ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ : ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ (του Ντέιβιντ Ρόντεκ)

euro g13ea5e982 1920 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print
 
euro g13ea5e982 1920 - Σόλων ΜΚΟΤο ψηφιακό νόμισμα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία σκέφτεται για τα χρήματα. Η άνοδος του Bitcoin (BTC), του Ethereum (ETH) και χιλιάδων άλλων κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή έχει οδηγήσει τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να ερευνήσουν πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα εθνικά ψηφιακά νομίσματα.

Τι είναι το ψηφιακό νόμισμα;

Ψηφιακό νόμισμα είναι κάθε νόμισμα που είναι διαθέσιμο αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις του νομίσματος κυριαρχούν ήδη στα χρηματοοικονομικά συστήματα των περισσότερων χωρών. Αυτό που διαφοροποιεί το ψηφιακό νόμισμα από το ηλεκτρονικό νόμισμα που υπάρχει ήδη σε τραπεζικούς λογαριασμούς είναι ότι το ψηφιακό νόμισμα δεν παίρνει ποτέ φυσική μορφή.

Μπορείτε να πάτε σε ένα ΑΤΜ αυτή τη στιγμή και να μετατρέψετε εύκολα το ηλεκτρονικό αρχείο των διαθεσίμων νομισμάτων σας σε φυσικά δολάρια. Το ψηφιακό νόμισμα, ωστόσο, δεν φεύγει ποτέ από ένα δίκτυο υπολογιστών και η ανταλλαγή του γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα.

Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες ψηφιακού νομίσματος: κρυπτονομίσματα, σταθερά νομίσματα και ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, γνωστά ως CBDC.

Η τεχνολογία Blockchain, η οποία παρέχει τη βάση για τα κρυπτονομίσματα, είναι η πιο κοινή μορφή κατανεμημένης λογιστικής βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείται από τα ψηφιακά νομίσματα. Σύμφωνα με το CoinMarketCap, υπάρχουν περισσότερα από 9.000 διαθέσιμα κρυπτονομίσματα.

Τι είναι το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC);

Ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται και εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα μιας χώρας. Περισσότερες από 100 χώρες διερευνούν CBDC σε ένα ή άλλο επίπεδο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αλλά από το 2022, μόνο λίγες χώρες και περιοχές έχουν CBDC ή έχουν συγκεκριμένα σχέδια για την έκδοσή τους.

Ορισμένα μέρη που είναι ήδη διαθέσιμα τα CBDC περιλαμβάνουν την Κεντρική Τράπεζα των νήσων Μπαχάμες (Sand Dollar), την Κεντρική Τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής (DCash), την Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (e-Naira) και την Τράπεζα της Τζαμάικα (JamDex), για να αναφέρουμε μερικά.

Ακόμη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξέδωσε μια έκθεση νωρίτερα αυτό το έτος ότι «ένα CBDC θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Επί του παρόντος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστώνης και η Πρωτοβουλία Ψηφιακών Νομισμάτων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης διεξάγουν από κοινού έρευνα σε ένα CBDC μέσω του Project Hamilton. Το περιγράφουν ως ένα «πολυετές ερευνητικό έργο για την εξερεύνηση του χώρου σχεδιασμού του CBDC και την απόκτηση πρακτικής κατανόησης των τεχνικών προκλήσεων και ευκαιριών ενός CBDC».

Παρουσίαση E-Rupee της Ινδίας

Με την έλευση των smartphone και την άνοδο των συστημάτων ψηφιακών πληρωμών, η Ινδία κυκλοφόρησε επίσης το δικό της CBDC, γνωστό ως e-rupee (e₹-R). Αυτό το e-rupee έχει τη μορφή ψηφιακού διακριτικού που αντιπροσωπεύει νόμιμο χρήμα στην Ινδία. Η Reserve Bank of India ξεκίνησε το πιλοτικό της πρόγραμμα το 2022 και έτσι σηματοδότησε ένα νέο ορόσημο για τις ψηφιακές πληρωμές. Επί του παρόντος, το πιλοτικό CBDC ξεκίνησε από την RBI στο τμήμα λιανικής που έχει τα εξαρτήματά του βασισμένα εξ ολοκλήρου στην τεχνολογία blockchain.

Πώς θα λειτουργούσε ένα CBDC;

Το CBDC θα λειτουργούσε παρόμοια με τα πραγματικά μετρητά. Με μεταφορές μέσω CBDC, τα κεφάλαια θα αποστέλλονταν σχεδόν άμεσα και το άλλο μέρος δεν θα μπορούσε να ακυρώσει μετά.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα του CBDC είναι ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί νόμιμο χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι οικονομικοί παράγοντες πρέπει να το αποδεχθούν για οποιονδήποτε νόμιμο σκοπό. Μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους σας με αυτό και οποιοσδήποτε σας δανείζει χρήματα είναι νομικά υποχρεωμένος να τα αποδεχθεί για αποπληρωμή.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία δεν είναι νόμιμο χρήμα στην Ινδία και σε πολλές άλλες χώρες. Μόνο ορισμένοι προμηθευτές δέχονται απευθείας κρυπτογράφηση, επομένως οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να μετατρέψουν το κρυπτονομίσματα τους σε νομίσματα fiat προτού πραγματοποιήσουν τις περισσότερες συναλλαγές.

Όταν χρησιμοποιείτε τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής, δημιουργείτε επίσης ένα φορολογητέο συμβάν, που σημαίνει ότι μπορεί να οφείλετε φόρους κεφαλαιακών κερδών κάθε φορά που αγοράζετε κάτι με Bitcoin ή το διακριτικό Ether του Ethereum. Αυτό είναι επιπλέον των τυχόν φόρων επί των πωλήσεων. Με το CBDC, θα οφείλετε μόνο τυχόν ισχύοντα φόρο επί των πωλήσεων, όπως ακριβώς και με τη χρήση ενός φυσικού νομίσματος.

Πώς έχουν λειτουργήσει τα ψηφιακά νομίσματα σε όλο τον κόσμο;

Παρά τα πιθανά οφέλη ενός CBDC των ΗΠΑ, παραμένει μια ιδέα προς το παρόν. Σε όλο τον κόσμο, άλλες χώρες είναι λίγο πιο μακριά μαζί με τα ψηφιακά νομίσματα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Ψηφιακών Νομισμάτων (CBDC) του Κέντρου Γεωοικονομικών του Ατλαντικού Συμβουλίου, 10 χώρες έχουν κυκλοφορήσει πλήρως ένα ψηφιακό νόμισμα και η Κίνα πρόκειται να επεκταθεί από το πιλοτικό CBDC το 2023.

Το ψηφιακό γιουάν της Κίνας, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα CBDC, ξεκίνησε το πιλοτικό του έργο το 2014.

«Δοκιμάζουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε πέντε πόλεις. Έδωσαν εκατομμύρια σε νόμισμα μέσω λοταριών μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι λειτουργεί», σύμφωνα με τον Cunha. Οι άνθρωποι που κερδίζουν τη λαχειοφόρο αγορά λαμβάνουν δωρεάν CBDC, το οποίο μπορούν να ξοδέψουν σε τοπικά καταστήματα που το δέχονται.

Αν και δεν είναι ακόμη σε εθνική κλίμακα, μόλις η Κίνα έχει έτοιμη την πλατφόρμα, θα επεκταθεί μέσω τραπεζών και παρόχων κινητής τηλεφωνίας όπως η Alipay.

Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εργάζονται επίσης σε ένα έργο για τη χρήση blockchain και CBDC για περιφερειακές πληρωμές μεταξύ των εθνών. Εάν αυτά τα έργα είναι επιτυχημένα, θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα κίνητρα σε άλλα έθνη να δημιουργήσουν το δικό τους CBDC.

Λόγω αυτών των τάσεων, η Lilya Tessler, επικεφαλής του ομίλου FinTech και Blockchain της Sidley, είναι αισιόδοξη για τη μελλοντική χρήση των ψηφιακών νομισμάτων. «Σίγουρα θα δούμε μαζική υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι. Το CBDC μπορεί να αντικαταστήσει την έντυπη έκδοση του δολαρίου ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η κοινωνία μπορεί να επικεντρωθεί στην υιοθέτηση ενός αποκεντρωμένου κρυπτονομίσματος».

Εάν η Ινδία υιοθετήσει ένα ψηφιακό νόμισμα, θα λειτουργούσε ως εναλλακτική λύση στα μετρητά, αλλά θα είχε επίσης το ενσωματωμένο πλεονέκτημα της γρήγορης μεταφοράς χρημάτων, καθώς είναι ηλεκτρονικό. Παρόλο που ένα ψηφιακό νόμισμα θα ήταν ηλεκτρονικό, πρέπει να είναι τόσο προσβάσιμο όσο και τα μετρητά.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και απαιτούνται πολλές εισροές από τον κλάδο, αλλά θα μπορούσε να αξίζει την επένδυση.

Οφέλη του ψηφιακού νομίσματος

Πιο γρήγορες πληρωμές. Χρησιμοποιώντας ψηφιακό νόμισμα, μπορείτε να ολοκληρώσετε πληρωμές πολύ πιο γρήγορα από τα τρέχοντα μέσα, όπως ACH ή τραπεζικά εμβάσματα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να επιβεβαιώσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μια συναλλαγή.

Φθηνότερες διεθνείς μεταφορές. Οι διεθνείς συναλλαγές συναλλάγματος είναι πολύ ακριβές. Τα άτομα χρεώνονται υψηλές προμήθειες για τη μεταφορά κεφαλαίων από τη μια χώρα στην άλλη, ειδικά όταν πρόκειται για μετατροπές νομισμάτων. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτήν την αγορά καθιστώντας την ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή.

24/7 πρόσβαση. Οι υπάρχουσες μεταφορές χρημάτων απαιτούν συχνά περισσότερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα και εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας, επειδή οι τράπεζες είναι κλειστές και δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις συναλλαγές. Με το ψηφιακό νόμισμα, οι συναλλαγές λειτουργούν με την ίδια ταχύτητα 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Υποστήριξη για όσους έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τράπεζες ή δεν έχουν καθόλου λογαριασμό. Εάν η χώρα εγκαινίαζε ένα CBDC, τα άτομα χωρίς τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

Πιο αποτελεσματικές κρατικές πληρωμές. Εάν η κυβέρνηση ανέπτυξε ένα CBDC, θα μπορούσε να στείλει πληρωμές όπως επιστροφές φόρου, επιδόματα παιδιών και κουπόνια τροφίμων στους ανθρώπους αμέσως, αντί να προσπαθήσει να τους στείλει μια επιταγή ή να βρει προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες.

Μειονεκτήματα του ψηφιακού νομίσματος

Πάρα πολλές επιλογές. Η τρέχουσα δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων είναι ένα μειονέκτημα. Υπάρχουν τόσα πολλά ψηφιακά νομίσματα που δημιουργούνται σε διαφορετικά blockchain που όλα έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Θα χρειαστεί χρόνος για να καθοριστεί ποια ψηφιακά νομίσματα μπορεί να είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εάν ορισμένα έχουν σχεδιαστεί για να κλιμακώνονται για μαζική υιοθέτηση.

Απότομη καμπύλη εκμάθησης. Τα ψηφιακά νομίσματα απαιτούν εργασία από την πλευρά του χρήστη για να μάθει πώς να εκτελεί βασικές εργασίες, όπως πώς να ανοίγει ένα ψηφιακό πορτοφόλι και να αποθηκεύει σωστά τα ψηφιακά στοιχεία με ασφάλεια. Το σύστημα πρέπει να γίνει πιο απλό για να υιοθετηθούν ευρύτερα τα ψηφιακά νομίσματα.

Ακριβή συναλλαγή. Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν blockchain, όπου οι υπολογιστές πρέπει να λύσουν σύνθετες εξισώσεις για να επαληθεύσουν και να καταγράψουν τις συναλλαγές. Αυτό απαιτεί σημαντική ηλεκτρική ενέργεια και γίνεται πιο ακριβό όσο θα υπάρχουν περισσότερες συναλλαγές. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα δεν θα υπήρχε για το CBDC, καθώς η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα το έλεγχε και δεν χρειάζονται περίπλοκες διαδικασίες συναίνεσης.

Αστάθεια τιμών. Οι τιμές και οι αξίες των κρυπτονομισμάτων μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο ανταλλαγής. Με το CBDC, ωστόσο, η αξία είναι πολύ σταθερή, όπως το νόμισμα χαρτιού, και δεν μπορεί να κυμαίνεται έτσι.

Αργή πρόοδος. Ένα CBDC στην Ινδία εξακολουθεί να είναι υποθετικό και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δημιουργήσει ένα, θα υπάρξουν δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξή του.

Πώς να επενδύσετε στο CBDC;

Τα CBDC δεν διαφέρουν από την υπάρχουσα νομισματική προσφορά μιας χώρας έκδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να επενδύσετε σε ένα CBDC είναι να κρατήσετε το νόμισμα στον λογαριασμό σας. Με άλλα λόγια, η επένδυση σε CBDC είναι ακριβώς σαν να κρατάς τα φυσικά μετρητά ενός έθνους στα χέρια σου σήμερα.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, οι ξένοι υπήκοοι δεν μπορούν να κρατήσουν τα CBDC οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης στα ψηφιακά τους πορτοφόλια.

Χρειάζεστε επαληθευμένο όνομα χρήστη και τραπεζικό λογαριασμό για να διατηρείτε ένα CBDC από οποιοδήποτε έθνος σήμερα, χρειάζεστε επαληθευμένο όνομα χρήστη και τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες διαφορετικών χωρών δεν μπορούν να τους διανέμουν το CBDC ξένου έθνους. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν, ωστόσο, ότι αυτό θα αλλάξει καθώς περισσότερα CBDC εφαρμόζονται παγκοσμίως.

πηγή : Forbes.com

Σχετικά άρθρα