1

«ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2030 Η ΑΡΚΤΙΚΗ» ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

O θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής αυτό το καλοκαίρι συρρικνώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο του από τότε που οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης με δορυφόρο. Οι επιστήμονες μάλιστα λένε ότι αυτό δείχνει  ένα ακόμη δυσοίωνο σημάδι της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Κολοράντο ανέφερε ότι ο θαλάσσιος πάγος έφτασε το φετινό καλοκαίρι στο χαμηλότερο σημείο του καθώς επεκτάθηκε στο 4,14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτή είναι η πιο σημαντική συρρίκνωση του πάγου μετά τα 3,39 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του 2012.

«Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια» επεσήμανε ο διευθυντής του NSIDC Μαρκ Σερέζι προσθέτοντας ότι ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά για το θαλάσσιο πάγο στην Αρκτική.

Ο κ. Σερέζι προειδοποίησε ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν η Αρκτική ήταν ουσιαστικά χωρίς πάγο το καλοκαίρι του 2030,μια εξέλιξη που θα επηρεάσει τη δημόσια ασφάλεια.

Για να αποκτήσει κανείς συναίσθηση των μεγεθών, η έκταση πάγου που έχει απομείνει φέτος είναι 2,56 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000. Λείπει δηλαδή πια μια έκταση που ξεπερνά συνολικά σε μέγεθος τις αμερικανικές πολιτείες Αλάσκα και Τέξας.

«Η Αρκτική είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αλλαγή του κλίματος και αυτό που έχουμε δει φέτος ενισχύει αυτή τη θέση μας» υπογράμμισε ο κ. Σερέζι.

Πηγή/φωτογραφία: greenagenda.gr