ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ Φ.Δ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (του Νίκου Αβουκάτου)

protasi systima - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

protasi systima - Σόλων ΜΚΟΤα τρία βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επόμενη ημέρα των Φορέων διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχώναποκαλύπτει η Greenagenda.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το σχετικό σχέδιο νόμου που προωθεί το ΥΠΕΝ αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του 2016 και κατόπιν θα ξεκινήσει η διαβούλευσή του, ενώ η χρηματοδότηση των ΦΔ από το Πράσινο Ταμείο θα συνεχιστεί για όλο το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, στην κατοχή της Greenagenda.grέχει περιέλθει σχετικό έγγραφο του υπουργείου με θέμα «Πρόταση για το σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών».

Ειδικότερα, τα τρία σενάρια που εξετάζονται από το ΥΠΕΝ και αποκαλύπτει η Greenagenda, στοχεύουν:

– στη μείωση του αριθμού των 28 υφιστάμενων φορέων μέσω καταργήσεων – συγχωνεύσεων με βάσει κριτήρια οικολογικά, διαχειριστικά και λειτουργικά. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στην ομαδοποίηση περιοχών Natura ανά ΕΜΠ /ΠΔ σύμφωνα με την οποία προκύπτουν 22 φορείς.

– σε δραστική μείωση του αριθμού των φορέων, με βάσει τα διοικητικά όρια των περιφερειών, αλλά με διαφοροποιήσεις, βάσει του μεγέθους και του αριθμού των περιοχών Naturaσε κάθε ομάδα και λαμβάνοντας υπόψη και την εγγύτητα των περιοχών μεταξύ τους.

– στη δημιουργία μιας εθνικής δομής που αποτελείται από ένα μικτό διοικητικό σύστημα κεντρικής Διοίκησης και Αποκεντρωμένης με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ.

Πιο αναλυτικά, η προαναφερόμενη Διοικητική δομή περιλαμβάνει τα εξής:

– Τη δημιουργία έξι Ειδικών Υπηρεσιών διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος υπαγομένων στο Υ.Π.Ε.Ν.

– Τη δημιουργία εικοσιτριών φορέων διαχείρισης ή εναλλακτικά δεκατριών (13)  με τη νομική μορφή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενα από τις περιφέρειες. Οι αρμοδιότητες των φορέων διαχείρισης είναι περιορισμένες έναντι αυτών που ισχύουν σήμερα αφού μέρος αυτών μεταφέρονται στις ειδικές υπηρεσίες.

Διαβάστε αναλυτικά το έγγραφο του ΥΠΕΝ, πατώντας ΕΔΩ.

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους των Φ.Δ.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και   υποστηρίζουν ότι βιώνουν μια επαγγελματική ομηρία. Όπως υποστηρίζουν, τα οικοσυστήματα είναι χωρίς ουσιαστική παρακολούθηση.«Είμαστε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Το νέο ΕΣΠΑ δεν ανοίγει γιατί η διαχειριστική αρχή πρέπει να γνωρίζει σε κεντρικό επίπεδο τι θα γίνει με τους Φορείς Διαχείρισης. Πριν το φθινόπωρο χρειάζονται οι αποφάσεις από το Υπουργείο», δήλωσε ο Μιχάλης Βάκκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων των Φορέων και Διευθυντής Προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βορείου Πίνδου.

«Έχουν κοπεί σημαντικά τα χρήματα και με τη περιορισμένη φύλαξη σίγουρα δεν ασκείται διαχείριση. Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις υπολειτουργούμε. Οι φορείς δεν έχουν εγκεκριμένα χρήματα για δράσεις παρακολούθησης, μελέτες και διαχειριστικά σχέδια. Στοιχειωδώς γίνεται επόπτευση και φύλαξη», υποστηρίζει ο κ. Βάκκας.

Και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία από την αρχή του έτους ήμασταν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες.  Σήμερα κάπως έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέσω του Πράσινου Ταμείου».

«Χρειάζεται όμως μια πολιτική τοποθέτηση ξεκάθαρη, πώς να ασκήσεις διαχείριση με ημερομηνία λήξης;», διερωτάται.

Πηγή: greenagenda.gr

Σχετικά άρθρα