Μ.Κ.Ο. - ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: “25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ”

25years - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

25years - Σόλων ΜΚΟΤο Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αφιερώνει τα 25α γενέθλιά του σε όλους εκείνους που βρίσκονται εκεί που υπάρχει ανάγκη για να σώζουν ανθρώπινες ζωές.
«Λίγες μέρες πριν ολοκληρώσω την αποστολή μου στη Ζάμπια, ένας ασθενής μου με HIV αρνιόταν να συνεχίσει τη θεραπεία του. Ισχυριζόταν ότι δεν έχει νόημα να παίρνει τα φάρμακά του αφού έμαθε πως θα φύγω. Του εξήγησα πως θα έρθει άλλος γιατρός να με αντικαταστήσει αλλά αρνιόταν να το δεχτεί. “Ξέρεις, θέλω να γυρίσω στην οικογένειά μου, είμαι κι εγώ άνθρωπος και έχω ανάγκες”, του είπα. “Δεν είσαι άνθρωπος γιατρέ, είσαι η προσευχή μου και η ελπίδα μου” μου αποκρίθηκε»Χρήστος Χρήστου, χειρουργός και Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αθήνα 1η Σεπτεμβρίου 2015 –  Εδώ και 25 χρόνια οι άνθρωποι του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να σώζουν ζωές εκεί που υπάρχει ανάγκη, παραμερίζοντας τις δικές τους ανάγκες. Σε αυτούς τους ανθρώπους επέλεξε το Ελληνικό Τμήμα της οργάνωσης να αφιερώσει την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυσή του με μια νέα ραδιοτηλεοπτική καμπάνια. Με κεντρικό μήνυμα «25 χρόνια δεν γιορτάζουμε εδώ, γιατί είμαστε εκεί που υπάρχει ανάγκη», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θυμούνται και μας θυμίζουν πως όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποί τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη και όχι τη φυλή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων.

Ο Χρήστος, χειρουργός στο Νότιο Σουδάν, η Λία, νοσηλεύτρια στην Κω, ο Κώστας, τεχνικός στη Σερβία και η Χριστίνα, συντονίστρια αποστολής στην Ινδία, στέλνουν ευχές στους αγαπημένους τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά τους. Είναι οι πρωταγωνιστές του νέου τηλεοπτικού σποτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά ταυτόχρονα πρωταγωνιστούν μαζί με χιλιάδες μέλη της οργάνωσης, στις ζωές των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί βάζουν στην άκρη σημαντικές προσωπικές στιγμές με τους δικούς τους εδώ, για να βρίσκονται εκεί που υπάρχει ανάγκη. Στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, εκεί που κανείς άλλος δεν θέλει ή δεν μπορεί να φτάσει. Εκεί που η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Εκεί που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια διακυβεύεται. Εκεί που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν περισσότερους από εννέα εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο.

Δείτε το νέο τηλεοπτικό σποτ εδώ:

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύονται το 1971 στο Παρίσι από μία ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων και σήμερα συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ιατρικές ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως με 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες και προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες. Το 1990 Έλληνες γιατροί δημιουργούν το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα της οργάνωσης στο εξωτερικό. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, περισσότεροι από 500 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί, οικονομικοί διαχειριστές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από 50 χώρες, χάρη σε περισσότερους από 200.000 συμπολίτες μας που έχουν υποστηρίξει οικονομικά το ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ως μέρος του παγκόσμιου ιατρικού ανθρωπιστικού κινήματος, το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συμμετέχει τα τελευταία 25 χρόνια σε αποστολές για την αντιμετώπιση των μεγάλων φυσικών καταστροφών του πλανήτη, όπως το τσουνάμι στην Ινδονησίαο σεισμός στην Αϊτή και ο τυφώνας στις Φιλιππίνες. Συνδράμει σε ανθρωπιστικές κρίσεις με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Κόσοβοη γενοκτονία στη Ρουάντα, οι βομβαρδισμοί στη Γάζαη εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και η προσφυγική κρίση στις ευρωπαϊκές ακτές. Παίρνει μέρος στη μάχη κατά μεγάλων επιδημιών με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως το HIV/AIDS, η φυματίωσηη ελονοσία και ο Έμπολα.

Στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά την πρώτη τους παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Λέρου το 1991, έχουν αναπτύξει, μεταξύ άλλων, δράσεις για τους σεισμόπληκτους στο Αίγιο και την Αττικήπρογράμματα παροχής ιατρικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα μέρη σε όλη τη χώραδράσεις κατά της ελονοσίας στη Λακωνία και ιατρικής φροντίδας σε αστέγους και άλλες ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα.

«Το Eλληνικό Tμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετρά 25 χρόνια δράσης γεμάτα εμπειρίες, αγωνίες, νίκες και προκλήσεις. Εδώ και 25 χρόνια οι άνθρωποί μας βρίσκονται στο πλευρό εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Στέλνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους ανθρώπους μας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα προγράμματά μας σε όλο τον κόσμο, στους ασθενείς μας που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε, αλλά και στους υποστηρικτές μας που χωρίς εκείνους όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά», σημειώνει η Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Με τη νέα αυτή καμπάνια ευαισθητοποίησης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ζητούν την υποστήριξή μας για να συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας. Για να παρέχουν φροντίδα σε όσους αντιμετωπίζουν τον πιο άμεσο και σοβαρό κίνδυνο, ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων ή των αντιμαχόμενων πλευρών. Για να έχει και ο τελευταίος ασθενής στον πλανήτη πρόσβαση σε άμεση διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Για να σώζονται όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Δείτε το ειδικό αφιέρωμα στα 25 χρόνια δράσης του ελληνικού Τμήματος μέσα από ανθρώπινες ιστορίες στο http://25years.msf.gr/

 


 

Υλικό για δημοσιογραφική χρήση

Κατεβάστε το τηλεοπτικό σποτ της καμπάνιας εδώ:

http://25years.msf.gr/Files/MSF-TV-SPOT-25-YEARS.zip

Κατεβάστε τα ραδιοφωνικά σποτ της καμπάνιας εδώ:

http://25years.msf.gr/Files/MSF-RADIO-SPOT-25-YEARS.zip

Κατεβάστε τα ηλεκτρονικά μπάνερ της καμπάνιας εδώ:

http://25years.msf.gr/Files/MSF-25-YEARS-BANNERS.rar

Κατεβάστε φωτογραφικό υλικό από αποστολές των μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ:

http://25years.msf.gr/Files/MSF-GR-25-Years-Photostory.zip

Διαβάστε το επετειακό τεύχος του περιοδικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ:

http://www.msf.gr/publications/horis-synora-91


Πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα, msf.gr

Σχετικά άρθρα