ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΑΣΗ

lykoi epistrofi 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

lykoi epistrofi 1 - Σόλων ΜΚΟΣτα δάση του Μέλανα Δρυμού και της νότιας Γαλλίας παρατηρείται αύξηση των λύκων, που μέχρι πρότινος ήταν υπό εξαφάνιση. Συχνά όμως τα άγρια ζώα αποτελούν απειλή για την κτηνοτροφία και τον άνθρωπο. Οι λύκοι έχουν επιστρέψει στα γερμανικά δάση μετά από 150 χρόνια. Αντίστοιχη αύξηση των λύκων παρατηρείται στα δάση της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η πτώση των συνόρων της Ανατολικής Ευρώπης τη δεκαετία του 1990 συνέβαλε μεταξύ άλλων και στην αθρόα μετακίνηση άγριων ζώων από την ανατολή προς τη δύση.


lykoi epistrofi 2

Aυξάνονται οι πληθυσμοί λύκων σε πολλά άγρια δάση της Ευρώπης

Σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Άγριων Ζώων της Γερμανίας στα γερμανικά δάση ζουν σήμερα περίπου 30 αγέλες λύκων, δηλαδή περίπου 300 λύκοι. Στις περιοχές όπου εντοπίζονται απαγορεύεται το κυνήγι. Στις ίδιες περιοχές παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων σε άλλα άγρια και οικόσιτα ζώα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη νότια Γαλλία όπου οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται έντονα για ζημίες στα κοπάδια από επιθέσεις λύκων, ενώ απειλούν να μπλοκάρουν ακόμη και το Tour de France σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Mάλιστα η οργή τους είναι τόσο μεγάλη που έστειλαν επιστολή ακόμη και στον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Νομικά θέματα, κίνδυνοι και περιβαλλοντικές ανησυχίες

H Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής στο φυσικό περιβάλλον αναγνωρίζει τον ευρωπαϊκό λύκο (canis lupus) ως άγριο ζώο υπό εξαφάνιση και ως εκ τούτου απαγορεύει το κυνήγι και το εμπόριο του. Σύμφωνα με τη σύμβαση οι λύκοι στα δάση μιας χώρας δεν επιτρέπεται να είναι λιγότεροι από 300.

lykoi epistrofi 3

«Wolfmanagement» το πρόγραμμα του Σλέσβιχ Χόλσταϊν που κοστίζει 100.000 €

Το πρόβλημα πάντως που παρατηρείται στη Γαλλία μπορεί να προκύψει και στη Γερμανία, εκτιμά ο Μάρκους Μπάτεν από τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση NABU. Στα γερμανικά δάση καταγράφεται κάθε χρόνο αύξηση στους πληθυσμούς λύκων της τάξεως του 23% με 36%. Οι περισσότεροι λύκοι εντοπίζονται σε δάση της Σαξονίας, της Ρηνανίας Παλατινάτου, του Σλέσβιχ Χόλσταϊν αλλά και του Βρανδεμβούργου, ενώ δεν θα προκαλούσε έκπληξη στους κατοίκους προαστίων του Βερολίνου η εμφάνιση λύκου στη αυλή τους. Σε κάθε περίπτωση ειδικοί εκτιμούν πως μία πιο ορθολογική «διαχείριση» των πληθυσμών λύκων είναι επιβεβλημένη. Το κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν μάλιστα χρηματοδοτεί ήδη ένα πρόγραμμα ονόματι «Wolfsmanagement» ύψους 100.000 ευρώ, το οποίο αποβλέπει στην προστασία τόσο των άγριων λύκων όσο και των οικόσιτων ζώων. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπου, οικόσιτων ζώων και λύκων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε άγρια δάση.

Κάριν Γέγκερ / Δήμητρα Κυρανούδη


Πηγή/φωτογραφίες: Deutsche Welle, dw.com 

Σχετικά άρθρα