ΜΙΚΡΑ ΧΕΡΙΑ, ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ…

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί την κοινή γνώμη να πιέσει ώστε να απαγορευτεί η παιδική εργασία στη διεθνή καπνοβιομηχανία.

Χιλιάδες παιδιά στην Ινδονησία, αρκετά μικρότερα των 8 ετών, βρίσκονται στη βάση της αλυσίδας παραγωγής πολλών καπνοβιομηχανιών. Τα παιδιά αναγκάζονται να περνούν πολλές ώρες ανάμεσα σε τοξικά φυτοφάρμακα μέχρι τη συγκομιδή του καπνού, που παραδίδεται σε πολυεθνικές και ινδονησιακές εταιρείες.


Κάποιες καπνοβιομηχανίες έχουν κανόνες εναντίον της παιδικής εργασίας αλλά καμία δεν απαγορεύει να εργάζονται στις φυτείες παιδιά μικρότερα των 18 χρονών. Καμία δεν κάνει αρκετά ώστε να ξεριζώσει το πρόβλημα και να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους που συνεπάγεται η εργασία ανάμεσα στα καπνά.

Τα παιδιά πάσχουν από ναυτίες, εμετούς, πονοκεφάλους και ζαλάδες έχουν δηλαδή όλα τα συμπτώματα της δηλητηρίασης. Πολλά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τοξικά φυτοφάρμακα, που σχετίζονται με την εμφάνιση προβλημάτων αναπαραγωγής, ακόμα και καρκίνου. Συχνά είναι ατυχήματα, όπως να κόβονται με αιχμηρά εργαλεία ή να παρουσιάζουν προβλήματα στη μέση τους, αφού πρέπει να επεξεργάζονται τα καπνά και να τα ανεβάζουν σε σκαλωσιές προκειμένου να στεγνώσουν, χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Children-should-NOT-be-working-on-tobacco-farms1

Οι καπνοβιομηχανίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευτούν ότι δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, βάζοντάς τα να εργαστούν στην αλυσίδα παραγωγής τους. Δεν πρέπει να κερδίζουν σε βάρος των παιδιών.

Το παγκόσμιο αίτημα για απαγόρευση της παιδικής εργασίας στην καπνοβιομηχανία απευθύνεται προς τις πολυεθνικές εταιρίες:

Philip Morris International

British American Tobacco

Reynolds American

China National Tobacco

Imperial Tobacco Group

Japan Tobacco International

Alliance One International

Universal Corporation

Και τις Ινδονησιακές εταιρείες:

PT Djarum

PT Gudang Garam Tbk

PT Nojorono Tobacco International

PT. Wismilak Inti Makmur Tbk

Υπογράψτε, αν θέλετε στην καμπάνια του Human Rights Watch ΕΔΩ

Από: Ιδεοπηγή, ideopigi.blogspot.gr

Φωτογραφίες: Human Rights Watch, facebook