1

ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ (του Νίκου Αβουκάτου)

Αρκούν δύο οχήματα τύπου τζιπ και μόλις 11 υπάλληλοι στο δασαρχείο Σταυρού για την εποπτεία των 650.000 στρεμμάτων και του δεύτερου μεγαλύτερου υδροβιότοπου της χώρας, της Βόλβης; Σίγουρα όχι, καθώς υπάρχουν και τα μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω περιορισμού των ποσοτήτων σε καύσιμα.

Όπως μας εξήγησε ο δασάρχης Σταυρού του νομού Θεσσαλονίκης Βασίλης Καρυπίδης, «χρειάζεται να γίνει ένα δρομολόγιο και να μπουν στο ίδιο όχημα όλοι όσοι είναι απαραίτητοι για έλεγχο, περιπολία και αυτοψία».


Οι «φύλακες» των ελληνικών δασών σε όλη την επικράτεια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μάλιστα καλούνται πολλές φορές να αντιμετωπίσουν και τις απειλές από τους λαθροϋλοτόμους. «Δεν αρκεί μόνο το καταστροφικό τους έργο, αλλά συχνά δεχόμαστε και απειλές κατά της ζωής μας», κατήγγειλε ο κ. Καρυπίδης και υπογράμμισε ότι «πολλές φορές νιώθουμε ανυπεράσπιστοι». «Οι παραβάτες του νόμου τελικά αθωώνονται. Ζητούμε να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές και παραδειγματικές οι τιμωρίες τους», τόνισε ο δασάρχης Σταυρού.

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα στελέχωσης των δασαρχείων. «Από το 1996 στο δασαρχείο Σταυρού δεν έχει προσληφθεί υπάλληλος και το προσωπικό μας είναι, πλέον, σε μεγάλη ηλικία», τόνισε στη Greenagenda.gr o κ. Καρυπίδης.

Το πρόβλημα με την παράνομη υλοτόμηση αν και δεν βρίσκεται σε έξαρση όπως τις προηγούμενες χρονιές λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, ωστόσο δεν σταμάτησε, μας εξήγησε ο δασάρχης Σταυρού. «Το 2015 κατασχέθηκαν 34 τόνοι από την παράνομη υλοτόμηση δρυός και οξιάς, συνολικά όμως σε διάστημα τεσσάρων ετών η ποσότητα των κατασχεμένων παράνομα υλοτομημένων ξύλων ανήλθε σε 184 τόνους», σημείωσε.

fortio-paranomo

Πέρα από την αποδυνάμωση των δασαρχείων της χώρας, οι «φύλακες» των δασών καλούνται να αντιμετωπίσουν  τη σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι λαθροϋλοτόμοι, αλλά και τους πληροφοριοδότες που έχουν στη διάθεσή τους για τον καλύτερο συντονισμό των παράνομων ενεργειών τους.


Πηγή/φωτογραφίες: greenagenda.gr