ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

emfanisi lykon - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

emfanisi lykon - Σόλων ΜΚΟΜετά από δεκαετίες απουσίας ο Λύκος από το Πήλιο έκανε την επανεμφάνιση του φέτος. Στην βόρεια πλευρά του Πηλίου όλα αυτά τα χρόνια ζούσε ήρεμος με αρκετές μεμονωμένες εμφανίσεις. Αλλά από τα Χάνια και προς τα κάτω έχει να εμφανιστεί δεκαετίες, με την τελευταία του εμφάνιση το 2002 (στα Χάνια Πηλίου) και ίσως τρεις δεκαετίες ή και παραπάνω για να εμφανιστεί στο Νότιο Πήλιο.

Φέτος από τον Γενάρη, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να βλέπουν λύκους στην περιοχή των Μηλέων-Βυζίτσας, με τον τελευταίο ενάμιση μήνα να έχουν φτάσει μέχρι και την άκρη του νότιου Πηλίου, το Τρίκερι.


Δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι του Πηλίου μετά από τόσα χρόνια απουσίας του λύκου, αρκούδας και άλλων σαρκοφάγων θηλαστικών άλλαξαν και τις συνήθειες τους ως προς την προστασία των αιγοπροβάτων τους, αφήνοντας τα έξω το βράδυ και χωρίς πια καμία προστασία αλλά και καμία ασφάλεια. Τα παλαιότερα χρόνια είχαν στάβλους που έκλειναν με πόρτες και ήταν αδύνατον για τον λύκο να τους κάνει ζημιά.

Οι λύκοι όμως λόγω διαφόρων ανατροπών στους βιότοπους τους όπως με την ελάττωση της φυσικής λείας του (ελάφι, ζαρκάδι, αγριογούρουνο) από ανθρωπογενείς παράγοντες, στρέφονται προς τα κτηνοτροφικά ζώα.

Οι λύκοι μπορούν να εντοπίσουν το θήραμα τους από απόσταση 3 χλμ. μόνο από τη μυρωδιά, και το Πήλιο έχει την βασική λεία τους, δηλαδή ελάχιστα ζαρκάδια και μερικά αγριογούρουνα όπως και αρκετά ελεύθερα κτηνοτροφικά ζώα. Έτσι βρήκαν άφθονη τροφή για να ξαναεμφανιστούν στο Πήλιο.

Σημασία έχει οι κτηνοτρόφοι να μην πανικοβληθούν, και να προσπαθήσουν να καταλάβουν ότι όσο οι λύκοι θα έχουν άφθονη τροφή, δηλαδή τα πρόβατα και τα κατσίκια τους, θα μένουν εδώ αλλά και θα πολλαπλασιαστούν. Έχει μεγάλη σημασία να φτιάξουν κλειστούς στάβλους που να μπορούν το βράδυ να κλείνουν τα κοπάδια τους, αλλά και οι κάτοικοι των χωριών να μην αφήνουν νεκρά ζώα και σκουπίδια έξω αλλά μόνο κλειστά μέσα στους κάδους.

Επίσης πρέπει όλοι να μάθουν πως δεν πρέπει να φοβούνται και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όσο δεν απειλείται ο λύκος. Αυτό σημαίνει ότι κανείς κάτοικος ή κτηνοτρόφος έτσι και δει λύκο δεν πρέπει ούτε κατά διάνοια να τολμήσει να απειλήσει τον λύκο, δηλαδή να σηκώσει να του πετάξει πέτρες, ξύλα ή να προσπαθήσει να τον πυροβολήσει. 

Επίσης είναι σημαντικό και δεν πρέπει κανείς να το ξεχνάει πως ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος και ο σκοτωμός του τιμωρείται αυστηρά από τον νόμο.

Ταυτόχρονα με την επανεμφάνιση των λύκων, ξεκίνησαν πάλι και οι διάφορες μυθοπλασίες μερικών κατοίκων για ότι αφήνονται λύκοι, αρκούδες, φίδια και κάθε είδος ζώων από οικολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό δεν συμβαίνει και ποτέ κανένας οικολόγος δεν θα τολμούσε να διαταράξει την ισορροπία της φύσης διότι αυτό θα δημιουργούσε πολλά περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε, και τα ζώα που θα απελευθέρωνε δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα βιότοπο που δεν είναι επαρκής. Σημασία έχει να σταματήσουν αυτοί οι μύθοι και να καταλάβει ο κόσμος ότι κάποιες χρονιές υπάρχουν εξάρσεις πληθυσμών, ενώ άλλες χρονιές μειώσεις κάποιων ειδών, μετακινήσεις πληθυσμών σε άλλους βιότοπους, ενώ και εξάπλωση κάποιων ειδών, χωρίς κάποιος άνθρωπος ή κάποια οργάνωση να επεμβαίνει.

Παράδειγμα ο λύκος μπορεί να διανύσει πάνω από 50 χλμ την ημέρα. Έτσι όπως ήρθαν οι λύκοι έτσι μπορούν και να φύγουν ή να έρθουν και άλλοι, χωρίς κάποιος να τους αφήσει. Πάντα εξαρτάται από την τροφή, οπότε εάν οι κάτοικοι αρνηθούν να μαζεύουν τα κοπάδια τους και συνεχίσουν να τα αφήνουν ελεύθερα χωρίς καμία προφύλαξη, οι λύκοι θα μείνουν και θα πολλαπλασιαστούν. Και ακόμα και να τους μαζέψουν όπως αναφέρθηκε, οι λύκοι άνετα μπορούν να ξαναέρθουν. Πρέπει να μάθουμε όλοι μας να επιβιώνουμε αρμονικά με την άγρια φύση του τόπου μας.

Ενημερώνουμε πως στα μέσα Ιουλίου ήρθαν και άτομα από την Καλλιστώ (Περιβαλλοντική οργάνωση που ασχολείται με την έρευνα και την προστασία για τους λύκους και τις αρκούδες) για να επιβεβαιώσει εάν πράγματι έχουν επανεμφανιστεί στο Πήλιο αρκούδες και για να καταγραφούν και επισήμως.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν για τους κτηνοτρόφους και τις τόσες επιθέσεις που έχουν υπάρξει ήδη σχεδόν σε όλο το Πήλιο, η επανεμφάνιση των λύκων στην περιοχή του Πηλίου μετά από τόσα χρόνια θεωρείται ένας καλός οιωνός για την εξάπλωση του και την επανεμφάνιση του σε δάση και μέρη που υπήρχε πριν δεκαετίες.


Πηγή/φωτογραφία: Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, biodiversitygr.org

Σχετικά άρθρα