ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΝATURE: ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ Γ.Τ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ & ΠΙΘΑΝΗ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ (του Βασίλη Γκισάκη)

nature com 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

nature com 1 - Σόλων ΜΚΟΝέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Scientific Reports του περιοδικού Nature, δείχνει σημαντικές δομικές, μοριακές διαφορές μεταξύ γ.τ. και μη καλαμποκιού, παρουσιάζοντας αυξημένες συγκεντρώσεις ουσιών, οι οποίες μπορούν να έχουν τοξική επίδραση. Η έρευνα καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί “ουσιαστικής ισοδυναμίας” μεταξύ γ.τ. και μη ποικιλιών, κύριο επιχείρημα για την έγκριση τους προς ανθρώπινη κατανάλωση.

Η νέα έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Αντωνίου στο King’s College του Λονδίνου περιγράφει τα αποτελέσματα της διαδικασίας της γενετικής μηχανικής στη σύνθεση του γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού NK603Roundup – ανθεκτική στην ζιζανιοκτόνο ουσία glyphosate (Roundup-Ready). “Η έρευνα μας δείχνει σαφώς πως η διαδικασία της γενετικής τροποποίησης προκαλεί βαθιές αλλαγές στην σύνθεση του NK603, αποδεικνύοντας ότι αυτό το καλαμπόκι δεν είναι “ουσιαστικά ισοδύναμο” με τον μη-γ.τ. ομόλογό του. Η σημαντική αύξηση της ουσίας Πουτρεσκίνης και ιδιαίτερα της Καδαβερίνης (Πτωματίνη) είναι ανησυχητική καθώς αυτές οι ουσίες είναι δυνητικά τοξικές, και αναφέρονται ως ενισχυτές των επιπτώσεων της ισταμίνης, αυξάνοντας έτσι τις αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ και οι δύο έχουν εμπλακεί στον σχηματισμό καρκινογόνων νιτροζαμινών από τα νιτρώδη στα προϊόντα κρέατος. Τα αποτελέσματά μας καλούν για μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας της κατανάλωσης καλαμποκιού NK603 σε μακροπρόθεσμη βάση” δήλωσε ο Δρ. Αντωνίου.

Η σε βάθος ανάλυση των τύπων των πρωτεϊνών και μικρών βιοχημικών μορίων αποκάλυψε σημαντικές διαφορές ως προς τη σύνθεση μεταξύ του NK603 και της μητρικής μη-γ.τ. ποικιλίας. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν δείχνουν όχι μόνο διαταραχές στην αξιοποίηση της ενέργειας και το οξειδωτικό στρες (βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς από αντιδραστικά οξυγόνο), αλλά ανησυχητικά μεγάλες αυξήσεις σε ορισμένες ουσίες (Πολυαμίνες). Αυτές περιλαμβάνουν την Πουτρεσκίνη και Καδαβερίνη, η οποία μπορούν να παράξουν διάφορες τοξικές επιδράσεις, όπως να ενισχύσους τις επιδράσεις της Ισταμίνης, αυξάνοντας έτσι τις αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ και οι δύο έχουν εμπλακεί στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών που ονομάζονται νιτροζαμίνες.

Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα αυτής της μελέτης αποδομούν τα επιχειρήματα της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών που ισχυρίζονται ότι η ποικιλία NK603 είναι “ουσιαστικά ισοδύναμη” με την μη-γ.τ. ομόλογό της και προτείνει μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας των καταναλωτικών προϊόντων, που προέρχονται από το γ.τ. καλαμπόκι, σε μακροπρόθεσμη βάση.

Διαβάστε την έρευνα εδώ

Βασίλης Γκισάκης

Δεκέμβριος 2016


Πηγή: BiotechWatch.gr

Σχετικά άρθρα