ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ECOWEEK 2010 ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ

ecoweek2010 Hi EN - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ecoweek2010 Hi EN - Σόλων ΜΚΟΞεκίνησαν οι εγγραφές για το διεθνές συνέδριο και εργαστήρια σχεδιασμού ECOWEEK 2010: ECOLOGY + COMMUNITY + ARCHITECTURE με θέμα τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οικολογική δόμηση και έμφαση στην αειφορία σε τοπικές κοινότητες και κοινωνίες, για αρχιτέκτονες και νέους αρχιτέκτονες που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13-20 Μαρτίου.

 Η Σύνοδος για τις Κλιματικές Αλλαγές στην Κοπεγχάγη μπορεί να μην έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεσμεύσεις, όμως η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οικολογική δόμηση βρίσκονται ήδη στο παγκόσμιο προσκήνιο και θα παραμείνουν και στην Ελλάδα: για εξοικονόμηση ενέργειας 20% μέχρι το 2020, για την εφαρμογή της Κοινοτιικής Οδηγίας 2002/91 (Ν3661/2008 ΦΕΚ89A) για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, για την εφαρμογή του ΠΔ για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων στις οικοδομές και πολύ σύντομα για το νέο στόχο της ΕΕ για ενεργειακά αυτόνομα κτίρια μέχρι το 2016.

        Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Δήμου Αθηναίων.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:
       Το διεθνές συνέδριο και εργαστήρια σχεδιασμού ECOWEEK 2010: ECOWEEK 2010: ECOLOGY + COMMUNITY + ARCHITECTURE (Οικολογία + Κοινωνία + Αρχιτεκτονική) που αποτελεί πλέον θεσμό, θα πραγματοποιηθεί ξανά στην Αθήνα και απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής, σε μηχανικούς και μηχανικούς περιβάλλοντος.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & Θεματικές ομιλίες: 
        Σχεδιασμός μιάς βιοκλιματικής κατοικίας μηδενικών ρύπων. Το συνέδριο περιλαμβάνει θεματικές ομιλίες και εργαστήρια σχεδιασμού. Στις θεματικές ομιλίες θα μιλήσουν ειδικοί από τα διεθνή γραφεία συμβούλων ARUP, Buro Happold, Sustainable Cities/CABE. Περιλαμβάνουν δε την αρχιτέκοaνα Ana Serra, τον μηχανικό περιβάλλοντος Byron Stigge, τον μηχανικό Vasilis Maroulas και τον αρχιτέκτονα Brian Mark.

        Τα εργαστήρια σχεδιασμού ECOWEEK 2010 κενοτομούν φέτος στο ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν σε 20 αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλη την Αθήνα. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα εφαρμόσουν τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και οικολογικής δόμησης σε μικρές ομάδες στα αρχιτεκτονικά γραφεία με την καθοδήγηση καταξιωμένων, νέων και ανερχόμενων αρχιτεκτόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τρεις ημέρες. Θέμα των εργαστηρίων ECOWEEK 2010: ο σχεδιασμός μιας βιοκλιματικής κατοικίας μηδενικών ρύπων.

        Τα αρχιτεκτονικά γραφεία που θα φιλοξενήσουν τα εργαστήρια σχεδιασμού ECOWEEK 2010 είναι (αλφαβητικά): Agelidakis (www.agelidakis.com), Anamorphosis (www.anamorphosis-architects.com), Δασκαλάκης Αρχιτέκτονες (www.rkitekts.eu), deltArCHI Δραγώνας + Χριστοπούλου Αρχιτέκτονες (www.deltarchi.com), Doxiadis+ (www.doxiadisplus.com), Drifting City (www.driftingcity.com), και Ζερεφός Τέσσας Αρχιτέκτονες (www.zerefos-tessas.gr), KLAB Architecture (www.klab.gr), Κοτιώνης Αρχιτέκτονες, Αγνή Κουβελά Αρχιτέκτων (www.couvelas.net), Γιάννης Κουνέλης και Συνεργάτες (www.artektondesign.com), Μελετητική Αλέξανδρος Τομπάζης (www.meletitiki.gr), ΠΛΕΙΑΣ Δημήτρης Διαμαντόπουλος και Συνεργάτες (www.pleias.com.gr), Νίκος Ρουσσέας Αρχιτέκτονας, Smyrlis Architects (www.smyrlis.gr), TEAM4 (www.team4.com.gr), Κ. και Θ. Τσίπηρας (www.tsipiras.gr) και ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Φωτειάδης (www.photiadis.gr).

        Η συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο και εργαστήρια γίνεται με εγγραφή. Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και για το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα http://www.ecoweek.gr/.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΧΤΙΣΙΜΟ ΜΕ COB:
         
Το 2010 η ECOWEEK προγραμματίζει διαδραστικό εργαστήριο κατασκευών με cob (μείγμα άχυρου με πηλό) και επίσκεψη σε οικολογικά κτίρια στη Λάρισα στις 13 και 14 Μαρτίου και απαιτείται εγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στην ιστοσελίδα http://www.ecoweek.gr/.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ:
       Το 2010 η ECOWEEK θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την περιβαλλοντική επιχειρηματία, ακτιβίστρια για πράσινες θέσεις εργασίας, βραβευμένη με το βραβείο McArthur Majora Carter από το Bronx της Νέας Υόρκης που θα μιλήσει για τη δημιουργία πράσινων κοινωνιών μέσα στις πόλεις. Η Majora Carter μίλησε στη σειρά TED με τον Αλ Γκορ στο ακροατήριο (http://www.majoracartergroup.com/).

        Η ECOWEEK θα φιλοξενήσει επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον αρχιτέκτονα από το Βερολίνο Diebedo Francis Kere (www.kere-architecture.com) βραβευμένο με το βραβείο Aga Khan Award for Architecture και το Global Award for Sustainable Architecture 2009 για τα σημαντικά έργα του στις κοινότητες της Burkina Faso της Αφρικής.

       Μετά τις ομιλίες, σε συνεργασία με την εταιρία CARTECO, η ECOWEEK προγραμματίζει μπουφέ και εγκαίνια προσωρινής εγκατάστασης (installation).

         Οι ομιλίες Majora Carter και Diebedo Francis Kere θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010. Το πρόγραμμα και εγκαίνια της ECOWEEK 2010 ξεκινάει στις 17:30. Αίθουσα Φιλολογικού Ιδρύματος Παρνασσός, Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα 105 61 (μετρό: Πανεπιστήμιο) (Πληροφορίες +30.694.7405280 and E: faidra@ecoweek.org)
Είσοδος ελεύθερη.

       Το 2010 η ECOWEEK προγραμματίζει επίσης ομιλίες της Sarah Grahn του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου WHITE Αrkitekter (Σουηδία) και του αρχιτέκτονα Menno Koostra του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου Paul de Ruiter Architects (Ολλανδία). Αναμένονται επιπλέον ομιλητές από την Δανία και Γαλλία. Το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.ecoweek.gr Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 17:30. Αίθουσα Φιλολογικού Ιδρύματος Παρνασσός (Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα, μετρό: Πανεπιστήμιο). 
Είσοδος ελεύθερη.

        Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 19:00, στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου 37, μετρό: Πανεπιστήμιο) στο πλαίσιο της ECOWEEK 2010 θα γίνει προβολή και παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Χίλιες χαμένες μπάλες του γκολφ» με θέμα τον σχεδιασμό γηπέδου γκολφ στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης θέτοντας ερωτήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ολοκληρωμένης ανάπτυξης και τη σημασία της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Σκηνοθεσία Ε. Καλαϊτζής σε σενάριο Cliff Cook. 
Είσοδος ελεύθερη.

NTOKIMANTEΡ:
        Στο πλαίσιο της ECOWEEK 2010, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ. Για πληροφορίες: +30.694.7405280 and E: faidra@ecoweek.org Είσοδος ελεύθερη.

-Taking Root: the Vision of Wangari Mathai (Τρίτη 16/3, 19:00, Metropolis, Πανεπιστημίου 54, μετρό: Ομόνοια). Είσοδος ελεύθερη)

-The Garden (Τετάρτη 17/3, 19:00, Metropolis, Πανεπιστημίου 54, μετρό: Ομόνοια). Είσοδος ελεύθερη.

Για πληροφορίες: +30.694.7405280 and E: faidra@ecoweek.org

        Η 11η ΩΡΑ με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο με θέμα τις Κλιματικές Αλλαγές (αποκλειστική προβολή για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είσοδος ελεύθερη με εγγραφή και δώρο ένας κάδος κομποστοποίησης για το σχολείο, προσφορά της ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ-Γ. ΠΑΠΠΑΣ θέσεις περιορισμένες. Για πληροφορίες και συμμετοχή επικοινωνήστε στο ecoweek@ecoweek.org).

26 Ιανουαρίου 2010