ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΩΣ ΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

petrelaikes nomoi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

petrelaikes nomoi - Σόλων ΜΚΟΟι γίγαντες της βιομηχανίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προσπαθούν με κάθε τρόπο -πιο σωστά, με τον κλασικό τρόπο- να επηρεάσουν την πολιτική για την κλιματική αλλαγή -εν προκειμένω, το νομοθετικό σώμα και τον δημόσιο διάλογο.

Και όπως γράφει το Bloomberg, κατ’ αρχήν, τα στοιχεία επιχειρούν να προσδιορίσουν τι πραγματικά σημαίνει η λέξη «επιρροή». Η Exxon, η Shell και τρεις επαγγελματικές ενώσεις πετρελαϊκών εταιρειών ξόδεψαν συνολικά 114 εκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Influence Map με έδρα το Λονδίνο.


Η ομάδα λόμπι με την ονομασία Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου (American Petroleum Institute) δαπάνησε τα περισσότερα, φτάνοντας τα 65 εκατομμύρια δολάρια.

petrelaikes-nomoi 2

Ακολουθεί η Exxon Mobil με 27 εκατομμύρια και η Shell με 22 εκατομμύρια μόνο μέσα στο 2015.

Δύο μικρότερες ομάδες, η Ένωση Πετρελαίου Δυτικών Πολιτειών (WSPA) και η Αυστραλιανή Ένωση  Παραγωγής και Εξερεύνησης Πετρελαίου δαπάνησαν μαζί περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια.

petrelaikes-nomoi 3

Η πρώτη εκτίμηση των συνολικών δαπανών των ομάδων λόμπι προέρχεται από τις φορολογικές δηλώσεις και τα επίσημα μητρώα τους, αλλά και τα έξοδα που «κατευθύνθηκαν» προς τη νομοθεσία σχετικά με το κλίμα.

Η έκθεση έρχεται τη στιγμή που οι επενδυτές ζητούν την αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά το πού ακριβώς καταλήγουν τα κεφάλαιά τους.

Η Exxon μάλιστα βρίσκεται υπό έρευνα για ισχυρισμούς ότι παραπλάνησε επενδυτές σχετικά με στοιχεία για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

«Με μια πρώτη ματιά, η έκθεση φαίνεται αυστηρή και καλά τεκμηριωμένη» δήλωσε ο Justin Farrell, κοινωνιολόγος του Yale που έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος εκτεταμένη έρευνα για τα δίκτυα επιρροής στην πολιτική για το κλίμα.

«Έχοντας ως δεδομένο πόσο λίγα γνωρίζουμε από όσα θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζουμε για την επιρροή των εταιρειών όσον αφορά στην παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή», είπε «κάθε ειλικρινής προσπάθεια από ΜΚΟ, κάθε ακαδημαϊκή έρευνα, ή επίσημη έρευνα των αρχών αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πηγή/φωτογραφίες: tvxs.gr

Σχετικά άρθρα