ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 24 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

narkotika 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

narkotika 1 - Σόλων ΜΚΟΠάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην αγορά παράνομων ναρκωτικών κάθε χρόνο καθιστώντας το εμπόριο μία από τις πιο κερδοφόρε παράνομες δραστηριότητες των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Η κάνναβη παραμένει το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην ευρωπαϊκή αγορά καταλαμβάνοντας το 38% ή 9 δισ. ευρώ συνολικά, με την ηρωίνη και την κοκαΐνη να ακολουθούν.


 

(https://infogr.am/cLxrc4TRv6oMEn2B)

Αυτά αποκαλύπτει έκθεση του ευρωπαϊκού κέντρου για τα ναρκωτικά και τον εθισμό σε αυτά που παρουσιάστηκε την Τρίτη από την Κομισιόν.

«Είχαμε περιπτώσεις επιχειρηματικών εγκληματικών ομάδων που θα έστρεφαν τα χέρια τους από τη μία μέρα στην άλλη ή από τη μία εβδομάδα στην άλλη ανάμεσα στη διευκόλυνση της διακίνησης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών στη διακίνηση μεταναστών ή και το αντίστροφο» δήλωσε ο Ρομπ Γουεινράιτ από την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το εμπόριο ναρκωτικών πλέον οργανώνεται μέσω Διαδικτύου και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού παρακολούθησης των ναρκωτικών και του εθισμού σε αυτά, πρόκειται για μία αγορά που εξελίσεται ραγδαία.

«Πέρυσι ανακαλύψαμε 100 νέες ψυχοδιεγερτικές ουσίες που σημαίνει σχεδόν 2 ουσίες την εβδομάδα. Εάν συγκρίνεις με 6, 8 ή 10 χρόνια πριν, δεν ήταν ούτε μία ουσία την εβδομάδα» είπε ο Αλέξις Γκούσντιλ.

Πολλά χρόνια μετά την πτώση των κατασχέσεων ηρωίνης, η έκθεση υπογραμμίζει μία ανησυχητική αύξηση της προσφοράς από το 2013 και μετά που συνοδεύεται με μία πτώση της τιμής και μεγαλύτερη καθαρότητα.

Τα εγκληματικά δίκτυα που κυριαρχούν στο εμπόριο ηρωίνης, προέρχονται από την Τουρκία, την Αλβανία και το Πακιστάν.


Πηγή: euronews.com

Σχετικά άρθρα