ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

OI ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

poorhorn - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

poorhorn - Σόλων ΜΚΟΗ πρόσφατη αύξηση στις τιμές των ειδών διατροφής που φθάνουν σήμερα σε ύψη ρεκόρ απειλεί τους πιο φτωχούς πληθυσμούς, κυρίως στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τον Ιούλιο οι τιμές των ειδών διατροφής σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκαν κατά 33% σε ένα χρόνο, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 45% όπως και οι τιμές του λιπάσματος, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον.


«Οτι εξακολουθούν να παρατηρούνται υψηλές τιμές στα είδη διατροφής και ανεπάρκεια των αποθεμάτων τροφίμων, δείχνουν ότι είμαστε ακόμη σε μια ζώνη κινδύνου και ότι οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί θα είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν τις περισσότερες δυσκολίες», σχολίασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σε επαγρύπνηση λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατούν σήμερα», τόνισε.

Οι τιμές στα είδη διατροφής είναι σε επίπεδα που αγγίζουν τα ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2008 και συνέβαλαν στην πείνα που πλήττει σήμερα το Κέρας της Αφρικής, αναφέρει έκθεση του οργανισμού.

Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες 29.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών πέθαναν στη Σομαλία και σχεδόν 600.000 κινδυνεύουν να πεθάνουν στην περιοχή, προσθέτει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η κρίση απειλεί συνολικά τη ζωή τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες αυτές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας 686 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κέρας της Αφρικής.

Η έκθεση του οργανισμού υπογραμμίζει εξάλλου την έντονη μεταβλητότητα στις τιμές. Η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κατά 11% μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου ύστερα από μια συνεχή μείωση από το Φεβρουάριο. Και οι τιμές των ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξομειώνονται ανάλογα με τις χώρες.

Κατά συνέπεια η τιμή του καλαμποκιού τον Ιούνιο του 2011 διπλασιάστηκε ή υπερδιπλασιάστηκε σε ένα χρόνο στις αγορές στην Καμπάλα (Ουγκάντα), στο Μογκαντίσου (Σομαλία) και το Κιγκάλι (Ρουάντα), αλλά μειώθηκε έως 19% στο Μεξικό ή στο Πορτ-ο-Πρενς (Αϊτή).

(Πηγή/Φωτό:Tvxs)

Σχετικά άρθρα