ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ

dolars - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

dolars - Σόλων ΜΚΟΤο σύνολο των εκατομμυριούχων στον κόσμο μεγαλώνει ενώ παράλληλα τα πλούτη του καθενός αυξάνονται, σύμφωνα με μελέτη διεθνούς τράπεζας ( Merrill Lynch & Co) που πραγματοποιείται τα τελευταία 12 χρόνια.
  Ο αριθμός των εκατομμυριούχων,  και τέτοιοι θεωρούνται όσοι κατέχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια, αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 6%, ή αλλιώς 600000 άνθρωποι απέκτησαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια ή και παραπάνω τον τελευταίο χρόνο, παρ΄  όλη την κρίση στην Αμερική.
 

Ο συνολικός πλούτος που κατέχουν όλοι μαζί οι 10,1 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι, είναι 40.7 τρις δολάρια. Παράλληλα οι υπερ- πλούσιοι με περιουσίες άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκαν κατά 8,8 % , και οι οποίοι κατέχουν το ένα τρίτο των 40,7 τρις που αναφέραμε πιο πάνω.
     Ο συνολικός αριθμός των εκατομμυριούχων, δηλ. τα 10,1 εκατομμύρια πλούσιοι μεταφράζονται σε 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού του πλανήτη, που είναι 6,7 δις άνθρωποι.      Πέρυσι η αύξηση του πληθυσμού των εκατομμυριούχων ήταν σε ποσοστό 8,3%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης σημειώθηκε το 2002 και ήταν μόνο 2,1%.
      Τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης των πληθυσμών των εκατομμυριούχων τους είχαν η Ινδία ( 22,7% ) η Κίνα ( 20.3% ) και η Βραζιλία ( 19,1% ) Όμως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γερμανία κρατούν την πρωτιά στον συνολικό αριθμό εκατομμυριούχων. Οι ΗΠΑ συγκεκριμένα είναι πατρίδα του ενός τρίτου από τον συνολικό αριθμό εκατομμυριούχων παγκοσμίως.
     Το γεγονός ότι παράλληλα με την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ τα κέρδη πολλών αυξάνονταν σημαίνει ότι όταν κάποιοι μικρομεσαίοι γίνονται φτωχότεροι, οι χαμένες περιουσίες δεν εξαφανίζονται, αλλά απορροφούνται από τους πλουσιότερους, που έχουν την ικανότητα προσαρμογής σε όλες τις συνθήκες.
     Ο συνολικός παγκόσμιος πλούτος προβλέπεται να φτάσει τα 59,1 τρις δολάρια μέχρι το 2012, δηλαδή να αυξηθεί κατά 7,7%. 

Σαρηνάκης Δημήτρης