ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η SYNGENTA ΠΑΤΕΝΤΑΡΕΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΩΣ ΤΡΟΦΙΜΟ

3peppers - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

3peppers - Σόλων ΜΚΟ22 Οκτωβρίου του 2015 / Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στο Μόναχο, Γερμανία χορήγησε στην Ελβετική πολυεθνική εταιρεία σπόρων και γεωργικών εφοδίων, Syngenta, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συγκεκριμένη ποικιλία πιπεριάς και τη χρήση της “ως νωπό προϊόν, νωπό μεταποιημένο προϊόν, ή για την επεξεργασία του, λ.χ. κονσερβοποίηση” (κωδικός πατέντας EP 2 166 833 Β1). Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καλύπτει επίσης τα φυτά, την καλλιέργεια τους, τη συγκομιδή και τους σπόρους τους. Τα φυτά έχουν αναπτυχθεί για την παραγωγή πιπεριών χωρίς σπόρους και προέρχονται από συμβατικές μεθόδους αναπαραγωγής χωρίς να υπάρχει χρήση γενετικής μηχανικής στην όλη διαδικασία.

Το Ευρωπαϊκό δίκαιο ευρεσιτεχνίας απαγορεύει το να χορηγούνται διπλώματα ευρεσιτεχνίας για διαδικασίες σχετικές με την συμβατική καλλιέργεια. Παρ ‘όλα αυτά, το EPO εξακολουθεί να χορηγεί πατέντες σε φυτά, χαρακτηριστικά αυτών, σε σπόρους και καρπούς που προέρχονται από τέτοιες διαδικασίες. Με αυτόν τον τρόπο, το EPO εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του εξαρτάται από υπηρεσίες όπως η χορήγηση και εξέταση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

“Βήμα προς βήμα, πατέντα με πατέντα, οι γίγαντες των σπόρων αναλαμβάνουν τον έλεγχο του καθημερινού διαιτολογίου μας. Στο μέλλον, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και άδεια για να κόψεις μια πιπεριά σε κομμάτια” δηλώνει ο Christoph Then του συνασπισμού No Patents on Seeds! “Σε κάθε περίπτωση, η Syngenta μπορεί να απαγορέψει σε οποιονδήποτε την καλλιέργεια ή τη συγκομιδή αυτή την πιπεριά, την πώληση της ως τρόφιμο ή τη χρήση για περαιτέρω αναπαραγωγή. Με τον ίδιο τρόπο που η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει δημιουργήσει βαθιές ανησυχίες, η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των φυτών ως τρόφιμα δημιουργεί παρόμοια προβλήματα και απαιτείται μια σαφή πολιτική απάντηση.”

Σχετική πολιτική δράση έχει ήδη λάβει χώρα σε πολλά επίπεδα: Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει μια ομάδα εργασίας σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε συμβατικές αναπαραγωγής η οποία συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτή η ομάδα εργασίας αναμένεται να παραδώσει κάποια αποτελέσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, οι περισσότεροι παρατηρητές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πάρει κάποια πρωτοβουλία για πραγματική αλλαγή σύντομα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να δράσουν άμεσα μέσω του διοικητικού συμβουλίου του EPO, το οποίο ενεργεί ως εποπτικό όργανο. Τα συμβαλλόμενα κράτη της ΕΡΟ μπορούν να αποφασίσουν σχετικά με τους νέους δεσμευτικούς κανόνες για την ερμηνεία των υφιστάμενων απαγορεύσεων και την επιβολή τους.

“Πρέπει να ενισχυθούν οι υφιστάμενες απαγορεύσεις: Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις φυτικές ποικιλίες και για τις μεθόδους συμβατικής αναπαραγωγής απαγορεύονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του EPO πρέπει να αποφασίσει πώς θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά αυτές τις απαγορεύσεις για να σταματήσει η περαιτέρω χορήγηση πατεντών σε συμβατικές μεθόδους αναπαραγωγής” λέει ο François Meienberg από τη οργάνωση “Διακήρυξη της Βέρνης”. “Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να περιμένουν άλλο, διότι το EPO εξακολουθεί να χορηγεί όλο και περισσότερες πατέντες στην καθημερινή διατροφή μας. Πρέπει έτσι να ενεργοποιηθούν και στα δύο επίπεδα, του EPO και της EE.”

Ένα πρόσφατο κάλεσμα από τον διεθνή συνασπισμό No Patents on Seeds! για να σταματήσουν αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας υποστηρίζεται από αρκετές εκατοντάδες οργανώσεις, σε όλη την Ευρώπη: από την Bionext (Κάτω Χώρες), την Berne Declaration (Ελβετία), το GeneWatch (Η.Β.), τη Greenpeace, την Misereor και No Patents on Life (Γερμανία), το Development Fund (Νορβηγία), το Red de Semillas (Ισπανία), Rete Semi Rurali (Ιταλία), το Reseau Semences Paysannes (Γαλλία), το BiotechWatch.gr και Πελίτι (Ελλάδα) και την Swissaid (Ελβετία). Όλες οι οργανώσεις ζητούν την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού δικαίου ευρεσιτεχνίας ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα κατοχύρωσης πατεντών σε υλικό αναπαραγωγής, σε φυτά και ζώα και στα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά.

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf

Επικοινωνία σχετικά με το θέμα:
Γερμανία: Christoph Then, Tel.: + 49 15154638040, info@no-patents-on-seeds.org
Ελβετία: François Meienberg, Erklärung von Bern, +41 (0) 44 277 70 04, food@evb.ch
Ελλάδα: Βασίλης Γκισάκης, BiotechWatch.gr: info@biotechwatch.gr 

Περισσότερες πληροφορίες:
Διεθνές κάλεσμα ενάντια στις πατέντες στους σπόρους εδώ
Η σχετική πατέντα εδώ

Πηγή/φωτογραφία: biotechwatch.gr