ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΛΑΡΓΟΣ ΤΩΝ ΦΕΡΩΝ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΑΔΙΑ ΖΩΗΣ!

pelargos sylvia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

pelargos sylvia - Σόλων ΜΚΟΗ Σύλβια «μίλησε» ξανά!
Ο μόνος επιζών πελαργός από αυτούς που δακτυλιώθηκαν στις Φέρες Έβρου από το Φορέα Διαχείρισης και το Ινστιτούτο Max Planck ταξίδευε τους τελευταίους μήνες μέσα στην Αφρική: από το νότιο Σουδάν πέταξε τον Ιανουάριο προς την Αιθιοπία και μετά προς την Κένυα όπου και περιπλανήθηκε για ένα περίπου μήνα.
Έπειτα πέταξε ξανά στο νότιο Σουδάν και κάπου εκεί ο πομπός του με το GPS σταμάτησε να στέλνει σήμα, στοιχείο που συνήθως αποτελεί αρνητική ένδειξη για την τύχη του πουλιού…


Από τις 8 Φεβρουαρίου 2015 δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η Σύλβια είναι ζωντανή. Μετά λοιπόν από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας, είχαμε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!

Στις 26 Απριλίου 2015 ο πομπός του πελαργού έδωσε σήμα ξανά! Έτσι γνωρίζουμε ότι το πουλί ζει (και πιθανώς είναι σε καλή κατάσταση αφού μετακινείται) και παρακολουθώντας την πορεία του στον χάρτη φαίνεται ότι πέρασε και πάλι στο νότιο Σουδάν και βρίσκεται κοντά στο Χαρτούμ.

Η Σύλβια δακτυλιώθηκε στις Φέρες στις 2 Ιουλίου 2013 κι εκείνη την ημέρα της τοποθετήθηκε πομπός καθώς βρισκόταν σε μια φωλιά με 3 νεοσσούς. Λογικά είναι ακόμα αρκετά νεαρή για να κάνει οικογένεια αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα έρθει και φέτος στην Ελλάδα μαζί με μια ομάδα επίσης μη αναπαραγωγικών πουλιών.

Mπορεί κανείς να παρακολουθεί τις μετακινήσεις του πελαργού στον χάρτη του Φ.Δ. Δέλτα Έβρου, όπου (κάνοντας κλικ στην γραμμή του πουλιού) φαίνονται οι τελευταίες 200 θέσεις του με την ημερομηνία και ώρα: http://www.evros-delta.gr/map.html

Ευχαριστούμε πολύ τη φίλη μας Εύα Στετς για την παρακολούθηση της πορείας των πελαργών και για τα στοιχεία που μας έδωσε για ην παρούσα ανακοίνωση.

pelargos sylvia

Πηγή/φωτογραφία: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, evros-delta.gr

Σχετικά άρθρα