ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ. ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΗΔΗ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΦΥΤΑ ΜΗ-ΓΤΟ

katox. fyta mi gto 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

katox. fyta mi gto 1 - Σόλων ΜΚΟΕταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως η Syngenta και η Monsanto είναι περισσότερο γνωστές για τους «μεταλλαγμένους σπόρους» τους, δυστυχώς όμως οι εταιρείες αυτές θέλουν να ελέγχουν όλη τη διαδικασία παραγωγής, όχι μόνο ότι αφορά τα «γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα» αλλά επεκτείνονται και σε όλες τις καλλιέργειες. Οι δύο αυτές τεράστιες γεωργικές εταιρείες κυριαρχούν στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας φυτών και σπόρων μη-ΓΤΟ. Βασικό σχέδιό τους να κατέχουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για όλα τα τρόφιμα που τρώμε.


Αυτό που ήταν κάποτε ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των αγροτών έχει γίνει ένας γίγαντας της βιομηχανίας. Η ιστορία της ανάπτυξης των σπόρων, της διανομή, και της ιδιοκτησία αντικατοπτρίζει το σημερινό κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών, η οποία μετατρέπει βασικά στοιχεία της ζωής  όπως  είναι το γενετικό υλικό των σπόρων – σε ιδιωτικό κεφάλαιο, εργαλείο ελέγχου της διατροφής της ανθρωπότητας.

Σήμερα  δέκα γιγαντιαίες εταιρείες ελέγχουν το 65% της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) των σπόρων. Στην Ευρώπη, η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των μη γενετικά τροποποιημένων φυτών απαγορεύεται από το νόμο, αλλά εκδίδονται διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε συμβατικά καλλιεργούμενες ποικιλίες σπόρων.

Ιδιωτικοποίηση των πάντων

Η κυρίαρχη τάση είναι προς την ιδιωτικοποίηση του νερού και τον έλεγχο της τροφής. Σημαντικά στοιχεία και τα δύο για την επιβίωση μας. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εταιρείες όπως η Monsanto και η Syngenta προσβλέπουν σε έναν κόσμο στον οποίο κρατούν τα κλειδιά για την επιβίωσή μας. 

katox. fyta mi-gto 2

Πρόσφατο παράδειγμα του πώς λειτουργεί αυτό είναι η περίπτωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Syngenta σε μια πιπεριά.Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) χορήγησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για χρήση “ως νωπό προϊόν, νωπό μεταποιημένο προϊόν, ή για την επεξεργασία του, όπως, για παράδειγμα, τη κονσερβοποίηση.”

(κωδικός πατέντας EP 2 166 833 Β1) -ισχύει σε 38 χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή η Sygenta βάζει σε κυκλοφορία φυτά πιπεριάς υψηλής απόδοσης που «δημιούργησε» ή ίδια που δεν θα περιέχουν σπόρους στον καρπό τους…

Πριν την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας αυτής προηγήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (EP 2140023 Β1) στις 8 Μαΐου του 2013, που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO)χορήγησε  στη Syngenta για ανθεκτικά πιπεριάς. Ένα άγριο φυτό πιπεριάς από την Τζαμάικα διασταυρώθηκε με μια συμβατική ποικιλία πιπεριάς. Το άγριο αυτό φυτό είναι ανθεκτικό σε διάφορα παράσιτα, και υπήρχε ήδη στη φύση. Ωστόσο, η Syngenta διαθέτει πια την ιδιοκτησία του φυτού της πιπεριάς αυτής, τους σπόρους της, και τους καρπούς τους, κατοχυρώνοντας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως προϊόν συμβατικής καλλιέργειας.

katox. fyta mi-gto 3

Η τεχνική αναπαραγωγής SMART είναι μια τεχνική η οποία προσδιορίζει τα επιθυμητά γονίδια και το DNA του φυτού και στη συνέχεια το φυτό διασταυρώνεται με άλλα φυτά για να τους δώσει τις επιθυμητές ιδιότητες (όπως υψηλές αποδόσεις, ή αντοχή σε σφάλματα ή ξηρασία).

Αυτό οδηγεί σε μείωση της γεωργικής βιοποικιλότητας και την επισιτιστική κυριαρχία και ως εκ τούτου σε μια μικρότερη επιλογή για τους καταναλωτές.

Ο διεθνής οργανισμός No Patents onSeeds! αλλά και πολλές ομάδες ακτιβιστών σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και Ελλάδα αγωνίζονται στη μείωση της γεωργικής βιοποικιλότητας και της επισιτιστικής κυριαρχίας. Αυτός ο αγώνας όμως πρέπει να ενισχυθεί από όλους μας. Η πρόσφατη απαγόρευση ΓΤΟ στην Ευρώπη είναι μια θετική ένδειξη.

Τώρα ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στις προσπάθειές τους όσων θέλουν να μονοπωλήσουν τους φυσικούς πόρους.

Καμία εταιρεία δεν πρέπει να κατέχει μονοπώλια στον ήλιο, τον αέρα ή το νερό. Το ίδιο ισχύει και για σπόρους και τα φυτά που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων.

Διεθνές κάλεσμα ενάντια στις πατέντες στους σπόρους: www.no-patents-on-seeds.org 


Πηγή/φωτογραφίες: Απέναντι Όχθη, apenantioxthi.com

Σχετικά άρθρα