ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ; ΤΑ ΚΡΑΤΗ BRICS ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ (της Astrid Prange)

New Development Bank Map - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

New Development Bank Map - Σόλων ΜΚΟΟι προβλέψεις για τις χώρες BRICS ως τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αντίθετα, η συμμαχία προσφέρει τώρα ένα διπλωματικό φόρουμ και χρηματοδότηση ανάπτυξης, έξω από το δυτικό κυρίαρχο ρεύμα.

Το ακρωνύμιο ξεκίνησε ως ένας κάπως αισιόδοξος όρος για να περιγράψει ποιες ήταν οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου εκείνη την εποχή. Αλλά τώρα τα έθνη των BRICS – Βραζιλία , Ρωσία, Ινδία, Κίνα , Νότια Αφρική – τίθενται ως εναλλακτική λύση στα υπάρχοντα διεθνή οικονομικά και πολιτικά φόρουμ.

«Ο ιδρυτικός μύθος των αναδυόμενων οικονομιών έχει ξεθωριάσει», επιβεβαίωσε ο Günther Maihold, αναπληρωτής διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας ή SWP. «Οι χώρες BRICS βιώνουν τη γεωπολιτική τους στιγμή».

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική προσπαθούν να τοποθετηθούν ως εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Νότου, παρέχοντας «ένα εναλλακτικό μοντέλο για την G7».

Η G7 είναι ένα «άτυπο φόρουμ» αρχηγών κρατών των πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου, που ιδρύθηκε το 1975. Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ είναι μέλη, όπως και η ΕΕ.

Το ακρωνύμιο BRIC, το οποίο αρχικά αντιπροσώπευε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, επινοήθηκε από τον Jim O’Neill το 2001 όταν ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της πολυεθνικής τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs. Εκείνη την εποχή, οι τέσσερις χώρες είχαν διατηρήσει ρυθμούς υψηλής οικονομικής ανάπτυξης και η ετικέτα BRIC αντιπροσώπευε την οικονομική αισιοδοξία για το μέλλον αυτών των εθνών. Οι αντίπαλοι της ετικέτας είπαν ότι οι χώρες ήταν πολύ διαφορετικές για να ομαδοποιηθούν έτσι και ότι ήταν στην πραγματικότητα απλώς ένα τέχνασμα μάρκετινγκ της Goldman Sachs.

Αλλά αυτό που μπορεί να ξεκίνησε ως ένα τέχνασμα μάρκετινγκ για την ενθάρρυνση των επενδυτών έχει εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα για διακυβερνητική συνεργασία παρόμοια με την G7. Το 2009, τα τέσσερα έθνη συναντήθηκαν για την πρώτη τους σύνοδο κορυφής στο Αικατερινούπολη της Ρωσίας. Το 2010, η Νότια Αφρική προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα, προσθέτοντας το “S” στο BRICS.

Προκαλώντας το μοντέλο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Το 2014, με 50 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ) σε χρήμα εκκίνησης, τα κράτη BRICS εγκαινίασαν τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης ως εναλλακτική λύση έναντι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιπλέον, δημιούργησαν έναν μηχανισμό ρευστότητας που ονομάζεται Contingent Reserve Arrangement για να υποστηρίξουν τα μέλη που δυσκολεύονται με πληρωμές.

Αυτές οι προσφορές δεν ήταν ελκυστικές μόνο για τα ίδια τα κράτη BRICS, αλλά και για πολλές άλλες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες που είχαν οδυνηρές εμπειρίες με τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής και τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές χώρες δήλωσαν ότι μπορεί να ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ομάδα BRICS.

Η τράπεζα BRICS είναι ανοιχτή σε νέα μέλη. Το 2021, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουρουγουάη και το Μπαγκλαντές κατέλαβαν μετοχές. Ωστόσο, αυτές ήταν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκαναν τα ιδρυτικά μέλη της τράπεζας.

Ρύθμιση για επέκταση

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor δήλωσε ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ομάδα BRICS ήταν «τεράστιο». Στις αρχές Μαρτίου, είπε σε τηλεοπτικούς συνεντεύξεις ότι είχε στο γραφείο της 12 επιστολές από ενδιαφερόμενες χώρες.

«Η Σαουδική Αραβία είναι μία», είπε. «Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Αλγερία και Αργεντινή», καθώς και το Μεξικό και η Νιγηρία.

«Μόλις διαμορφώσουμε τα κριτήρια [για τον δανεισμό], θα πάρουμε την απόφαση», είπε, σημειώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη για την επικείμενη σύνοδο κορυφής του Αυγούστου στη Νότια Αφρική.

Οι πιο πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στα κράτη μέλη των BRICS δεν έχουν να κάνουν με τους αρχικούς μύθους πάνω στους οποίους ιδρύθηκε η ομάδα. Από τα πέντε μέλη, μόνο η Κίνα έχει επιτύχει σταθερή και εκτεταμένη ανάπτυξη από τότε. 

Καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2010 σε σχεδόν 18 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, οι οικονομίες στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία παρέμειναν στάσιμες. Το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε από 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ξεπέρασε την ανάπτυξη της Κίνας.

Χωρίς κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Από την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, οι χώρες BRICS έχουν αποστασιοποιηθεί περισσότερο από τη λεγόμενη Δύση. Ούτε η Ινδία , η Βραζιλία, η Νότια Αφρική ή η Κίνα συμμετέχουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο με τα σχεδόν ιστορικά επίπεδα εμπορίου μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας ή με την εξάρτηση της Βραζιλίας από τα ρωσικά λιπάσματα.

«Διπλωματικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να έχει χαράξει μια αυστηρή διαχωριστική γραμμή μεταξύ μιας Ρωσίας που υποστηρίζεται από την Ανατολή και της Δύσης», έγραψε ο πολιτικός επιστήμονας Μάθιου Μπίσοπ από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ για το Economics Observatory στα τέλη του περασμένου έτους. «Συνεπώς, ορισμένοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι οι BRICS μπορεί να γίνουν λιγότερο μια οικονομική λέσχη ανερχόμενων δυνάμεων που επιδιώκουν να επηρεάσουν την παγκόσμια αύξηση και ανάπτυξη, και περισσότερο μια πολιτική που ορίζεται από τον αυταρχικό εθνικισμό τους».

Ουκρανία: Νέες συμμαχίες χωρίζουν τον κόσμο;

Ο Maihold του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας συμφωνεί. Είπε ότι η συμμαχία BRICS δεν είναι τόσο αντίθετη προς τη Δύση, αλλά περισσότερο ένα φόρουμ για αυξημένη κυρίαρχη και αυτόνομη σκέψη. Σε έναν διπολικό κόσμο, πιστεύει ότι η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Βραζιλία απλώς «συναγωνίζονται για καλύτερους όρους».

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για τις παγκόσμιες πολιτικές της φιλοδοξίες, πρόσθεσε ο Maihold, επισημαίνοντας τις προσφορές του Πεκίνου να μεσολαβήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε με τη Ρωσία στη Νότια Αφρική.

Ο Maihold πιστεύει ότι η Δύση έχει παρατηρήσει αυτή την αλλαγή στην τακτική και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει. «Ψάχνουν πολύ προσεκτικά», είπε. «Στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία το 2022, ζήτησαν να προσκαλέσουν τη Νότια Αφρική και την Ινδία, προκειμένου να αποτρέψουν την οπτική ότι η G7 στεκόταν ενάντια στους BRICS».

πηγή : DW.com