ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΜΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

diadilosi gia to klima melbourni - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

diadilosi gia to klima melbourni - Σόλων ΜΚΟΟμάδες ακτιβιστών ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή μίας σειράς διαδηλώσεων τον Μάιο σε τέσσερις ηπείρους, για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να καλέσουν τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τις πολιτικές τους για το κλίμα, τις οποίες κρίνουν αναποτελεσματικές.

Παρά την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ομάδες ακτιβιστών όπως οι «350» παραμένουν δύσπιστοι και επιθυμούν την άμεση λήψη πιο φιλόδοξων μέτρων.


Εκπρόσωποι περισσοτέρων από 150 κρατών αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε τελετή που θα λάβει χώρα στα κεντρικά κτίρια των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο από τα μέσα του επόμενου μήνα σχεδιάζεται η μεγαλύτερη σε κλίμακα σειρά διαδηλώσεων για το κλίμα στον πλανήτη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, με την αιτιολογία ότι η τωρινή δράση των παγκοσμίων ηγετών έρχεται πολύ αργά.

«Οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφώνησαν στο Παρίσι το Δεκέμβριο να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ωστόσο οι δεσμεύσεις που ανακοίνωσαν θα οδηγήσουν στον υπερδιπλασιασμό του υδραργύρου», αναφέρει ο Μπιλ Μακίμπεν της ομάδας 350.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα από διεθνή ερευνητική ομάδα από το Χάρβαρντ, το Ινστιτούτο Πλανκ και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο υποστηρίζει πως οι παγκόσμιες εκπομπές υδραργύρου από ανθρωπογενείς πηγές μειώθηκαν κατά 30% μεταξύ 1990 και 2010, αμφισβητώντας παγιωμένες παραδοχές.

Σε ένα «παγκόσμιο κύμα μαζικών δράσεων», οι ακτιβιστές θα διαδηλώσουν εναντίον παραγωγών ορυκτών καυσίμων, κυβερνήσεων και εταιρειών που θεωρούνται πως επιβραδύνουν τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών.

Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, ακτιβιστές θα επιχειρήσουν να κλείσουν το μεγαλύτερο άνθρακα της χώρας, που βρίσκεται στην Ουαλία. Παρόμοιες διαδηλώσεις προγραμματίζονται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Τουρκία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νιγηρία, από τις 4 έως τις 15 Μαΐου.

diadilosi-gia-to-klima-melbourni

Παρά την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ομάδες ακτιβιστών όπως οι «350» παραμένουν δύσπιστοι και επιθυμούν την άμεση λήψη πιο φιλόδοξων μέτρων.

Πηγή/φωτογραφία: Ναυτεμπορική, naftemporiki.gr