ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (1-7/3/2012)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας  που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της  1ης  εβδομάδας του Μαρτίου)


Ποιά Ευρώπη έχει μέλλον ;
«Η κρίση στην ευρωζώνη είναι μια τραπεζική κρίση που «ποζάρει» ως μια σειρά κρίσεων εθνικού χρέους και έχει γίνει περίπλοκη εξαιτίας αντιδραστικών οικονομικών ιδεών, μιας ελαττωματικής χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής και ενός τοξικού πολιτικού περιβάλλοντος, κυρίως στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα.
Όπως και στις ΗΠΑ, η ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση είναι το προϊόν υπερδανεισμού σε αδύναμους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένης της στεγαστικής αγοράς στην Ισπανία, της εμπορικής κτηματομεσιτικής αγοράς στην Ιρλανδία και του δημόσιου τομέα (εν μέρει για υποδομές) στην Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μόχλευσαν για να αγοράσουν τοξικές αμερικανικές υποθήκες και όταν αυτές κατέρρευσαν άρχισαν να ξεφορτώνουν τα αδύναμα κρατικά ομόλογα και να αγοράζουν ισχυρά κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντας τις αποδόσεις και οδηγώντας τελικά όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια σε κρίση. Η Ελλάδα ήταν απλά το πρώτο ντόμινο στη γραμμή»

«Εάν υπήρχε μια εύκολη έξοδος από το ευρώ, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ήδη φύγει. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή να εξάγει σόγια και πετρέλαιο στην Κίνα, και μια νόμιμη έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε και έξοδος από την Ε.Ε. Αυτή είναι μια επιλογή που μόνο η Γερμανία μπορεί να κάνει. Για τους άλλους, εάν δεν υπάρξει μια μεταμόρφωση στη Βόρεια Ευρώπη, η επιλογή είναι ανάμεσα σε καρκίνο και ανακοπή καρδιάς» «Με μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχει μέλλον για το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της Ε.Ε

Τζέιμς Κ. Γκαλμπρέιθ,  “Η Ελλάδα καταστρέφεται εσκεμμένα και μεθοδευμένα”, Tvxs, 7/3/2012

____________________________

Το περιβάλλον είναι πάντα παρόν
«Τη στιγμή που ο φετινός χειμώνας αφήνει στην Ευρώπη εκατοντάδες νεκρούς και εκατομμύρια ζημιές από τις ακραίες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, και τις πολικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, σε άλλα μέρη της ηπείρου, όπως στην Πορτογαλία, οι κάτοικοι παρακαλούν για τον ερχομό της βροχής, καθώς η ξηρασία που χτυπά τη χώρα ήδη θεωρείται η δεύτερη χειρότερη στην ιστορία της.

Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής ίσως καταστήσει μόνιμο το δριμύ ψύχος τους χειμερινούς μήνες για την ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Πορτογαλία το πρόβλημα ήταν τελείως διαφορετικό καθώς ο Φεβρουάριος του 2012 θεωρείται ο ξηρότερος όλων των εποχών

Οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από την ξηρασία βρίσκονται στην ενδοχώρα και είναι οι φτωχότερες της Πορτογαλίας, με οικονομία κατά βάση αγροτική. Το 32% της συνολικής έκτασης της χώρας θεωρείται ήδη ότι βρίσκεται σε κατάσταση «ακραίας ξηρασίας» ενώ για το υπόλοιπο 68% το φαινόμενο είναι μέχρι στιγμής «πολύ σοβαρό». Οι περιοχές που θεωρούνται ότι βρίσκονται στην χειρότερη κατάσταση είναι οι κοιλάδες Γκράντε Λισμπόα, Ντούρο, Σάδο, Μεντέγο και της Σέρρα ντε Εστρέγια αλλά και οι ακτές στον βορρά.»

Άρης Καπαράκης, Ο ξηρότερος Φεβρουάριος όλων των εποχών καταστρέφει την πορτογαλική ενδοχώρα, 6/3/2012

____________________________

Ο ολοκληρωτισμός είναι ήδη εδώ
«Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα. Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο: αυτό του ολοκληρωτισμού.

Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη. Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή, και αξίες να υπερασπιστούμε. Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν είναι μακριά. Πεινάμε, κρυώνουμε και πονάμε μαζί τους. Όλα τα χτυπήματα που δέχονται μας τραυματίζουν εξίσου.

Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από την εθελοντική δουλεία τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, αντιμετωπίζοντας τη γελοιότητα της πελατειακής πολιτικής, των διεφθαρμένων δημοκρατιών, τον τραγελαφικό κυνισμό του κράτους των banksters (τραπεζική μαφία), θα έχουμε μόνο την επιλογή -ενάντια σε κάθε εκβιασμό- να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας εμείς οι ίδιοι.»

“Liberation: Άρθρο-ύμνος για την Ελλάδα…”, Defence News, 4/3/2012

____________________________

Για μερικούς 60 χρόνια από το Β παγκόσμιο πόλεμο είναι πάρα πολλά

«Ο Χέερτ Βίλντερς, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, εξέφρασε σήμερα την επιθυμία να εγκαταλείψει η χώρα του το ευρώ και να επιστρέψει στο φιορίνι και ζήτησε να οργανωθεί δημοψήφισμα για το σκοπό αυτό. Εμείς λέμε ναι στο φιορίνι, να επιστρέψει αυτό το νόμισμα», δήλωσε ο Βίλντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη. «Αν ο Χέρμαν βαν Ρομπάι (ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θεωρεί σέξι το ευρώ, εμείς βρίσκουμε σέξι το φιορίνι», πρόσθεσε.

“Παλαιότερα ήμασταν πολύ περήφανοι για το φιορίνι, το ωραιότερο νόμισμα της Ευρώπης”, συνέχισε ο Βίλντερς, καλώντας την ολλανδική κυβέρνηση να οργανώσει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

“Με το φιορίνι θα ήμασταν και πάλι κύριοι των χρημάτων μας”, κατέληξε.

Το PVV έχει ταχθεί κατά της χορήγησης «πακέτων βοήθειας» στην Ελλάδα. Δεν συμμετέχει στη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε αλλά την στηρίζει με τους 24 βουλευτές που διαθέτει στην 150μελή Βουλή.»

“Έξοδο της Ολλανδίας από το ευρώ ζητά η ακροδεξιά”, Tvxs,  5/3/2012

____________________________

Θεραπεύοντας τα αίτια του 3ου παγκόσμιου πολέμου
«Υπάρχουν συνθήκες όπου μπορούμε την ανταγωνιστικότητα να την ενσωματώσουμε στην ειρήνη και τη συνεργατικότητα. Αυτό μας το έχει πει αρκετά καλά ο Καντ. Χρειάζεται όμως να πάμε σε ένα μεγαλύτερο βάθος –με το φως της ψυχανάλυσης- στα αίτια της συγκρουσιακότητας και της εκτροπής του νου σε «φονέα του πραγματικού». Αυτό πρέπει να το κάνουμε, όχι μόνο για να κατανοήσουμε ερμηνευτικά ό,τι θα μπορούσαμε  να ονομάσουμε ανθρώπινη και πολιτισμική πραγματικότητα, αλλά και για να διευρύνουμε το μεθοδολογικό οπλοστάσιο μας στην προσπάθεια εδραίωσης της Ειρήνης και του Λόγου. Θέλουμε να βρούμε τις βάσεις για μια νέα ομαδική συνεργασία -τόσο των επιστημών όσο και των  διανοητών-  για να προχωρήσουμε τις γραμμές της προόδου και της βιωσιμότητας του πολιτισμού.

Θα διαπιστώσουμε πως η μανία του Φουτουρισμού για τις μηχανές και την ταχύτητα, έχει την ίδια αιτία με την έξη της σκέψης με το ψεύδος και την ανταγωνιστικότητα. Η δημιουργία του ιλιγγιώδους εποικοδομήματος και η κυριαρχία των συμβόλων έχει την ίδια αιτία με την επίθεση της τέχνης και της διαφήμισης ενάντια στην πραγματικότητα. Η βία -ως μια ολοκληρωτική ψευδαίσθηση- έχει την ίδια ουσία με το κυνήγι και τον φόβο του Χρόνου, με τη θεοποίηση της ταχύτητας και του ψεύδους»

Γιάννης Ζήσης, To λησμονημένο αίτημα του Φράνσις Μπέικον και η ειρήνη, 7/3/2012

____________________________

Η υγιεινή της μαζικής κοινωνίας
«Οι συνέπειες από τη δημιουργία συνθηκών, όπου ο σεβασμός στο άτομο έχει χαθεί και όπου αυτό «εξαφανίζεται ολοκληρωτικά», είναι η επικράτηση της «επικίνδυνης ροπής προς την ομαδική ψυχολογία». Συνέπεια της κυριαρχίας της ψυχολογίας του όχλου είναι ότι «η αλλαγή του χαρακτήρα που επέρχεται με την ανάδυση των συλλογικών δυνάμεων είναι καταπληκτική. Ένα ευγενικό και λογικό όν μπορεί να μεταβληθεί σε έναν μανιακό ή σε ένα άγριο κτήνος». Φυσικά, «τίποτα δεν θα μπορούσε να εκραγεί από τα βάθη μας εάν δεν υπήρχε μέσα μας. Στην πραγματικότητα, ζούμε συνέχεια επάνω σε ένα ηφαίστειο». 
Γι’ αυτό ο «κάθε άνθρωπος έχει χρέος να συνειδητοποιήσει και να μάθει να χειρίζεται» τη σκιά του. 

Η ώριμη αντιμετώπιση των δυνάμεων του ασυνείδητου, «είναι ένα πολύ δύσκολο έργο που απαιτεί μεγάλο βαθμό ηθικής ευθύνης. Σχετικά ελάχιστα άτομα μόνο είναι ικανά για μια τέτοια επίτευξη και αυτά δεν είναι πολιτικοί, αλλά οι ηθικοί ηγέτες της ανθρωπότητας. Η συντήρηση και η μεγαλύτερη ανάπτυξη του πολιτισμού στηρίζεται σε αυτά τα άτομα.»

Αλέξανδρος Μπέλεσης, Καρλ Γιούνγκ: Οι αλλαγές ξεκινούν από τα άτομα”, 6/3/2012

____________________________

Ο πολιτικός θέλει τον … ψυχίατρό του
«Η ψυχική υγεία αυτών που μας κυβερνούν δε θα μπορούσε να μην είναι το ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην στρογγυλή τράπεζα της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων της Ελλάδας. Άλλωστε, όλοι σιγοψυθηρίζουμε στα δικά μας «στρογγυλά» τραπέζια με φίλους και γνωστούς αν αυτοί που μας κυβερνούν «είναι με τα καλά τους». Και η απάντηση είναι όχι, στην πλειοψηφία τους δεν είναι ψυχικά υγιείς. Αν αυτό προέκυψε πριν την εκλογή τους ή μετά, αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί, καθώς η έρευνα που έκαναν οι ψυχίατροι αναγκαστικά στηρίχτηκε μόνο σε δηλώσεις που έκαναν Έλληνες πολιτικοί σε δημοσιογράφους και όχι σε ιατρική εξέταση των γιατρών. 

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους ψυχιάτρους ήταν κάτι παραπάνω από αντικειμενική, καθώς οι διάλογοι των πολιτικών απομαγνητοφωνήθηκαν χωρίς να μπουν τα ονόματα των πολιτικών. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη του συνεδρίου δεν γνώριζαν ποιον πολιτικό «εξετάζουν». Αυτή η διαδικασία έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα, καθώς χωρίς πολιτικά χρώματα και «αδυναμίες» τα συμπεράσματα είναι το λιγότερο ανησυχητικά. Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες πολιτικοί και συγκεκριμένα οι πολιτικοί που φιλοξενούνται συχνά σε μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι… «κομματάκι μπερδεμένοι».

Όπως αναφέρουν ψυχολόγοι και ψυχίατροι στη δημοσιογραφική έρευνα του Κουτιού της Πανδώρας, οι πολιτικοί μας λόγω ναρκισσισμού, αλαζονείας και έπαρσης, έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα. Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι προσπαθούν να «σώσουν» τη χώρα από την χρεοκοπία ισοπεδώνοντας τις ανάγκες του λαού που τους ψήφισε, σημαίνει ότι δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα αλλά ούτε την ικανότητα να ακούσουν τι συμβαίνει έξω από τους τοίχους την Βουλής. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει καταρχάς γιατί οι σύμβουλοί τους (που συνήθως είναι εκεί για να τους κολακεύουν) δεν τους μεταφέρουν την αλήθεια και δεύτερον- και πιο ανησυχητικό ακόμα- είναι γιατί πιστεύουν ότι αυτό που υποστηρίζουν είναι η αλήθεια και το σωστό για τον τόπο. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί λένε ότι η πλειοψηφία των πολιτικών ζουν στην δική τους πραγματικότητα λόγω της πίεσης που νοιώθουν και της αμφισβήτησης από τους πολίτες».

“Το ντιβάνι του ψυχιάτρου στην Βουλή”, To Koυτί της Πανδώρας, 3/3/2012 

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

9 Μαρτίου 2012