπεδα θερμότητας είναι πρωτόγνωρα», ενώ ο ερευνητής του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών, Τζέρι Μιλ, πρόσθεσε πως «Ολοι αισθάνονται περίεργα. Είναι παράξενο, δεν είναι καλό όλο αυτό»

Κατά τους μετεωρολόγους, το θερμό ξεκίνημα του 2012 οφείλεται σε έναν ασυνήθιστο συνδυασμό κλιματικών φαινομένων, μεταξύ των οποίων και το Λα Νίνια. Σύμφωνα με τον Τζέικ Κράουτς της ΝΟΑΑ, παρότι τα μεμονωμένα συμβάντα δεν μπορούν να αποδοθούν στην παγκόσμια υπερθέρμανση, τέτοιες θερμοκρασίες – ρεκόρ θα καταγράφονται όλο και συχνότερα, όπως άλλωστε έχουν προειδοποιήσει συνάδελφοί του σε μια σειρά από εκθέσεις.

Σε μία από αυτές, ο Τζέιμς Χάνσεν της NASA, ίσως ο γνωστότερος ερευνητής του κλίματος, έδειξε ότι τέτοιες θερμοκρασίες – ρεκόρ που καταγράφονταν μια φορά στις 400, τώρα συμβαίνουν μια φορά στις 10, είναι δηλαδή 40 φορές πιθανότερες. Για το Χάνσεν, ο οποίος είναι επίσης διάσημος πολέμιος των ορυκτών καυσίμων, τα στοιχεία της NOAA όχι μόνο δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δικές του διαπιστώσεις.

Πηγή/φωτό: Έθνος

Διαβάστε σχετικά:
Η.Π.Α: Ένας απρόβλεπτα ξηρός χειμώνας, 12 Μαρτίου 2012 

Σχετικά άρθρα