1

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ: 20 tips

plastiko-tips1Στον κόσμο που ζούμε είναι αδύνατον να ζήσουμε τελείως χωρίς πλαστικά αντικείμενα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε τη χρήση αντικειμένων που όταν δεν ανακυκλώνονται, απορρίπτονται στο περιβάλλον αποτελώντας μείζονα περιβαλλοντικό κίνδυνο. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους μείωσης της χρήσης του πλαστικού και βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την απομάκρυνση ενός υλικού που κατακλύζεις τους ωκεανούς, γεμίζει τις χωματερές, καταστρέφει την άγρια ζωή και αλλάζει την ίδια τη γεωλογική εικόνα του πλανήτη μας.


1. Αποφύγετε τα πιο επικίνδυνα πλαστικά

Στο κάτω μέρος των πλαστικών συσκευασιών αναγράφεται ένας αριθμός, από το 1 ως το 7, μέσα σε ένα τρίγωνο που διαγράφουν τρία τόξα. Τα χειρότερα πλαστικά είναι:

#3 – Πολυβινυλοχλωρίδιο, ένα εξαιρετικά τοξικό πλαστικό που περιέχει επικίνδυνα πρόσθετα όπως μόλυβδο και φθαλικές ενώσεις. Χρησιμοποιείται στα πλαστικά περιτυλίγματα, σε ορισμένες συμπιεζόμενες φιάλες, σε βάζα φυστικοβούτυρου και σε παιδικά παιχνίδια.

#6 – Πολυστυρένιο (ή πολυστυρόλιο), πλαστικό που περιέχει στυρόλιο, μια τοξίνη που βλάπτει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιείται στο φελιζόλ, στα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, στα πλαστικά ποτήρια καφέ μιας χρήσης κλπ.

#7 – Πολυανθρακικά και άλλα πλαστικά: περιέχουν δισφαινόλη A. Αυτό το πλαστικό βρίσκεται σε αλουμινένιες συσκευασίες, πλαστικά κύπελλα, φιάλες ενεργειακών ποτών, χυμούς και μπουκάλια κέτσαπ.

2. Χρησιμοποιήστε δοχεία που δεν είναι πλαστικά

Έχετε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού και ένα θερμός. Βάλτε το κολατσιό σας σε γυάλινες και ανοξείδωτες συσκευασίες, πάνινες τσάντες ή ξύλινα κουτιά όπως τα μπέντο που βάζουμε το σούσι.

Μπορείτε επίσης να παίρνετε μαζί σας επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία προτού πάτε στο σουπερμάρκετ ή τη λαϊκή αγορά και να αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες.

3. Μην πίνετε εμφιαλωμένο νερό

Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, ειδικά με τις θερμοκρασίες που επικρατούν το καλοκαίρι, αλλά έχετε υπόψη ότι στη Βόρειο Αμερική το νερό της βρύσης υποβάλλεται σε αυστηρότερους ελέγχους από το εμφιαλωμένο.

Επίσης, το εμφιαλωμένο νερό είναι πολύ ακριβό, η παραγωγή, η εμφιάλωση και η μεταφορά του συνοδεύονται από κατασπατάληση πόρων και τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ (ειδικά στην Ελλάδα) τα πλαστικά μπουκάλια συνήθως δεν ανακυκλώνονται, αλλά ρυπαίνουν παραλίες, θάλασσες, χωράφια, δρόμους, ρυάκια κλπ.

Εάν ανησυχείτε για το νερό της βρύσης διαβάστε το άρθρο του econews και μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζεται για τα φίλτρα νερού.

4. Αγοράστε χύμα

Όσο περισσότερα προϊόντα αγοράζετε χύμα τόσο περισσότερες πλαστικές συσκευασίες αποφεύγετε. Στη χώρα μας δεν έχει γίνει κοινή συνείδηση (κάποτε στην εποχή του παλιού καλού μπακάλικου χύμα προϊόντα αγόραζαν οι Έλληνες), αλλά στο εξωτερικό ιδρύονται καταστήματα που πωλούν προϊόντα χύμα.

Διαβάστε για σουπερμάρκετ Original Unverpackt, ένα νέο τύπο καταστήματος που εμφανίστηκε στη Γερμανία και που αναγκάζει τους καταναλωτές να φέρνουν μαζί τους επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες για να βάλουν τα ψώνια τους.

5. Αποφύγετε τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα

Τα έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά είναι από τους κυριότερους «ενόχους» για τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις: μαγειρεύουμε σπίτι μας με αγνά, τοπικά προϊόντα και αποφεύγουμε τα ανθυγιεινά προκατεψυγμένα γεύματα και το ντηλίβερι. Έτσι μόνο προστατεύουμε την υγεία μας και το περιβάλλον.

6. Μην μαγειρεύετε σε αντικολλητικά σκεύη

Μην εκτίθεστε σε τοξικές υπερφθορικές ενώσεις οι οποίες εκλύονται όταν θερμαίνονται αντικολλητικές επιφάνειες όπως το Teflon. Αντικαταστήστε τα με σκεύη από χυτοσίδηρο, που είναι εξίσου αποτελεσματικά εάν υποβληθούν στη σωστή προετοιμασία και καθάρισμα πριν και μετά τη χρήση αντίστοιχα, τα ανοξείδωτα ή τα χάλκινα σκεύη.

7. Φτιάξτε τα δικά σας καρυκεύματα

Εάν αφιερώσετε λίγο χρόνο μπορείτε να φτιάξετε ξυδάτες πάστες αγγουριού ή κολοκυθιού και σπιτική κέτσαπ και να απολαύσετε τα λαχανικά του καλοκαιριού για όλο το χρόνο, αντί να τα αγοράζετε συσκευασμένα από το σουπερμάρκετ.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτική «μερέντα», μουστάρδα και μαγιονέζα και να τα συντηρήσετε σε γυάλινα βάζα.

8. Μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι, τα νέα σας καθαριστικά

Η μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι πωλούνται σε μεγάλες συσκευασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φθηνά, αποτελεσματικά και οικολογικά καθαριστικά για το σπίτι και νξα αντικαταστήσουν τα χημικά καθαριστικά που πωλούνται σε πλαστικές συσκευασίες μικρής χωρητικότητας.

9. Χρησιμοποιήστε πανιά αντί για πλαστικά σφουγγάρια και βουρτσάκια

Για να τρίψετε τα σκεύη χρησιμοποιήστε χάλκινα και όχι πλαστικά βουρτσάκια. Επίσης, χρησιμοποιήστε βαμβακερά πανιά ή βούρτσες κοκοφοίνικα αντί για πλαστικές βούρτσες και πανάκια μιας χρήσης.

10. Πλύσιμο ρούχων χωρίς πλαστικά

Οι νιφάδες σαπουνιού ή η σκόνη από φυσικό σαπούνι που πωλείται σε μεγάλες συσκευασίες από χαρτόνι μπορούν να αντικαταστήσουν τα χημικά απορρυπαντικά που έρχονται σε θηριώδεις πλαστικές συσκευασίες.

Πηγή/φωτογραφία: econews.gr


Ο περιορισμός της χρήσης του πλαστικού από τον καθένας μας ατομικά μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της έκθεσης σε ένα τοξικό υλικόπου βλάπτει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

plastika-rypansi-tips2

1. Μην αγοράζετε χυμούς, αναψυκτικά και άλλα ποτά που διατίθενται σε πλαστικές φιάλες

Σε ορισμένα μέρη μπορείτε να αγοράσετε αναψυκτικά σε ατομικές, επαναχρησιμοποιούμενες και επιστρεφόμενες φιάλες έναντι αντιτίμου.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτικά αναψυκτικά με μια ειδική συσκευή. Χυμοί κυκλοφορούν και σε χάρτινες συσκευασίες, αλλά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε φρέσκα, ντόπια φρούτα εποχής και να αποφύγετε τη ζάχαρη.

2. Μην μασάτε τσίχλα

Όταν μασάμε τσίχλα είναι σαν να μασάμε πλαστικό. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τα εργοστάσια παραγωγής τσιχλών αντικατέστησαν τη φυσική μαστίχα με συνθετική, γνωστή και ως οξικό πολυβινύλιο ή πολυαιθυλένιο. Πρόκειται για τοξικές ουσίες που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκινικούς όγκους σε πειραματόζωα, αλλά που δεν έχουν καταργηθεί λόγω πιέσεων των εκπροσώπων του κλάδου.

Καταργήστε λοιπόν τις τσίχλες κι αν θέλετε να μασήσετε κάτι προτιμήστε την παλιά, καλή και ελληνική μαστίχα Χίου.

3. Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία στην κατάψυξη

Συνήθως βάζουμε πλαστικά δοχεία στην κατάψυξη με τον φόβο ότι τα γυάλινα σπάνε. Όμως τα γυάλινα δοχεία είναι το ίδιο ανθεκτικά εάν τα γεμίσουμε κατά τα δύο τρίτα και αποφύγουμε τις απότομες θερμικές μεταβολές. Σε γυάλινα βάζα μπορούμε να βάλουμε σάλτσες ντομάτας, γάλα καρύδας κλπ. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν αργά για να μην σπάσουν. Μια ακόμα επιλογή είναι τα ανοξείδωτα δοχεία. Καλές λύσεις είναι οι μεταλλικές παγοθήκες και να αποθηκεύουμε το κρέας τυλιγμένο με το χασαπόχαρτο.

Μια φθηνή λύση είναι επίσης η αγορά μη συσκευασμένων φρούτων και λαχανικών και η κατάψυξή τους μέσα σε παλιές πλαστικές σακούλες. Δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά δίνει μια «δεύτερη ζωή» στην πλαστική τσάντα προτού την ανακυκλώσουμε.

4. Πείτε «ΟΧΙ» στα πλαστικά καλαμάκια ή χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμα

Τα πλαστικά καλαμάκια είναι ένα από τα επιβλαβέστερα είδη πλαστικού απορρίμματος. Εκτιμάται ότι κάθε μέρα στις ΗΠΑ απορρίπτονται 500 εκατ. πλαστικά καλαμάκια, όγκος ικανός να γεμίσει 127 σχολικά λεωφορεία.

Εάν δεν μπορείτε να πιείτε τον χυμό ή τον φραπέ σας από το ποτήρι αγοράστε επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια από γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα ή χαρτί και διατηρήστε τα παντού, στην τσάντα σας, το αυτοκίνητο ή το ντουλάπι της κουζίνας. Χάρτινα καλαμάκια φτιάχνει η εταιρεία Aardvark, γυάλινα η Simply Straws και ανοξείδωτα η Mulled Mind.

5. Φάτε το παγωτό σας σε χωνάκι

Αποφύγετε τα πλαστικά κυπελλάκια και κουταλάκια και προτιμήστε το φαγώσιμο και απολαυστικό χωνάκι.

6. Φτιάξτε μόνοι σας γιαούρτι

Είναι εύκολο να παρασκευάσετε γιαούρτι αντί να το αγοράσετε σε πλαστική συσκευασία ή στο μη ανακυκλώσιμο κεραμικό κεσεδάκι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές γιαουρτομηχανές και στο διαδίκτυο πολλές ιδέες.

7. Κάντε κομποστοποίηση

Εάν ρίξετε στον κάδο κομποστοποίησης όλα τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας σας θα μειώσετε τον όγκο των απορριμμάτων σας που επιβαρύνει τις χωματερές (σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καταλήγουν σε δρόμους, χωράφια και χαράδρες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Η διαλογή των αποβλήτων στην πηγή περιορίζει την ανάγκη για πλαστικές σακούλες απορριμμάτων μας επιτρέπει να παράξουμε ένα πλούσιο εδαφοβελτιωτικό υλικό αντί να αγοράσουμε λιπάσματα (πάλι σε πλαστικές σακούλες) για τις γλάστρες ή τον κήπο μας.

8. Χρησιμοποιήστε σαπούνι σε πλάκα αντί για υγροσάπουνο

Το σαπούνι σε πλάκα είναι φθηνότερο, συχνά πωλείται χωρίς συσκευασία και είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το υγροσάπουνο.

9. Αγοράστε χαρτί τουαλέτας που δεν είναι τυλιγμένο σε πλαστική συσκευασία

Μπορείτε να αγοράσετε χύμα χαρτί τουαλέτας, το οποίο πωλείται σε μεγάλα χαρτόκουτα χωρίς την πλαστική συσκευασία.

10. Χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμα προϊόντα για την έμμηνο ρύση

Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα καταναλώνει κατά τη διάρκεια της γόνιμης ζωής της περίπου 16.800 προϊόντα μιας χρήσης για την μηνιαία περίοδο. Υπάρχουν και επαναχρησιμοποιούμενες λύσεις, ομοίως αποτελεσματικές, που χρειάζονται μόνο περισσότερη καθαριότητα. Ρωτήστε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.

Πηγή/φωτογραφία: econews.gr