1

ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ: Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΣΕ 10 ΜΟΛΙΣ ΧΡΟΝΙΑ

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι, ούτε ευσεβής πόθος.

Ερευνητές της Ομάδας Ενέργειας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σάσσεξ μελέτησαν τις τάσεις της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη και ανέπτυξαν μοντέλα που θα επέτρεπαν την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα προτού η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών καταστεί μη αναστρέψιμη.


Παρά την περυσινή δέσμευση των ηγετών του G7 για κατάργηση της καύσης ορυκτών καυσίμων ως τα τέλη του αιώνα, κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες όπως ο Τζέημς Χάνσεν προειδοποιούν ότι αυτό πρέπει να συμβεί πολύ νωρίτερα.

Η νέα βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα μπορεί να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία εάν και εφόσον υπάρξει η απαραίτητη πολιτική δέσμευση.

Επικεφαλής της έγκριτης δεξαμενής σκέψης «Sussex Energy Group» που διεξήγαγε την έρευνα είναι ο Μπέντζαμιν Σόβακουλ, ο οποίος στον πρόλογο της εργασίας τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των διεργασιών της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης και εστιάζει στο «πώς» και όχι στο «γιατί» αυτής της διαδικασίας.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις τάσεις που αναπτύχθηκαν σε παλαιότερες ενεργειακές μεταβάσεις και συνέκρινε αυτά τα ιστορικά υποδείγματα με σύγχρονες επιτυχημένες ιστορίες κοινοτήτων που κατάφεραν να αλλάξουν ενεργειακό παράδειγμα σε πολύ ταχύτερο χρόνο.

Με γνώμονα τους μηχανισμούς που αναπτύσσονται πίσω από τις επιτυχημένες και ταχείες μεταβάσεις, οι ερευνητές κατέθεσαν τις δικές τους υποδείξεις για το μέλλον και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι εφικτή εντός μιας δεκαετίας.

Επισημαίνουν ότι οι «ιστορίες επιτυχίας» μοιάζουν ως προς την ισχυρή πολιτική παρέμβαση και τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και τις τάσεις της αγοράς.

«Η μετάβαση σε ένα καινούργιο, καθαρό ενεργειακό μοντέλο προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στην τεχνολογία, τις νομοθετικές ρυθμίσεις, το σύστημα τιμολόγησης και πριμοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συμπεριφορά των καταναλωτών και των υπόλοιπων ενδιαφερομένων».

«Εάν αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί μόνη της η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει επί δεκαετίες. Ωστόσο, η προηγούμενη εμπειρία μπορεί να επιταχύνει τους μελλοντικούς μετασχηματισμούς» αναφέρει ο Σόβακουλ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Energy Research & Social Science.

orykta-kausima-apexartisi-


Πηγή/φωτογραφία: econews.gr