1

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το Σάββατο 11 Ιουνίου και ώρα 11:00, ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου σας καλεί να συμμετέχετε σε μια εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου με τίτλο «Τί είναι αυτό;» Βιώνοντας τους Αστικούς Αγρούς της Πόλης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρέχονται πληροφορίες από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Δίκτυο των Ομάδων για τη Φύλαξη Παραδοσιακών Σπόρων στην Αττική, ως προς τη δράση τους ανά περιοχή, ενώ παράλληλα διοργανώνονται δραστηριότητες με έμφαση στο παιχνίδι.

Τα οφέλη της ύπαρξης αστικών αγρών στην πόλη είναι πολλαπλά: μαθαίνουμε να καλλιεργούμε την τροφή μας, χτίζουμε μια αίσθηση αυτάρκειας, εμβαθύνουμε στη σχέση μας με τη γη, μα πάνω απ’ όλα – ζώντας σε τόπους/ χώρους αισθητηριακής ομοιομορφίας, άρα σε χώρους αποστέρησης αισθητηριακών ερεθισμάτων – «ξυπνάμε» όλες εκείνες τις αισθήσεις που μας επιτρέπουν να προσλαμβάνουμε τον κόσμο και άρα τον ίδιο τον εαυτό μας.

Καλλιεργώντας τη γη, στην πόλη αλλά και εκτός πόλης, ο πλούτος των ερεθισμάτων που δεχόμαστε μας ενεργοποιούν πολλαπλώς. Ακόμα κι όταν απλά βιώνουμε έναν αστικό αγρό δια της απλής παρουσίας μας, συνειδητοποιούμε τι σημαίνει πραγματικός πλούτος. Πρόκειται για μια αφθονία που απλόχερα μας χαρίζεται και αποτελεί «τροφή» για την όραση, την όσφρηση, τη γεύση, την αφή, την ακοή, αλλά και την ίδια τη διαίσθηση.

astikoi-agroi-polis 2 afisa

Τα παιχνίδια ή παιχνιδίσματα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λοιπόν, εστιάζουν στις αισθήσεις μας. Είναι κι αυτός ένας τρόπος γνωριμίας με τους αστικούς αγρούς. Ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου στην περίπτωση αυτή δεν αποτελεί πάρα μια αφορμή, ένα πρώτο ερέθισμα. Ο ίδιος πλούτος, η ίδια αφθονία βιώνεται σε όλους τους αγρούς της πόλης. Η συμμετοχή σε αυτά, δηλαδή το βίωμα, είναι το κέρδος που αποκομίζουν οι περαστικοί/ές.

Πρόκειται για την έκτη εκδήλωση εντός μιας σειράς δράσεων που οργανώνονται σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, από τις ομάδες φύλαξης παραδοσιακών σπόρων στην Αττική (βλ. «ΣΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», https://sporoistinpoli.wordpress.com/), ένα δίκτυο συλλογικοτήτων που μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα για το σπόρο ως πηγή ζωής, ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Στο Δίκτυο Φύλαξης Παραδοσιακών Σπόρων στην Αττική συμμετέχουν οι ομάδες: Αιγίλοπας/ Βοτανόκηπος – Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» – Αστικός Αγρός Χαλανδρίου – Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό – Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου – Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης – Δια.Σπο.Ρα. – Δρυάδες – Νέα Γουινέα – Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα – Πελίτι Αθήνας – Το Περιβόλι της Νίκαιας – Σπόροι Ζωής.

astikoi-agroi-polis 1
Πηγή/φωτογραφίες: Εναλλακτικός, enallaktikos.gr