1

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Δελτίο Τύπου: Προσφυγές του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στο ΣτΕ για τους Δασικούς Χάρτες 
Βόλος 03/04/2017 — ΠΑΝΔΟΙΚΟ  2016-17/71

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), με δύο Αιτήσεις Ακύρωσης, για παραβιάσεις της Σύμβασης του Arhus και του Συντάγματος, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάρτησης των Δασικών Χαρτών.
Με την πρώτη ζητά την ακύρωση της ΚΥΑ 151585/323/03.02.2017 (ΦΕΚ τ. Β΄ 347/08.02.2017), με την οποία θεσπίστηκε «αναλογικό παράβολο», προκαταβλητέο και από τις οικολογικές οργανώσεις, προκειμένου αυτές να ασκήσουν τυχόν Αντιρρήσεις κατά των Δασικών Χαρτών, που υποβάλλονται, αποκλειστικά και μόνο, με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το παράβολο αυτό, που φέρει το ψευδώνυμο του «ειδικού τέλους», είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που επιβάλλεται στους έχοντες εμπράγματα, ενοχικά και άλλα δικαιώματα στα γεωτεμάχια των Δασικών Χαρτών, ανάλογα με το εμβαδόν των γεωτεμαχίων, για τα οποία ασκούν Αντιρρήσεις, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους. Είναι ολοφάνερο ότι η επιβολή του παραβόλου αυτού και στις οικολογικές οργανώσεις, που ενεργούν εξ ορισμού για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, είναι αντίθετη με κάθε λογική και παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση του Arhus (σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα), αλλά και το συνταγματικό δικαίωμα του καθενός για την προστασία του περιβάλλοντος. Με την ίδια Αίτηση ζητά την ακύρωση Αποφάσεων Διευθύνσεων Δασών σε ολόκληρη την Επικράτεια, με τις οποίες αναρτήθηκαν Δασικοί Χάρτες και καλούνται να υποβάλουν Αντιρρήσεις και οι οικολογικές οργανώσεις. Έτσι όμως βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρούς διαδικαστικούς και ουσιαστικούς περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματός τους, κυρίως εξαιτίας τεχνικών προδιαγραφών της ανάρτησης (έλλειψη πληρότητας πληροφοριών), που παραβιάζουν τη Σύμβαση του Arhus και το Σύνταγμα. Οι περιορισμοί αυτοί για τις οικολογικές οργανώσεις, επιτείνονται από το γεγονός ότι αυτές είναι υποχρεωμένες να αναζητήσουν (υπερβαίνοντας τα εμπόδια) περιβαλλοντικές πληροφορίες για τις χαρτογραφηθείσες περιοχές, τις οποίες καταρχήν διαθέτουν, μόνον οι έχοντες εμπράγματα, ενοχικά και άλλα δικαιώματα στις περιοχές αυτές και ωφελούμενοι, συνήθως, από την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της δασικής προστασίας.

Με τη δεύτερη Αίτηση Ακύρωσης, το ΠΑΝΔΟΙΚΟ ζητά την ακύρωση δύο Εγκυκλίων Διαταγών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την πρώτη Εγκύκλιο επιτρέπεται στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, σε συνεργασία με την ΕΚΧΑ Α.Ε., να παρεμβαίνουν στους αναρτημένους, ψηφιακά, Δασικούς Χάρτες και να αφαιρούν από αυτούς εκτάσεις, ως ανήκουσες σε «οικιστικές περιοχές», εγκεκριμένων αλλά και μη εγκεκριμένων σχεδίων πόλης,ενημερώνοντας, απλώς, τις Δασικές Υπηρεσίες. Είναι ολοφάνερο ότι η παρέμβαση αυτή παραβιάζει την υποχρέωση του Κράτους για τη σύνταξη Δασολογίου, η οποία περιλαμβάνει και την (εκ των υστέρων) αποκάλυψη της δημιουργίας οικισμών, κατά παράβαση της συνταγματικής προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι μη αντιστρέψιμος ο εποικισμός των δασών.

Με τη δεύτερη Εγκύκλιο, προβλέφθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να ασκηθούν Αντιρρήσεις, κατά των εκτάσεων που εμφανίζονται ως αναδασωτέες στους Δασικούς Χάρτες. Αυτή την Εγκύκλιο Διαταγή, ακολούθησε η ψήφιση του άρθρου δεύτερου παρ. 4 του Ν. 4462/2017, σύμφωνα με την οποία οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), μπορούν να εξαιρούν ορισμένες αναδασωτέες εκτάσεις από τους Δασικούς Χάρτες, χωρίς να επιλύουν το ζήτημα του δασικού ή μη χαρακτήρα τους και να κινούν τη διαδικασία αποχαρακτηρισμού τους (άρθρο 44 παρ. 4 Ν. 998/1979). Με τον τρόπο αυτό υιοθετείται, κατά παράβαση της συνταγματικής προστασίας των αναδασωτέων εκτάσεων, η καταρχήν μεταχείριση ως μη δασικών, εκτάσεων που αποψιλώθηκαν ή καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή άλλη αιτία, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Δασολογίου (δηλαδή της απογραφής των δασικών εκτάσεων) και η υπαγωγή τους στην κρίση του οικείου Δασάρχη, με το «ερώτημα» του αποχαρακτηρισμού τους.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ ανέθεσε την άσκηση των παραπάνω Αιτήσεων Ακύρωσης, στο δικηγόρο κ. Δήμο Γ. Νικόπουλο, λαμβάνοντας υπόψη την εξειδίκευσή του στο δίκαιο του περιβάλλοντος και, ειδικότερα, την εκ μέρους του υποστήριξη των υποθέσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν η Απόφαση 32/2013 της Ολομέλειας του ΣτΕ (προσφυγή ΓΕΩΤΕΕ, για την αντισυνταγματικότητα του δασικού Νόμου 3208/2003) και η Απόφαση 805/2016 του ΣτΕ (προσφυγή Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,για την κρατική υποχρέωση κύρωσης Δασικών Χαρτών πριν τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων).

Οι προαναφερθείσες προσφυγές του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας, αποτελούν εκδήλωση εκπλήρωσης των σκοπών του, στους οποίους εντάσσεται η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Ταυτόχρονα, οι προσφυγές αυτές του ΠΑΝΔΟΙΚΟ είναι συνέχεια των αγώνων του για τη τήρηση των προστατευτικών διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματοςκαι ειδικότερα της προστασίας των δασών και της φύσης, κατά το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Πληροφορίες: Κώστας Βολιώτης 6977-686838

Η Επταμελής Γραμματεία του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 
Ι. Βερβερίδης (Ιερισσός) 6976-789871
Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838
Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384
Παν. Κατσουλάκος (Μακρακώμη) 6977-606827
Γ. Παλαμάρης (Κορινθία) 27430-95428
Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
PAN-HELLENIC NETWORK OF ECOLOGICAL ORGANIZATIONS
Γαζή 216,  382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS
Tel-Fax:  ++30 24210  38387 
e-mail: 
pandoiko@gmail.com / site: www.pandoiko.org