ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ (της Βάλιας Μπαζού)

agora - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

agora xrysou - Σόλων ΜΚΟΣτοιχεία σοκ για τις δραματικές επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους της Ελλάδας αλλά και συνολικά του πλανήτη εξαιτίας της χρήσης άνθρακα και λιγνίτη αποκαλύπτει η πρώτη παγκόσμια μελέτη της Greenpeace με τίτλο «Η μεγάλη αρπαγή του νερού. Πώς η βιομηχανία άνθρακα και λιγνίτη επιδεινώνει την παγκόσμια κρίση νερού».

Είναι ενδεικτικό ότι, παγκοσμίως, οι 8.359 υφιστάμενες ανθρακικές μονάδες καταναλώνουν το νερό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων.


Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία στηρίζεται στην ανάλυση δεδομένων εργοστάσιο προς εργοστάσιο, ο άνθρακας ήδη ευθύνεται για περίπου το 7% της απορρόφησης νερού παγκοσμίως και με αυτούς τους ρυθμούς η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Παράλληλα, τεράστιες ποσότητες ρυπαντών απορρίπτονται από ορυχεία και μονάδες πλύσεως και στοιβάζονται σε φράγματα ανθρακικής τέφρας, απειλώντας περαιτέρω τα λιγοστά και πολύτιμα υδατικά μας αποθέματα.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόνο στην Ελλάδα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «αφανίζουν» από το οικοσύστημα της χώρας περίπου 54 εκατ. τόνους νερό ετησίως ενώ 2,5 τόνοι νερού χάνονται για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που παράγει ένα λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ!

Αναλυτικά, τα ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα είναι τα εξής:

♦ Οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ το 2014 κατανάλωσαν 70,8 εκατ. τόνους νερό.

♦ Από αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ, μόλις το 23% επιστρέφεται στο περιβάλλον, δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες αφανίζουν 54,4 εκατ. τόνους νερού από τα ελληνικά οικοσυστήματα κάθε χρόνο.

♦ Το παραπάνω αντιστοιχεί σε 2,4 τόνους νερού για κάθε χίλιες κιλοβατώρες που παράγει ένα λιγνιτικό εργοστάσιο!

♦ Αυτές οι ποσότητες νερού στη Δυτική Μακεδονία προέρχονται από τον ποταμό Αλιάκμονα και τη λίμνη Πολυφύτου, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στους υδάτινους πόρους της περιοχής.

♦ Για σύγκριση, οι ετήσιες ανάγκες ύδρευσης των 300.000 πολιτών της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας καλύπτονται με 43 εκατ. τόνους.

♦ Οι νέες λιγνιτικές μονάδες που σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ θα καταναλώνουν 20 εκατ. τόνους νερού.

♦ Ειδικά η λειτουργία της σχεδιαζόμενης νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, θα καταναλώνει 8 εκατ. τόνους νερού ετησίως.

Σύμφωνα με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπονήσει σχέδιο οριστικής απεξάρτησης από τον λιγνίτη τα επόμενα 20-25 χρόνια και να προχωρήσει σε γενναία ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό γραφείο της Greenpeace έχει καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία μελέτη για την Ελλάδα που αναλύει τον τρόπο χρηματοδότησης σχεδίου δράσης για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτηρίων στη χώρα μας τα επόμενα 10 χρόνια. Όπως σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση, εκτός από τα πρωτοφανή περιβαλλοντικά οφέλη σε μείωση ρύπανσης και εξοικονόμηση νερού, το συγκριμένο σχέδιο δράσης θα εξοικονομήσει σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και τριτογενή τομέα περί τα 5,7-6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ θα δημιουργήσει 30-35.000 θέσεις εργασίας.

agora-xrysou

Παγκόσμια

Δραματικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης και όσον αφορά τις παγκόσμιες επιπτώσεις που η συνεχιζόμενη εξάρτησή από την ανθρακική παραγωγή έχει στα παγκόσμια αποθέματα πόσιμου νερού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης:

♦ Παγκοσμίως, οι 8.359 υφιστάμενες ανθρακικές μονάδες καταναλώνουν το νερό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες περισσότερων από 1 δισ. ανθρώπων

♦ Το 84% της ζήτησης νερού από τη βιομηχανία άνθρακα απορροφάται κυρίως από τους πύργους ψύξης των ανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων. Το υπόλοιπο 16% της ζήτησης αφορά τη διαδικασία εξόρυξης.

♦ Το 44% των υφιστάμενων και το 45% των προτεινόμενων ανθρακικών μονάδων βρίσκεται σε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.

♦ Το 25% των υφιστάμενων και των προτεινόμενων ανθρακικών μονάδων βρίσκεται σε περιοχές όπου τα υδατικά αποθέματα καταναλώνονται ταχύτερα από όσο μπορούν να αναπληρωθούν, με το ρίσκο να εξαντληθούν πλήρως υπαρκτό.

Η Greenpeace σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, αν και αναγνωρίζουν τη μεγάλη αρπαγή του νερού από τη βιομηχανία άνθρακα, εθελοτυφλούν προτάσσοντας ψεύτικες λύσεις όπως ο «καθαρός» άνθρακας, η αεριοποίηση του άνθρακα και η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα (CCS).

Στον αντίποδα, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προτείνει δέσμη μέτρων με στόχο την προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου με προτεραιότητα στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, εκείνες δηλαδή που κινδυνεύουν άμεσα με εξάντληση των αποθεμάτων τους. 

Η Greenpeace εκτιμά ότι με άμεσα μέτρα, όπως η ακύρωση σχεδίων για ανθρακικές μονάδες στις «κόκκινες» περιοχές και η αντικατάστασή τους με ΑΠΕ αλλά και το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων που ξεπερνούν τα 40 έτη λειτουργίας, θα εξοικονομούσαν ποσότητες νερού ικανές να καλύψουν τις βασικές ανάγκες 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγή/φωτογραφία: Το Ποντίκι, topontiki.gr

Σχετικά άρθρα