ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (22-30/3/2012)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση ειδήσεων που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 4ης εβδομάδας του Μαρτίου 2012 (22-30)


Ολοκληρωτισμός με ονοματεπώνυμα
«Τι είναι η ALEC; Παρά τους ισχυρισμούς πως πρόκειται για υπερκομματική οργάνωση, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια οργάνωση που ανήκει στο κίνημα των υπέρ-συντηρητικών, καθώς χρηματοδοτείται από τους συνήθεις υπόπτους: τους αδελφούς Κοχ, την Exxon Mobil κ.α. Σε αντίθεση με παρεμφερείς ομάδες, όμως, η ALEC δεν επηρεάζει απλά την σύνταξη των νόμων, αλλά κυριολεκτικά γράφει τους νόμους, αφού παρέχει ολοκληρωμένα νομοσχέδια στους νομοθέτες των πολιτειών. Στην Βιρτζίνια, για παράδειγμα, έχουν παρουσιαστεί τουλάχιστον 50 νομοσχέδια γραμμένα σχεδόν κατά λέξη από την ALEC. Και αρκετά από αυτά τα νομοσχέδια ψηφίζονται και γίνονται πολιτειακοί νόμοι.

Πολλά από τα νομοσχέδια της ALEC προωθούν γνωστούς συντηρητικούς σκοπούς: την διάλυση των συνδικάτων, την υπονόμευση της περιβαλλοντικής προστασίας, την δημιουργία φορολογικών παραθύρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους. Η ALEC όμως δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή για την παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών, είτε πρόκειται για σχολεία είτε για φυλακές, στις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Τι μας λέει αυτό; Ότι ο ισχυρισμός της ALEC ότι τα κάνει όλα αυτά στο όνομα του «μικρότερου κράτους» και των ελεύθερων αγορών είναι βαθιά παραπλανητικός. Σε μεγάλο βαθμό, η οργάνωση δεν μάχεται για τον περιορισμό του κράτους, αλλά για την ιδιωτικοποίηση του κράτους, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις αντλούν τα κέρδη τους από τα δολάρια των φορολογουμένων, δολάρια που κατευθύνονται προς τα ταμεία τους από φιλικούς προς αυτές πολιτικούς. Εν ολίγοις, η ALEC δεν ασχολείται με την προώθηση της ελεύθερης αγοράς, αλλά με την εξάπλωση του διεφθαρμένου καπιταλισμού. Μήπως ξέχασα να αναφέρω ότι η ALEC έχει παίξει βασικό ρόλο στην προώθηση νομοσχεδίων που κάνουν δυσκολότερη την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους φτωχούς και τις μειονότητες;»

Paul Krugman, “Λομπίστες, Όπλα και Λεφτά”, Το Βήμα, 27/3/2012

_______________

 Το περιβάλλον είναι πάντα παρόν
«Ουραγός παραμένει η Ελλάδα στην ανακύκλωση γυαλιού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
, σύμφωνα με έρευνα της FEVE. Η χώρα προηγείται μόνο της Κύπρου και της Τουρκίας (αμφότερες 20%) ανακυκλώνοντας μόλις το 24% των συσκευασιών γυαλιού, όταν ο μέσος όρος ανακυκλωμένου γυαλιού στην Ευρώπη είναι 66,86%.

Η ανακύκλωση γυαλιού αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι η συνολική ποσότητα ανακυκλωμένων γυάλινων προϊόντων στην Ευρώπη για το 2010, ξεπέρασε τα 25 δις συσκευασίες συνολικού βάρους 11 εκ τόνων, αποφέροντας αποτροπή 7 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών άνθρακα επιπλέον ή την επιπλέον κίνηση 4 εκατομμυρίων οχημάτων. Σύμφωνα με την σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες μέλη πρέπει να ανακυκλώνουν το 60% και πλέον των γυάλινων συσκευασιών (κατά βάρος).

Ένα μεγάλο ποσοστό ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών πανευρωπαϊκά και το πλέον εύκολο για καταναλωτές και παραγωγούς, γίνεται δια της μεθόδου της επαναχρησιμοποίησης τους, αφού προηγουμένως ο πελάτης τα επιστρέφει στο σημείο πώλησης, και αυτά επιστρέφουν στις μονάδες παραγωγής για απολύμανση και επαναγέμιση.

Φαίνεται πάντως ότι η συγκεκριμένη διαδικασία παραείναι δύσκολη για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όταν αλλού υπάρχουν δήμοι που υποχρεώνουν τους πολίτες τους να επιστρέφουν τις γυάλινες συσκευασίες προς ανακύκλωση (παράδειγμα το Λίππε στη Γερμανία), ή άλλοι που έχουν διαμορφώσει ειδικό κατάλογο αποζημίωσης των καταναλωτών ανάλογα με το μέγεθος της γυάλινης συσκευασίας που επιστρέφουν προς ανακύκλωση, όπως το Οντένσε στη Δανία.»

Άρης Καπαράκης, “Ανακύκλωση γυαλιού: Ουραγός η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που κάνει άλματα” , 28/3/2012

_______________

Πρόσθετες ενδείξεις επερχόμενου θρησκευτικού πολέμου
«H συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού αντιμουσουλμανικού κινήματος στην Ευρώπη είναι ο στόχος της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, η οποία το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποίησε διαδήλωση στη δανική πόλη Άαρχους. Οργανωτής της κινητοποίησης ήταν ο Αγγλικός Αμυντικός Σύνδεσμος.

Για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, η συνάθροιση αυτή έχει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο. Για ορισμένα από τα ηγετικά της στελέχη όμως, και ιδιαίτερα για τη Μαρίν Λεπέν, υπάρχουν κίνδυνοι. Πολύ πριν από τις τελευταίες δολοφονίες στην Τουλούζη, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει τους Εβραίους. Τον περασμένο μήνα, όμως, ο πατέρας της κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επειδή δήλωσε ότι η κατοχή της Γαλλίας από τους Ναζί «δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη»

Ο Φίλιπ Ντεβίντερ, αρχηγός του ακροδεξιού βελγικού κόμματος Βλάαμς Μπελάνγκ, πρότεινε να υπάρχουν ποσοστώσεις στον αριθμό των γεννημένων στο Βέλγιο νεαρών μουσουλμάνων που επιτρέπονται στα δημόσια κολυμβητήρια. «Η ισλαμοφοβία», τονίζει, «αποτελεί καθήκον».

“Αντιμουσουλμανικό κίνημα, ο στόχος της Ευρωπαικής ακροδεξιάς”, Tvxs, 29/3/2012

_______________

Για το μέλλον της Ευρώπης
«O (Βέλγος οικονομολόγος Johan Van Overtveldt) ήρθε στην Αθήνα πριν από μερικές μέρες για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Το τέλος του ευρώ: Το αβέβαιο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο ίδιος είναι αρχισυντάκτης και γενικός διευθυντής του “Trends” (Τάσεις), ενός κορυφαίου εβδομαδιαίου επιχειρηματικού και οικονομικού περιοδικού του Βελγίου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο koutipandoras.gr μιλά μεταξύ άλλων για ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, και μια παρασκηνιακή κουβέντα που γίνεται χαμηλόφωνα στους κόλπους της Bundesbank για το συμφέρον της Γερμανίας να αποχωρήσει από το ευρώ αν η κρίση βαθύνει και χρειαστούν χρήματα για να διασωθούν μεγαλύτερες οικονομίες από αυτήν της Ελλάδας!

Αναφέρεται επίσης στο πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τους Έλληνες πολιτικούς: πολύ διεφθαρμένουςΔεν συμφωνεί ότι υπάρχει η εικόνα στην Ευρώπη ότι οι Έλληνες ζουν εις βάρος των Ευρωπαίων και υποστηρίζει ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν συνείδηση ότι πρόκειται για μια σοβαρή ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Στη συνέντευξή τουο Johan Van Overtveldt κάνει μια εκτενή αναφορά στις ΗΠΑ όπου εκεί η νομισματική ένωση προέκυψε λόγω της πολιτικής ένωσης και όχι το αντίστροφο που προσπάθησαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι και απέτυχανΜιλά για την περίπτωση του χρέους της Καλιφόρνια και πώς την αντιμετωπίζει το ομοσπονδιακό κράτοςΣτο τέλος επισημαίνει τη γαλλογερμανική σύγκρουση που υποβόσκει στην Ε.Εκαι η οποία μπορεί να σημάνει και το τέλος της Ένωσης.»

J.V. Overtveldt: “To τέλος του ευρώ και οι κρυφές προθέσεις της Γερμανίας”, Defencenet.gr , 24/3/2012 ,

_______________

Η χωριστικότητα έχει «κοντά ποδάρια»
«Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την ολλανδική κυβέρνηση σχετικά με τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για την μείωση του ελλείμματος της χώρας στο 3% του ΑΕΠόπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Καθώς η σύγκρουση απειλεί να προκαλέσει την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμούοι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η χώρα δεν έχει την πολιτική ικανότητα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταιώστε να διατηρήσει τη θέση της ως μία οικονομία του “πυρήνα” της Ευρωζώνηςμαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδίασημειώνει το δημοσίευμα.
Η Ολλανδία, που ήταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών των αυστηρών δημοσιονομικών ορίων στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνηςαντιμετωπίζει τώρα την προοπτική ότι τα όρια αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησής της ή στην απώλεια της ανώτατης πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ). “Η ολλανδική κυβέρνηση είχε σκληρή γραμμή στην Ευρώπη και τώρα αυτό γίνεται μπούμερανγκ”, δήλωσε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING.
Οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων για τις περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό ξεκίνησαν στις 5 Μαρτίουαφού το Γραφείο Κεντρικού Προγραμματισμού ανακοίνωσε την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα της Ολλανδίας το 2013 θα φθάσει στο 4,6% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του 3% του ΑΕΠκαθώς η οικονομία της χώρας είχε διολισθήσει στην ύφεση.»

“Ενδοκυβερνητική κρίση στην Ολλανδία για το έλλειμμα”, Έθνος από Financial Times, 28/3/2012

_______________

Το νόημα της ζωής ως υπέρτερο αγαθό
«Χωρίς την πνευματική αναγέννηση του ανθρώπουόχι μόνο η εποχή στερείται τον πλούτο των ανθρωπίνων δυνάμεωναλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος αδυνατεί να πραγματώσει την ευτυχία τουΣημειώνουμε κάτι που έχει διαπιστωθεί πολλές φορέςΑκόμη και η ανεπάρκεια συσσώρευσης «αγαθών» και ισχύος δεν μας απομακρύνει από την τραγωδία ή τουλάχιστον δεν κατοχυρώνει το εσωτερικό βίωμα της ευτυχίαςΟ ρόλος της συνείδησης είναι καθοριστικόςκαθώς, με αυτήν βιώνει η προσωπικότητα ευτυχία ή δυστυχία.

Η ανυπαρξία εσωτερικής αίσθησης για τη ζωήτον εαυτό και τους άλλους είναι μια βασική πηγή δυσχέρειας και δυστυχίας. Αυτό που αποκαλούμε ως «το νόημα της ζωής» είναι όλο και πιο σημαντικός συντελεστής αίσθησης πληρότητας και ευτυχίας της καθημερινότητας. Η υποκρισία γίνεται όλο και πιο μάταιη, κουραστική και αντιπαθητικήΣημαντικός αριθμός ανθρώπων αναζητούν την εσωτερική διάσταση της ευτυχίας και εδώ είναι που βρίσκεται η ελπίδα για το μέλλον.»

Γιάννης Ζήσης, H Ευτυχία και το Νόημα της Ζωής”, 27/3/2012

Αλεξάνδρος Μπέλεσης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων
info@solon.org.gr

5 Aπριλίου 2012

Σχετικά άρθρα