ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ & ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ereyra thrysk.ele .prosf - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ereyra thrysk.ele .prosf - Σόλων ΜΚΟΠως βλέπουν οι νέοι τον σύγχρονο κόσμο; Τι θέλουν να κάνουν για να τον αλλάξουν; Στα δυο αυτά κεντρικά ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απάντηση η παγκόσμια έρευνα κοινής γνώμης που διενεργεί σε ετήσια βάση το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στην φετινή έρευνα νέοι έως 35 ετών από ολόκληρο τον κόσμο ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων για την δημόσια έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και την στάση τους στο προσφυγικό.

Θρησκευτική έκφραση

Η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης στην δημόσια σφαίρα έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, κυρίως στην Ευρώπη, με την αμφιλεγόμενη απαγόρευση του μπουρκίνι. Στο γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι απόψεις των νέων από διάφορα μέρη του κόσμου σχετικά με την δημόσια έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και μας επιτρέπει να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

– Οι νέοι στην Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική διαφωνούν σε μεγαλύτερο ποσοστό στην επιβολή περιορισμών στην δημόσια έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

– Στην Ευρασία και την Ευρώπη, οι νέοι υποστηρίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους περιορισμούς.

– Στην Ευρώπη (για τους σκοπούς της έρευνας περιλαμβάνονται η Τουρκία και η Ρωσία) ποσοστό κοντά στο 40% των νέων συμφωνεί απόλυτα ή απλώς συμφωνεί με τις απαγορεύσεις στην δημόσια έκφραση των θρησκευτικών πιστεύω. Το 24,6% δηλώνει ουδέτερο και το 36,6% διαφωνεί.

– Στην Ελλάδα το 33,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα με την άποψη ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα πρέπει να εκφράζονται δημόσια. Το 38,9% τηρεί ουδέτερη στάση και το 22,3% διαφωνεί ή διαφωνεί απόλυτα.

– Στην Κύπρο, το 32,5% συμφωνεί ή συμφωνεί απόλυτα, το 28,4% δηλώνει ουδέτερο, ενώ το 39,1% απορρίπτει μερικώς ή απόλυτα την άποψη.

– Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο το 21% συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, σε αντίθεση με την Γαλλία όπου το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνάει το 40%.

Προσφυγική κρίση

Πως αισθάνονται οι νέοι για την χωρίς προηγούμενο παγκόσμια προσφυγική κρίση; Η ερώτηση στην οποία καλούνται να απαντήσουν είναι πόσο κοντά στο σπίτι τους θα ήταν διατεθειμένοι να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

– Το 73,6% των νέων από ολόκληρο τον κόσμο δηλώνει ότι θα καλωσόριζε τους πρόσφυγες στην χώρα του.

– Το ποσοστό αυτό μειώνεται δραματικά όταν ερωτώνται αν θα ήταν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στην πόλη ή την γειτονιά τους (45,8% και 41,5% αντίστοιχα).

– Στην Ευρώπη τα ποσοστά αποδοχής κυμαίνονται πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

– Στην Ελλάδα το 94,1% των νέων δηλώνει ότι καλωσορίζει τους πρόσφυγες στην χώρα του, το 82,4% ότι θα τους δεχόταν ευχάριστα στην πόλη του και το 76,5% στην γειτονιά του. Μάλιστα ποσοστό 35,3% δηλώνει ότι ευχαρίστως θα τους φιλοξενούσε και στο σπίτι του.

– Στην Κύπρο τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 81,6% δέχεται τους πρόσφυγες στην χώρα του, 61,1% στην πόλη του, 59,8% στην γειτονιά του και 30,7% στο σπίτι του.

Η ταυτότητα της έρευνας

Από τους ερωτηθέντες 2.000 είναι μέλη της κοινότητας Global Shapers. Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 26.615 άτομα από 181 χώρες. Τα 20.079 ερωτηματολόγια κρίθηκαν έγκυρα.


Πηγή: 
euronews.gr

Από: aksioprepeiakantoxh.com

Σχετικά άρθρα