1

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (της Νόρας Ράλλη)

«Ξεχάστε όσα νομίζατε ότι γνωρίζετε για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Δεν ευθύνεται ο άνθρακας, αλλά ο καπιταλισμός» επιχειρηματολογεί η Ναόμι Κλάιν στο 700 σελίδων βιβλίο της, αποκαλύπτοντας τους μύθους που συσκοτίζουν τον δημόσιο διάλογο για το κλίμα, έπειτα από έρευνα σε περισσότερες από 20 χώρες.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων όσα αναλύει είναι πως δημιουργεί για μία ακόμη φορά (το ίδιο είχε συμβεί και με τα προηγούμενα βιβλία της. 


«Το δόγμα του Σοκ» και «No logo») μία νέα «γλώσσα» κατανόησης και προσέγγισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που δεν είναι άλλη από τη «γλώσσα των αγορών»:

«Σας έχουν πει ότι η αγορά θα μας σώσει, όταν στην πραγματικότητα η αχαλίνωτη επιδίωξη του κέρδους και της οικονομικής μεγέθυνσης μας εξοντώνουν καθημερινά.

»Σας έχουν πει ότι είναι αδύνατον να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, όταν στην πραγματικότητα αρκεί απλώς να παραβιάσουμε όλους τους κανόνες του εγχειριδίου της “ελεύθερης αγοράς”: να χαλιναγωγήσουμε την ισχύ των εταιρειών, να ανοικοδομήσουμε τις τοπικές οικονομίες και να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δημοκρατιών μας» υποστηρίζει, την ίδια στιγμή που ασκεί σκληρή κριτική και σε διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνεργάζονται με πετρελαιοβιομηχανίες και πολυεθνικές.

Για την Κλάιν, κάθε αντικαπιταλιστικός αγώνας είναι ταυτόχρονα και αγώνας υπέρ του περιβάλλοντος.

Αν η κλιματική αλλαγή είναι ένα ηχηρό μήνυμα που μεταδίδεται με τη γλώσσα των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των καταιγίδων και των ξηρασιών, την ίδια στιγμή αποτελεί και ένα πολιτισμικό κάλεσμα αφύπνισης. Αυτό αποδεικνύεται από τις χιλιάδες οργανώσεις και κινήματα ανά τον κόσμο, που με αφορμή τη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι πριν από λίγο καιρό, πήραν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε εταιρείες, μεγιστάνες, κεφαλαιοκράτες και κυβερνήσεις.

«Για να την αντιμετωπίσουμε δεν είναι αρκετό να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο, πριν ο κόσμος αλλάξει τόσο δραματικά, ώστε κανείς να μην είναι πλέον ασφαλής. Είτε θα κάνουμε το άλμα είτε θα βυθιστούμε» φώναζαν μαζί με τη δημοσιογράφο.

Η κριτική

«Σε ειδική ομιλία που έκανε η Κλάιν στο περιθώριο της Διάσκεψης, έκανε σκληρή κριτική απέναντι και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο Podemos, καθώς θεωρεί ότι δεν προάγουν όσο θα έπρεπε την περιβαλλοντική τους ατζέντα» μας είπε η Μαρία Πετινάκη, μέλος των Οικολόγων Πράσινων, που βρέθηκε εκείνες τις ημέρες στο Παρίσι.

«Ταυτόχρονα, κατήγγειλε τις γαλλικές αρχές για πρωτοφανείς περιορισμούς στην κοινωνία των πολιτών κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα και συγκεκριμένα εναντιώθηκε στη γαλλική κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως δέχεται μεγάλες χορηγίες από ομίλους εταιρειών σε αντιστάθμισμα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει για τους πολλούς.

»Την ίδια στιγμή, ειδικά μετά τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι Αρχές έδρασαν πολύ βίαια εναντίον διαδηλωτών γύρω από το COP21, όπως ονομάστηκε η Διάσκεψη αυτή, ενώ λόμπι εταιρειών ενέργειας περιδιάβαιναν τους διαδρόμους της διάσκεψης, καθορίζοντας ουσιαστικά τα αποτελέσματά της» συμπλήρωσε.

climatejustice-manila

Διαδηλώσεις για το κλίμα έγιναν σε όλο τον κόσμο αυτόν τον Δεκέμβρη, εξαιτίας της Διάσκεψης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Εδώ, στη Μανίλα, Φιλιππίνες

«Είναι μία μάχη μεταξύ των διαδηλωτών έξω από τη διάσκεψη και των εταιρειών μέσα σε αυτή! Οταν αυτές χρηματοδοτούν το COP21, το τι θέλει ο κόσμος μένει απ΄ έξω» δήλωσε η Κλάιν στον Guardian… Μένει απ’ έξω και τρώει ξύλο. Μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Δεκάδες διαδηλωτές εναντίον του καπιταλισμού και υπέρ ενός «δίκαιου περιβάλλοντος», όπως το έλεγαν, συνελήφθησαν κατά την περίοδο των δύο πρώτων εβδομάδων του Δεκέμβρη όταν διεξαγόταν το COP21.

Η αλήθεια είναι πως σε καμία έως τώρα παρόμοια Διάσκεψη για το Κλίμα (που ήταν και η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, με σχεδόν 40.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο) δεν είχε παρθεί καμία ουσιαστική απόφαση για τη μετάβαση σε προβιομηχανικής εποχής επίπεδα ενέργειας.

Αυτή τη φορά οι ηγέτες κατέληξαν σε μια παγκόσμια συμφωνία για μετάβαση στην 100% καθαρή ενέργεια και απόρριψη κάθε ορυκτού καυσίμου.

Στόχος είναι να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέσα στον αιώνα.

Τα αρνητικά είναι το ότι δεν συμφωνήθηκε το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, καθώς και ο χρονικός ορίζοντας που ορίστηκε.

Αρέσκονται οι πολιτικοί στο να θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους, καθώς γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα τους στοιχίσει πολιτικά ούτε θα τους φέρει αντιμέτωπους με πραγματικές, ριζοσπαστικές λύσεις, καθώς μέχρι το 2100 δεν θα είναι καν στο προσκήνιο οι ίδιοι. Οσο για την Κλάιν, αυτός ο χρόνος είναι «μόλις αρκετός για το αδύνατο!».

INFO

naomi vivlio

Το βιβλίο Αυτό αλλάζει τα πάντα – Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, σε μετάφραση του Αγγελου Φιλιππάτου

naomi klainΗ Ναόμι Κλάιν είναι βραβευμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας των αποθεωμένων από τους βιβλιοκριτικούς παγκόσμιων μπεστ σέλερ «Tο Δόγμα του Σοκ», «No Logo», «Φράχτες και παράθυρα», τα οποία η εφημερίδα The New York Times έχει χαρακτηρίσει «Βίβλο του κινήματος».

Είναι συντάκτρια στο Harper’s Magazine, ρεπόρτερ του Rolling Stone και αρθρογράφος των The Nation και The Guardian. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της 350.org (παγκόσμια οργάνωση για το κλίμα).

Γράφει σχεδόν κάθε δέκα χρόνια ένα βιβλίο που καθορίζει την εποχή του: το «No Logo» την εποχή της παγκοσμιοποίησης, το «Δόγμα του Σοκ» την εποχή της λιτότητας. Το βιβλίο «Αυτό Αλλάζει τα Πάντα – Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος» αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τη δημόσια συζήτηση για τη θυελλώδη εποχή την οποία ζούμε. Ολα της τα βιβλία στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη.

 

Πηγή/φωτογραφίεςΗ Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr