ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

1ος Περιβαλλοντικός Αγώνας Δρόμου 20χλμ Κοζάνης – Πτολεμαΐδας

agonas dromou - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

agonas dromou - Σόλων ΜΚΟ16/11/2008

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
1ου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ 20χμ & ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ –ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣΔ. Ε. Πολιτισμού Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Σύλλογος Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή «Μαύρη Πηγή»
Πολιτιστικός σύλλογος Ποντοκώμης
Φυσιολατρικός σύλλογος Σιδερά
Πολιτιστικός σύλλογος Μαυροδενδρίου
Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Πολιτιστικός σύλλογος Μαυροπηγής «Ειρήνη»
Γραφείο Αγωγής Υγείας Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης

Υπό την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, Νομού Κοζάνης & της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008
Τόπος διεξαγωγής: Ποντοκώμη, Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη, Νομός Κοζάνης (Η Ποντοκώμη είναι οικισμός που βρίσκεται στο 14ο χμ Κοζάνης- Πτολεμαΐδας, απέναντι από τον ΑΗΣ Καρδιάς, τα κέντρα υπερυψηλής τάσης κα τα διάφορα ορυχεία της ΔΕΗ)

Είδος αγώνα: Λαϊκός ασφάλτινος ημιμαραθώνιος δρόμος αφιερωμένος στο περιβάλλον. Απόσταση αγώνα 20 χμ

       Ονομασία του αγώνα: 1ος Αγώνας Δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, σε ένα καθαρότερο και ποιοτικότερο περιβάλλον.

       Γιατί τρέχω-συμμετέχω: Η συμμετοχή μου (ως αθλητής ή συνοδός) στον αγώνα αυτό είναι μια συνειδητή πράξη προσωπικής στάσης και θέλησης που με οδηγεί στο να δηλώσω ότι: Τρέχω ενάντια στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ ΑΕ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας.

       Η διαδρομή αυτή επιλέχτηκε: Για να μπορέσει ο επισκέπτης –δρομέας ή συνοδός να αποκτήσει μια γενική εικόνα των οικισμών, των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ τόσο κοντά στους οικισμούς και τις επιπτώσεις (ρύπανση, υποβάθμιση κλπ) μιας ανεξέλεγκτης και περιβαλλοντικά απαράδεκτης διαχείρισης της περιοχής μας.

       Για να μπορούμε όλοι εμείς, κάθε χρόνο να μαζευόμαστε και να ελέγχουμε τη ΔΕΗ ΑΕ, την καλυτέρευση ή όχι των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα συμμόρφωσής της στις παραινέσεις της κοινωνίας (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι, συνδικάτα, πολιτικοί φορείς, σύλλογοι πολιτών κλπ).

Πρόγραμμα ημέρας:
Εγγραφές, έως 10:00πμ
Εκκίνηση,10:30 πμ , Σχολείο Ποντοκώμης
Υποδοχή –τερματισμοί, 12:00πμ έως 13:00πμ
Απονομή μεταλλείων, 13:20πμ,
Γεύμα φιλοξενούμενων, 13:30πμ έως 15:30 Οριζόμενοι χώροι

Ημερίδα με θέμα: Περιβαλλοντικός Απολογισμός Έτους, 16:00 (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ΔΕΗ ΑΕ κλπ) – Κλειστό αμφιθέατρο Ποντοκώμης (Θα υπάρξει έγκαιρα πρόγραμμα)***
***Όποιος σύλλογος ή φορέας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ημερίδα ως εισηγητής (με αντίστοιχο της εκδήλωσης θέμα) πρέπει να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης.
** Για τους συνοδούς , εφόσον το επιθυμούν , μπορεί να γίνει αντίστροφα –με το λεωφορείο του Δήμου- μέρος της διαδρομής για να αποκτήσουν γνώση της περιοχής μας και να συμμετέχουν κι αυτοί κατά τον τρόπο τους στον αγώνα.

Δώρα για τους συμμετέχοντες:
       Στους συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό μπλουζάκι με το λογότυπο του αγώνα, καπέλο αντίστοιχο και …μάσκα προστασίας σε περίπτωση ανέμων τέτοιων, που θα δημιουργήσουν συνθήκες στροβιλισμού της τέφρας των ορυχείων. Επίσης θα δοθεί κάρτα αθλητή και συνοδού αυτού για το γεύμα φιλοξενούμενων.Σε κάθε ένα που θα τερματίσει θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο συμμετοχής.Στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες του αγώνα θα δοθούν και αντίστοιχα κύπελλα.Μετά το τέλος του αγώνα(την άφιξη και του τελευταίου αθλητή) και πριν την έναρξη των περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, θα ακολουθήσει απονομή κυπέλλων και γεύμα προς όλους τους αθλητές και τους συνοδούς τους.

Αφετηρία Διαδρομή:
       Ο αγώνας ξεκινά και τερματίζει στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Ποντοκώμης. Η Ποντοκώμη είναι ένα χωριό, στο κέντρο μιας απύθμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης, λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ , για το οποίο η ΔΕΗ ΑΕ έχει αποφασίσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση , τόσο του οικισμού αυτού καθ’ αυτού, όσο και των 5000 στρεμμάτων, του τελευταίου ζωτικού χώρου που καλύπτει βορείως τον οικισμό.
       Ξεκινάμε και οδεύουμε προς το δάσος Ποντοκώμης(χμ 2,2). Το συναισθηματικό δέσιμο των κατοίκων με αυτό το δάσος είναι δυσανάλογο του όγκου του. Είναι το σημείο των κοινωνικών μας εκδηλώσεων, των συναθροίσεων, ο χώρος ψυχαγωγίας των κατοίκων από την εποχή που εγκαταστάθηκαν στον οικισμό.

       Ανηφορίζουμε για Μαυροπηγή.(χμ 4,7) Ένα χωριό του οποίου η μοίρα συνδέεται με αυτή της Ποντοκώμης καθότι (σύμφωνα με τα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ) οι κάτοικοί του καλούνται να εγκαταλείψουν το χωριό του έως το 2013 ( το 2015 είναι το όριο εγκατάλειψης του οικισμού Ποντοκώμης).

       Αφού διασχίσουμε τον οικισμό, κατηφορίζουμε και βλέπουμε το δάσος της Μαυροπηγής, τον τελευταίο πνεύμονα του οικισμού, αφήνουμε αριστερά το ορυχείο Μαυροπηγής (και στο μυαλό μας έρχονται οι αγώνες των κατοίκων ενάντια σε αυτό το ορυχείο) μπροστά μας βλέπουμε το ορυχείο Κομάνου και καταλήγουμε στη διασταύρωση Μαυροπηγής -Πτολεμαΐδας (χμ 7,4) και κινούμαστε δεξιά. Αριστερά μας έχουμε συνεχώς τον εναπομείναντα οικισμό Κομάνου.
Αφού περάσουμε το Σταυρό Κομάνου(χμ 9,2) κινούμαστε παράλληλα με το ορυχείο Καρδιάς, το ορυχείο του 6 ου τομέα, τους «νέους» ταινιόδρομους, τους νέους στόχους ορυχείων της ΔΕΗ.

       Γρήγορα φτάνουμε στη διασταύρωση Ποντοκώμης(χμ 12,7), περνάμε μετά από τον ΑΗΣ Καρδιάς, κινούμαστε κάτω από τις καμινάδες και δίπλα στους «οπωρώνες» της υπερυψηλής δηλαδή το κέντρο υπερυψηλής τάσης ΚΥΤ Καρδιάς.
Ακολουθώντας την σήμανση για Μαυροδένδρι φτάνουμε στο Σχολείο του Οικισμού(χμ 17) έχοντας διασχίσει το μέγιστο της διαδρομής μας. Το Μαυροδένδρι είναι πρωτεύουσα του Δήμου μας. Οικισμός με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα , τα οποία είναι σίγουρο ότι θα επιδεινωθούν από την διάνοιξη του νέου ορυχείου. Η βιωσιμότητα και αυτού του οικισμού, εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ , είναι απολύτως αμφίβολη.

Μετά το Μαυροδένδρι και σε τρία χμ τερματίζουμε στο κέντρο του χωριού(χμ 20).


Στεπ: Στη διαδρομή θα υπάρχουν πολλοί σταθμοί (περίπου ανά τρία χμ) πλήρως εξοπλισμένοι.
1.   Ποντοκώμη (0 χμ): Αφετηρία2.   Δάσος Ποντοκώμης(2,2 χμ): νερό3.   Μαυροπηγή (πνευματικό κέντρο)(4,7χμ): ισοτονικά –νερό κλπ4.   Διασταύρωση Μαυροπηγής(7,4χμ) : νερό5.   Σταυρός Κομάνου(9,2χμ): : ισοτονικά –νερό- μπισκότα κλπ6.   Διασταύρωση Ποντοκώμης (12,7χμ): ισοτονικά –νερό κλπ7.   Μαυροδένδρι (Δημοτικό Σχολείο)(17χμ) ισοτονικά –νερό κλπ8.   Ποντοκώμη –Τερματισμός(20 χμ): ισοτονικά –νερό-φρούτα κλπ

Δικαίωμα συμμετοχής:
       Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ελεύθερα αθλούμενοι , οι αθλητές συλλόγων κλπ από ηλικίας 18 ετών και άνω. (Για κάτω από 18 ετών πρέπει να γίνει η εγγραφή συνοδεία γονέα και με υπεύθυνη δήλωση αυτού). Κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει εξεταστεί πρόσφατα από γιατρούς, να χαίρει άκρας υγείας και να είναι σε κατάσταση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του αγώνα. Τη δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση που θα πιστοποιούνται τα παραπάνω.
       Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές τηλεφωνικά στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη (κ Κατακαλίδη Νικόλαο: 2461352200 ) και κατά την ημέρα του αγώνα έως τις 10:00 πμ στο χώρο της γραμματείας του αγώνα.

Πληροφορίες –Υπεύθυνοι Εκδηλώσεων
Για το Δήμο, Χαϊτίδης Δημήτρης, αντιδήμαρχος 6947707010
Για τη Δημοτική Επιχείρηση, ο πρόεδρός της, Καρασαββίδης Λευτέρης, 6982071808
Για τους συλλόγους , Αθανασιάδης Ανδρέας, 6975907558

Υπεύθυνος Τύπου: Εμμανουηλίδης Βαγγέλης, 6937565794
 

Τοποθεσία: Ποντοκώμη, Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη, Νομός Κοζάνης