ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΔΩΡΕΑΝ» ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

supermarket roll - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

supermarket roll - Σόλων ΜΚΟ«Πληρώστε ότι νομίζετε». Η πρώτη food waste αγορά, με τρόφιμα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια άνοιξε στη Βρετανία.

«Κάθε εβδομάδα μια βρετανική οικογένεια πετάει 50 λίρες σε τρόφιμα, στα σκουπίδια». Με τις φτωχές οικογένειες της Μεγάλης Βρετανίας να κλέβουν φαγητό από τα σκουπίδια των σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια να διώκονται κιόλας γι αυτό (τρόφιμα στα όρια της λήξης τους τα οποία κι έτσι κι αλλιώς θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής), κάτι αλλάζει στη Βρετανία χάρη στον ακτιβισμό. Έτσι, ανοίγει το πρώτο «waste food» σούπερ μάρκετ με τρόφιμα τα οποία μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες με τιμή «ότι νιώθετε ότι είναι σωστό».


Το σούπερ μάρκετ ονομάζεται The Warehouse, βρίσκεται στο Pudsey και έχει ήδη βοηθήσει απεγνωσμένες οικογένειες να ταΐσουν τα παιδιά τους. Ο Adam Smith, ιδρυτής του Real Junk Food Project που βρίσκεται πίσω από το νέο αυτό σούπερ μάρκετ, δηλώνει στην εφημερίδα Independent ότι το σχέδιο είναι να επεκταθεί η αλυσίδα σε κάθε γωνιά της Βρετανίας.

«Κάθε πόλη θα αποκτήσει μια κεντρική αποθήκη και θα «τρέχει» το «σούπερ μάρκετ του λαού». Παράλληλα θα «τρέχει» και το project Fuel For School, έργο μιας ομάδας ακτιβιστών του Real Junk Food Project, σύμφωνα με το οποίο θα παραδίδουν σε σχολεία ότι πλεόνασμα βρίσκεται σε ψωμί, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από το σούπερ μάρκετ και θα χρησιμοποιούνται για να τραφούν πεινασμένοι μαθητές. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους καθώς το φαγητό που θα κατέληγε στη χωματερή, αρκεί για να σιτίσει 12.000 παιδιά την εβδομάδα. Το Real Junk Food Movement εργάζεται επίσης ώστε να εξαπλώσει την τακτική αυτή και σε καφέ, όπου οι πελάτες θα πληρώνουν το γεύμα τους σε χρήμα ή χρόνο και δεξιότητες.

supermarket roll


Πηγή/φωτογραφία: doctv.gr

Σχετικά άρθρα