ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΠΟΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΙΙ (Seeds of Sovereignty)

sporoi eleyftherias2 c - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

sporoi eleyftherias2 c - Σόλων ΜΚΟΣε μια στιγμή δύσκολη με την Ε.Ε. να διευκολύνει το δρόμο για τους Γ.Τ.Ο., ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ που μας ταξιδεύει στην Αφρική, μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για το ζήτημα της διάσωσης των σπόρων και της βιοποικιλότητας. Παρουσιάζει τις προσπάθειες που γίνονται στην Αφρική (κυρίως στην Αιθιοπία) και καταδεικνύει την ανάγκη προσέγγισης του θέματος μέσα από μια άλλη πλευρά: Το να αναζητήσουμε, να αφουγκραστούμε τους φύλακες των σπόρων, να αναπτύξουμε διάλογο με τις αγροτικές κοινότητες, να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης για να αναδυθεί η ήδη υπάρχουσα γνώση.

Η αξιοποίηση της τοπικής γνώσης για τη διάσωση, φύλαξη σπόρων, καθώς και των διαθέσιμων τρόπων ανταλλαγής είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για το ξεκίνημα σχετικών προγραμμάτων, αλλά κύρια για τη συνέχισή τους.

sporoi eleyftherias2 d - Σόλων ΜΚΟ

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι πρόσφατο (τέλος του 2013) και αποτελεί συμπαραγωγή των Gaia Fοundatiοn και Αfrican Βiοdiversity Νetwοrk.
Αποτελεί στην ουσία συνέχεια του Seeds of Freedom (Σπόροι Ελευθερίας Ι).

Σημεία για το ζήτημα της μετάφρασης:
Ο αγγλικός τίτλος είναι “Seeds of Sovereignty”. “Sovereignty” σημαίνει ουσιαστικά “κυριαρχία”. Συνήθως για το θέμα των σπόρων αποδίδεται ως “ελευθερία”. (Για να μη συγχέεται με το προηγούμενο δόθηκε ως τίτλος το “Σπόροι Ελευθερίας ΙΙ).
 Επίσης, για τη φράση “Spread the risk”: Εδώ αναφέρεται στη μείωση του κινδύνου εξαφάνισης μιας παραδοσιακής ποικιλίας, μέσα από την ευρύτερη διάδοσή του σπόρου. Μοιράζοντας σπόρους, μιας απειλούμενης υπό εξαφάνιση ποικιλίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους, μειώνεται η πιθανότητα να χαθεί οριστικά.

sporoi eleyftherias2 a - Σόλων ΜΚΟ

Πηγή: γεωσκώληκας, gewskwlikas.blogspot.gr