ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“ΣΑΠΙΕΣ” ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΥΤΑ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΚαταγγελίες στο Ευρωκοινοβούλιο για σφάλματα στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Πρόδηλα σφάλματα στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ΧΥΤΑ (ΜΠΕ) που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε οικολογική καταστροφή στις περιοχές όπου κατασκευάζονται τα έργα αποκαλύπτονται μέσω καταγγελιών που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. 

Οι αναφορές αφορούν την κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού, Καρβουναρίου, Λευκίμμης, Μεγαλόπολης και Ερμιόνης.


Η Κομισιόν πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση όταν «δέχεται καταγγελίες για πρόδηλα σφάλματα σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ιδίως για τις περιπτώσεις που συγχρηματοδοτεί η Ε.Ε.», τονίζει ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και ζητεί από την Κομισιόν «να μην κλείνει τα μάτια μπροστά σε εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος». 

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τις παραλείψεις σε ΜΠΕ, όπως του Γραμματικού, καταγγελία που συνυπογράφεται από 2.250 κατοίκους. Στη μελέτη για κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή «δεν γίνεται αναφορά στα υπόγεια ρεύματα, στη θαλάσσια ρύπανση, στη χωροθέτηση πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα κ.ά.». 

Στη ΜΠΕ «δεν έχουν γίνει υδρογεωλογικές μετρήσεις και κανείς δεν έχει μελετήσει αν υπάρχει σύνδεση των υπόγειων ρευμάτων με τη λίμνη του Μαραθώνα που γειτνιάζει». 
Πρέπει «να επιτραπεί επιτέλους στους κατοίκους να κάνουν γεωτρήσεις ώστε να αποδειχτεί ή όχι αν το υπέδαφος είναι κατάλληλο». 

Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζήτησε «να έρθει αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών στην Ελλάδα και να δει όλα τα περιγραφόμενα ζητήματα για όλες τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί». 

Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία