1

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (του Τάσου Σαραντή)

Τα σχέδια της Κίνας για την ανάπτυξη 400 πυρηνικών αντιδραστήρων, με τους 300 από αυτούς συγκεντρωμένους στη σεισμικά ενεργή ακτή της Κίνας, ενέχουν τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας καταστροφής σε περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου τσουνάμι, καθώς τότε θα αφανιζόταν ένα μεγάλο μέρος της Κίνας και θα μολυνόταν ολόκληρος ο πλανήτης.
«Η Κίνα δείχνει τον δρόμο για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων γρήγορα και φτηνά» ήταν ο τίτλος σε άρθρο του περιοδικού Forbes πριν από λίγες μέρες στο οποίο περιγράφονται οι μεγάλης κλίμακας σχεδιαζόμενες πυρηνικές επενδύσεις στο νέο πενταετές σχέδιο της Κίνας που θα τρέξει από το 2016 έως το 2020.


Σύμφωνα με το σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης, θα επενδυθούν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή επτά νέων αντιδραστήρων ετησίως μέχρι το 2030.

«Μέχρι το 2050», αναφέρει το Forbes, «η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να υπερβαίνει τα 350 GW (γιγαβάτ) στη χώρα αυτή» και για να επιτευχθεί αυτό σχεδιάζεται η κατασκευή περίπου 400 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων που ισοδυναμεί με επενδύσεις άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στον πυρηνικό τομέα.

Μπορεί το ρεπορτάζ του Forbes να αποπνέει πολύ ενθουσιασμό γι’ αυτές τις εξελίξεις, αλλά στην πραγματικότητα φέρνουν πολύ πιο κοντά έναν πιθανό πυρηνικό εφιάλτη.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι θα πρέπει κατά μέσον όρο να αναμένουμε -στην Κίνα, που επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε τόσο μεγάλη κλίμακα- την εκδήλωση ενός σημαντικού πυρηνικού ατυχήματος ανάλογου με αυτά του Τσερνομπίλ ή της Φουκουσίμα κάθε επτά με δέκα χρόνια.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η Κίνα δεν έχει στο ενεργητικό της υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας στις κατασκευές έργων και σε βιομηχανικό επίπεδο.

Τον περασμένο Αύγουστο είχαμε την τεράστια πυρκαγιά με τις πολλαπλές εκρήξεις στο λιμάνι της Τιαντζίν, που σκότωσε περίπου 200 ανθρώπους και κατέστρεψε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα βιομηχανικής ζώνης.

Οπως αποκαλύφθηκε, περισσότεροι από 7.000 τόνοι επικίνδυνων χημικών ουσιών ήταν αποθηκευμένοι εκεί, μεταξύ των οποίων και κυανιούχου νατρίου, καρβίδιου ασβεστίου και αμμωνίου και νιτρικού καλίου, κατά παράβαση των κανονισμών ασφαλείας.

Οι επιχειρήσεις που τις κατείχαν είχαν δεσμούς με τα υψηλότερα κλιμάκια του κινεζικού κράτους, κάτι που μπορεί να τους εξασφάλιζε ασυλία.

Η Κίνα έχει επίσης βιώσει πρόσφατα δυστυχήματα σε τρένα υψηλής ταχύτητας.

kina pyrinika ergostasia

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι θα πρέπει κατά μέσον όρο να αναμένουμε στην Κίνα την εκδήλωση ενός σημαντικού πυρηνικού ατυχήματος ανάλογου με αυτά του Τσερνομπίλ ή της Φουκουσίμα κάθε επτά με δέκα χρόνια

Το χειρότερο ήταν τον Ιούλιο του 2011, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά σε γέφυρα στην περιοχή Βενζού της επαρχίας Ζεϊγιάνγκ, εξαιτίας λανθασμένης σηματοδότησης, σκοτώνοντας 40 ανθρώπους.

Για το δυστύχημα η ίδια η κινεζική κυβέρνηση είχε αποφανθεί ότι οφείλεται σε «λάθη σχεδιασμού και προχειρότητα διαχείρισης», σύμφωνα με το BBC.

Η Κίνα έχει επίσης ένα εμφανώς χαμηλό επίπεδο ασφάλειας σε ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών, από τον κατασκευαστικό τομέα έως την εξόρυξη άνθρακα.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να περιμένουμε την πυρηνική βιομηχανία της Κίνας να είναι μάλλον λιγότερο ασφαλής σε σχέση με αυτήν της Δύσης.

Και ένας άλλος παράγοντας που ενισχύει αυτή την καχυποψία είναι η μυστικότητα που περιβάλλει την κατασκευή και τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών στην Κίνα.

Τα θέματα αυτά απλά δεν αναφέρονται, αντίθετα από τα πανηγυρικά δημοσιεύματα που διοχετεύονται στον επίσημο Τύπο.

Και το απόρρητο είναι πολύ συχνά ένα κάλυμμα για κακές πρακτικές και εξοικονόμηση χρόνου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μία έως δύο μεγάλες πυρηνικές καταστροφές στην Κίνα κάθε δεκαετία.

Κι όταν το Forbes εκθειάζει το χαμηλό κόστος των κινεζικών σταθμών πυρηνικής ενέργειας -το ένα τρίτο του κόστους απ’ ό,τι στις δυτικές χώρες- πρέπει επίσης να είμαστε επιφυλακτικοί.

Οντως, η κατασκευή πυρηνικών σταθμών στην Κίνα θα είναι φτηνότερη από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους. Ομως, αν είναι πραγματικά τόσο πολύ φτηνότερη, τότε το τίμημα μπορεί να σχετίζεται με την ασφάλεια.

pyriniko programma tourkia

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύει το Forbes με τους κινεζικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, η πλειονότητά τους (77 αντιδραστήρες) θα κατασκευαστούν κατά μήκος της ανατολικής και νότιας παραλιακής ζώνης της Κίνας, επειδή σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας και επειδή το απαιτούμενο νερό ψύξης είναι άμεσα διαθέσιμο από τη θάλασσα.

Και αυτό το σχέδιο αφορά μόνο την επόμενη δεκαετία, καθώς στην ολοκλήρωσή του προβλέπεται η κατασκευή 400 αντιδραστήρων μέχρι το 2050 με τους περίπου 300 από αυτούς να έχουν θέα στη θάλασσα.

Και οι νότιες και ανατολικές ακτές της Κίνας έχουν μπροστά τους μια ενεργή σεισμικά υποθαλάσσια περιοχή. Και όπως ανακάλυψαν οι Ιάπωνες στη Φουκουσίμα, η πυρηνική ενέργεια, οι σεισμοί και το τσουνάμι κάνουν έναν επικίνδυνο συνδυασμό.

Το ενδιαφέρον για τον κίνδυνο τσουνάμι στα νότια και ανατολικά παράλια της Κίνας υποκινήθηκε από δύο σεισμούς στο Χένγκτσαν, ανοικτά της Ταϊβάν, τον Δεκέμβριο του 2006, που κατέστρεψε κτίρια και διατάραξε τις επικοινωνίες αποκόπτοντας υποθαλάσσια καλώδια.

Μια πρόσφατη μελέτη θέτει τον κίνδυνο ενός ισχυρού τσουνάμι, ύψους μεγαλύτερου των 2 μέτρων, να χτυπάει το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο κατά περίπου 10% μέσα τον επόμενο αιώνα, κυρίως λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην Τάφρο της Μανίλα.

Αλλά αυτή η πιθανότητα ανεβαίνει στο 13,34% στα βόρεια και ανατολικά στο Σάντου και στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Και ο κίνδυνος τσουνάμι στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πραγματικός και ουσιαστικός, τόσο εξαιτίας του σεισμικού ιστορικού όσο και γιατί πρόκειται για ηφαιστειακή ζώνη.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το νότιο τμήμα της Τάφρου της Μανίλα είναι πολύ μακριά από τις ακτές της Κίνας, τα ιστορικά αρχεία της περιοχής αυτής παρέχουν πολλούς σεισμούς με τσουνάμι, μεγέθους μέχρι περίπου 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Με μια συγκέντρωση 300 πυρηνικών αντιδραστήρων στην παράκτια Κίνα, ένα τσουνάμι θα μπορούσε να χτυπήσει δεκάδες από αυτούς.

Κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργούσε μια μαζική ραδιενεργό μόλυνση όχι μόνο στην Κίνα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη προκαλώντας την πρώτη πραγματικά παγκόσμια πυρηνική καταστροφή.


Πηγή: The Ecologist

Από: Η Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr